Știi și câștigi sănătate: Ciocolata, desertul medicament

18 martie 2021 | 0 comentarii |

Iubim ciocolata și suntem parcă mai fericiți în clipa în care o avem în fața ochilor! Probabil că nu există pe lumea asta cineva care să nu adore ciocolata, a cărei denumire în latină ne spune că este „hrana zeilor”.

Povestea ciocolatei începe cu mult înainte de Hristos, odată cu apariția arborelui de cacao, însă abia de 3000 ani putem vorbi de o cultură propriu-zisă, făcută de maiași. În Europa, arborele de cacao devine cunoscut abia în 1735, când botanistul Karl von Linne îl botează „Theobroma cacao” („băutura zeilor”), pentru virtuțiile care i se atribuiau încă din era precolumbiană. Tot el spunea că „bobul de cacao este un fenomen unic al naturii, niciodată nu vom găsi atâtea calități reunite într-un fruct atât de mic!”

În timp, odată cu dezvoltarea științei, oamenii au început să aprecieze, pe lângă gustul încântător, și multe beneficii pe care le aduce ciocolată  sănătății. Să aflăm împreună câteva dintre ele!

 

Fructe de cacao

* Miraculosul bob de cacao are o poveste interesantă, încă de la geneză. Un arbore de cacao face până la 500 flori pe an, însă doar 1-2% dintre ele se vor transforma în fruct (o păstaie de forma unui balon de rugby), iar acesta conține 30-50 de boabe de cacao. Într-un an, un arbore de cacao produce între 0,5- 2kg de astfel de boabe prețioase. Cum de a reușit acest bob negru și amar, adus de Cristofor Columb din America de Sud, să cucerească o lume întreagă? Timp de două secole, ciocolata a fost consumată sub formă lichidă. Abia după 1900 a fost transformată în produs solid, despre care se spunea că „merită să-ți vinzi sufletul diavolului” pentru el.

* Ciocolata are un efect paradoxal: induce o stare de bine, de liniște și relaxare, dar în același timp trezește simțurile, are proprietăți tonice și dinamizante, adică este un afrodisiac. Cu o porție de 20g/zi de ciocolată cu minim 70% cacao putem asigura organismului un aport de substanțe esențiale pentru starea lui de bine, câteva pătrățele amărui ne protejează organismul de tot ce e rău.

 

* Din punct de vedere nutritiv, boabele de cacao conțin 50-57% grăsimi (unt de cacao), 12%fibre și 5-7% proteine. Din untul de cacao, amestecat cu pulbere de cacao, zahăr, vanilie, lapte și alte mirodenii, ia naștere ciocolata. Atâta timp cât vorbim despre o ciocolată de bună calitate, cu un continut ridicat de cacao, aceasta devine un veritabil aliment, foarte bogat în nutrienți, în special în minerale atât de necesare organismului. Pe lângă o cantitate semnificativă de fibre (10%), ciocolata conține cantități însemnate de fier, magneziu, cupru, mangan, zinc, seleniu și potasiu.

* Întărește imunitatea. Ciocolata neagră posedă o acțiune antioxidantă ieșită din comun datorită polifenolilor ce pot reprezenta 12-48% din greutatea bobului de cacao. Un pătrățel de ciocolată neagră cu 70% cacao conține de 2 ori mai mulți polifenoli decât un pahar de vin roșu și are un efect antioxidant identic cu o ceașcă de ceai verde corect infuzat. Când spui „antioxidant”, spui protecție împotriva bolilor și a îmbătrânirii (inclusiv cea cerebrală), scăderea riscului de cancer și a incidenței bolilor cardiovasculare. Rolul antioxidanților este de a neutraliza radicalii liberi (compuși periculoși care pot conduce la degradarea organismului și la îmbolnaviri grave) din organism. Concentrația de flavonoizi și polifenoli din cacao este la un nivel asemanator cu cel din acai, afine, merișor sau rodii.

