Știi și câștigi sănătate: Calitatea somnului

8 februarie 2021 | 0 comentarii |

Somnul este o nevoie fizologică de bază, asemenea setei și foamei, este absolut esenţial pentru fiecare fiinţă umană. Fiecare ființă vie are nevoie de somn pentru a supraviețui, spun specialiștii.

 

Somnul suficient și odihnitor protejează sănătatea mintală și sănătatea fizică, crește calitatea vieții. Somnul este un proces fiziologic de refacere activă, este esențial atât pentru om, cât și pentru majoritatea animalelor, ajutând creierul și organismul să se dezvolte armonios și să funcționeze bine. Prin urmare, somnul este un proces fiziologic esențial prin care toate organele derulează programe de refacere şi reparare.

Pe de altă parte, în lipsa unui somn de calitate suntem mai puțin eficienți, obosiți și nervoși, mai puțini creativi și ne îmbolnăvim mai repede. Copiii și adolescenții cu deficit de somn pot avea probleme în relaționarea cu cei din jur.

Deşi oamenii de ştiinţă nu au reuşit să afle totul despre somn, se ştie clar că un somn de calitate este esenţial pentru buna funcţionare a corpului şi psihicului nostru. Fiecărui mamifer, pasăre şi majorității reptilelor, amfibienilor şi peştilor li se atribuie o funcţie de somn.

Iată câteva lucruri pe care probabil nu le ştiați despre somn:

 

* Atunci când dormim, creierul se încarcă, celulele se repară, corpul eliberează hormoni importanţi. Studiile arată că un somn odihnitor stimulează imunitatea, menținea greutatea sănătoasă, îmbunătățește activitatea psihică, memoria, capacitatea de învățare și creativitatea, previne diabetul zaharat, scade riscul de boli cardiace, stimulează apetitul sexual și fertilitatea.

* Omul are nevoie de un anumit număr de ore de somn, în funcţie de vârstă: 16 ore pentru bebeluşi, 10 ore pentru copii între 3 şi 12 ani, 10 ore pentru copii cu vârste între 13 şi 18 ani, 8 ore pentru adulţi cu vârste între 19 şi 55 de ani şi 6 ore pentru persoanele peste 65 de ani.

* Cantitatea și calitatea somnului este influențată de mai mulți factori, între care și diferite afecțiuni medicale, precum apneea în somn. Cu toate acestea, de cele mai multe ori nu reușim să ne odihnim din cauza obiceiurilor proaste.

* Pentru a avea un somn liniștit și odihnitor se recomandă adoptarea unui program de somn și respectarea lui chiar și în weekend, evitarea somnului de după-amiaza, cel puțin 30 de minute de mișcare zilnic, evitarea alcoolului, țigărilor și meselor grele (mai ales seara), aerisirea camerei și eliminarea oricărei surse de lumină și zgomot, dormitul pe o saltea confortabilă și perne potrivite. Dacă adoptarea unei rutine nu ajută, este recomandată consultarea unui medic.

 

* Putem visa doar feţe pe care le-am văzut deja, fie că ne aducem aminte de ele sau nu.

* 12% dintre persoanele de pe planetă visează doar în alb şi negru. Acest număr obişnuia să fie mai mare, dar de la inventarea televizorului color, tot mai multe persoane visează în culori.

* La 5 minute de la trezire, reuşim să uităm 50% din ceea ce am visat, iar în 10 minute uităm până la 90%.

* Persoanele nevăzătoare pot vedea imagini în somn. Cei născuţi orbi experimentează vise care implică emoţii, sunete, miros şi atingere, nu privelişti.

* Să visezi este absolut normal. Persoanele care nu visează au, de obicei, tulburări de personalitate.

* 1 din 4 cupluri căsătorite dorm în paturi separate.

* Soldaţii britanici au fost primii care au dezvoltat o metodă prin care să stai treaz 36 de ore fără să îţi fie somn. Când erau obosiţi, aceştia îşi puneau ochelari speciali care simulau lumina de la răsăritul soarelui, iar asta îi trezea imediat.

* Omul poate rezista fără mâncare până la 40 de zile, dar fără somn, în 10 zile poate muri.

* 1 din 50 de adolescenţi încă mai fac pe ei în somn.

 

* Somnologia este știința medicală ce se ocupă de diagnosticul și tratarea afecțiunilor din timpul somnului, de la patologii respiratorii (apneea de somn) la cele neurologice (hipersomnii, epilepsii nocturne), insomnii sau în tratarea complicațiilor cardiovasculare corelate acestor afecțiuni.

* Parasomnia este o tulburare de somn care poate determina omul să facă lucruri neobişnuite în timpul somnului. Infracţiunile comise în timpul parasomniei includ: condusul în timpul somnului, redactarea cec-urilor rele, crima, molestarea minorilor, violul.

* Polisomnografia este o investigație medicală complexă, reprezentând metoda „standardul de aur” în diagnosticul multor afecțiuni ale somnului. Cele mai frecvent diagnosticate sunt: sindromul picioarelor neliniștite, narcolepsia, parasomnia sau epilepsia nocturnă. În cazul suspiciunii de afecțiuni neurologice nocturne, medicul poate recomanda chiar polisomnografie neurologică, pe care o numim neuro-PSG, în care montajul EEG (electroenecefalografic) este complet. Investigațiile se efectuează numai în laboratorul de somnologie, sub stricta supraveghere a personalului medical specializat.

 

Poziţiile de somn pot determina personalitatea

– Poziţia fătului este reprezentativă pentru 41% dintre persoane. Acestia sunt oameni calzi şi primitori.

– Poziţia dreaptă este adoptată doar de 15% dintre persoane şi o întâlnim la persoanele care se adaptează destul de greu în medii noi.

– Cu picioarele drepte şi mâinile întinse este poziţia adoptată de 13% dintre persoane, acestea fiind percepute ca firi deschise, dar destul de suspecte.

– Poziţia soldatului este caracteristică persoanelor retrase, care reprezintă 8% din populaţia lumii.

– Pe burtă cu braţele întinse este o poziţie pe care o întâlnim la 7% dintre persoane. Acestea sunt firi distractive, cărora le place să petreacă constant.

– Poziţia stea de mare este adoptată de 5% dintre persoane, acestea fiind buni ascultători.

 

Somul mamiferelor

* Mamifere care dorm cel mai mult: urşii Koala, dorm până la 22 de ore pe zi, liliacul maro, petrece până la 19,9 ore pe zi dormind şi Pholidota doarme până la 18 ore pe zi.

* Mamifere care dorm cel mai puțin: Girafele dorm în jur de 1,9 ore pe zi, în reprize de 5 – 10 minute, căprioara doarme în medie 3,09 ore pe zi, iar elefantul asiatic 3,1 ore pe zi.

* Atunci când delfinul doarme, doar jumătate din creierul lui se opreşte. Cealaltă jumătate este în funcţiune, pentru a-i facilita ciclul respirator.

 


Adaugati un comentariu


 

*