 

* Ajută aparatul cardiovascular. O serie de studii științifice au arătat faptul că flavonoidele în cantități mari pe care le conține ciocolata acționează ca un puternic adjuvant al vaselor de sânge, cu efecte notabile în menținerea elasticității acestora. Concret, la subiecții care au consumat ciocolată de câteva ori pe săptămână s-a constatat că riscul de infarct s-a redus cu 37%, iar cel de atac cerebral a scăzut cu 29%. De asemenea, polifenolii din ciocolată au un rol important în reglarea nivelului de colesterol din sânge, facilitează scăderea nivelului de colesterol „rău” (LDL) și creșterea nivelului de colesterol „bun” (HDL). În plus, la persoanele hipertensive, consumul de ciocolată s-a constatat ca efect scăderea și reglarea tensiunii arteriale.

* Îmbunătățește funcția cerebrală. Ciocolata conține cantități mari de minerale (magneziu, potasiu, fier, fosfor, crom), esențiale pentru funcționarea sistemului nervos, și are efecte psiho-stimulante și tonifiante, datorită unui compus asemănător cafeinei, numit teobromina. Consumul de ciocolată contibuie la buna funcționare a creierului prin creșterea fluxului sanguin la nivelul acestui organ. În plus, îmbunătățește fncția cognitivă și performanța școlară la copii, iar la persoanele în vârstă reduce efectele negative produse de Alzheimer, stimulează memoria și împiedică procesul de degradare și de pierdere a acesteia.

 

Arbore de cacao inflorit

* Te face mai fericit. S-a demonstat ca ciocolata are un efect pozitiv în situatiile de stres, de oboseala și suprasolicitare psihică, consumul acesteia inducând o stare de calm și un nivel îmbunătățit de concentrare. Mai mult, ciocolata conține fenilalanină și feniletilamină, substanțe care ne fac să ne simțim „în al 9-lea cer”, cresc nivelul endorfinelor și acționează similar unui antidepresiv. Anantamida, un alt compus al cicolatei, stimulează receptorii cerebrali și produce stare de bine, bucurie, plăcere extremă și euforie, contribuind în același timp la prevenirea depresiei și a altor afectiuni psihice.

* Are efect de anti-îmbătrânire. Oamenii de știință au descoperit că prin consumul de ciocolată se intensifică biogeneza mitocondiilor de la nivel celular și chiar se produc noi mitocondrii. Responsabilă de acest efect este catehina din boabele de cacao. Rezultatul concret al acestor mecanisme de la nivel celular este protejarea celulei și încetinirea procesului de îmbătrânire a organismului.

 

* Îmbunătățește performanțele fizice. Studiile recente au arătat că una dintre consecințele consumului de ciocolată este îmbunătățirea semnificativă a performanței sportive, punând acest efect pe seama catehinei conținută de boabele de cacao. La ora actuală, oamenii de știință, entuziasmați de aceste rezultate, își intensifică cercetările în acest domeniu.

* Reduce riscul unor complicații în sarcină. Una dintre posibilele complicații apărute uneori în timpul sarcinii se numeste preeclampsie – o tensiune arterială mai mare de 140 mm Hg pentru cea sistolică și de 90 mm Hg pentru cea distolică (140/90), după cea de-a 20-a săptămână de sarcină. Din fericire, s-a constatat că teobromina din ciocolată are proprietatea de a întări inima și de a dilata arterele, reducând cu 40% riscul apariției acestei complicații.

* Inhibă poftele alimentare nesănătoase. Unul dintre cele mai nesănătoase obiceiuri pe care, din pacate, le-au adoptat mulți oameni, este consumul frecvent al diverselor gustări nesănătoase (dulci sau sărate) între mese. S-a constatat că înlocuirea acestora cu o tabletă de ciocolată neagră inhibă aceste pofte, dând în schimb organismului exact acel plus nutrițional de care are nevoie. În plus, consumul de ciocolată neagră (cu 2 ore înainte de masă) reduce apetitul și diminuează totalul caloric consumat.

 

* Iar dacă unii dintre voi vă temeți că ciocolata „vine la pachet” cu calorii, nutriționistul Mihaela Bilic ne spune că o „doză” este „mai degrabă medicament, decât aliment”! 

 

* Articolul are caracter informativ și nu înlocuiește cosultul medical.

 


Adaugati un comentariu


 

*