Știi și câștigi sănătate: Despre picioare

5 februarie 2021 | 0 comentarii |

Picioarele omului s-au dezvoltat sub influenţa poziţiei verticale a corpului şi reprezintă segmente de sprijin în timpul locomoţiei.

 

Fiecăruia dintre cele două membre inferioare ale corpului omenesc, de la șold până la vârful degetelor, care servesc la susținerea corpului și la deplasarea în spațiu, le spunem picioare. Ele reprezintă baza flexibilă și elstică prin intermediul căreia corpul își păstrează poziția verticală în timpul mișcării. Piciorul are o structură complexă, alcătuită din oase, articulații, ligamente și tendoane, mușchi, nervi și vase de sânge.

În timpul mersului, piciorul se alungește, în medie, cu 6,6 mm. Flexibilitatea sa este explicată prin anatomia complicată a celor 26 de oase ale piciorului, care îl ajută să se adapteze pe diferite suprafețe și să absoarbă șocurile.

Picioarele şi mersul biped au ajutat la evoluţia speciei umane. Cu ajutorul picioarelor ne deplasăm, dansăm, facem sport. Există însă o mulțime de informații despre picioare pe care unii dintre noi le știm mai puțin:

 

* Fiecare picior are 20 de mușchi, 26 de oase, 22 de încheieturi, 19 muşchi, 57 de ligamente și 107 tendoane.

* Piciorul trebuie să fie puternic pentru a susţine greutatea corpului. El surprinde totodată prin complexitatea mişcărilor de care este capabil – ex. dansul balerinelor.

* Piciorul este unic. Nu există două persoane cu aceeași structură a piciorului. Nici măcar picioarele aceleiași persoane nu sunt identice. Practic, la fel ca și în cazul unei amprente, un om poate să fie recunoscut după urma pe care o lasă piciorul său.

* Cel mai mare şi mai puternic os din scheletul uman este femurul, care merge de la pelvis la genunchi. El reprezintă cam o pătrime din înălțimea corpului și reprezintă o pârghie de mişcare.

* Osul omului viu este de 5 ori mai rezistent decât betonul, atât la comprimare, cât şi la extindere. Pentru a fărâmiţa osul femural este necesară o comprimare de 3.000 kg/cm2 , iar cel tibial – de 3.000- 4.000 kg/cm2 .

* În urmă cu 380 de milioane de ani, când animalele cu patru picioare au ieşit din mare şi au început să evolueze pe uscat, picioarele lor aveau câte 8 degete. Curând însă, cele mai multe specii, între care și omul, au rămas cu 5 degete, număr considerat ideal.* Degetul mare de la picior are mai puţine oase decât celelalte degete. Majoritatea degetelor au 3 oase, însă cel mare de la picior are numai două.

* Forma labei picioarului este ideală pentru mers. Sub călcâi se află un strat de grăsime care absoarbe şocul, iar arcul tălpii reduce forţa resimţită atunci când mergem sau alergăm.

* Piciorul uman este extrem de flexibil. Acesta se întinde și se contractă de 300 de milioane de ori într-o viață. Cu toate acestea, talpa rămâne complet funcțională, fără să întâmpine vreo problemă.

* O persoană adultă merge cam 10.000 de pași în fiecare zi. Anual, distanța parcursă de un om este de aproximativ 3.200 de km (practic, dacă mergi în fiecare zi, fără să repeți drumul, poți străbate Europa pe jos într-un an). De-a lungul întregii vieți, un om ar putea ocoli Pământul de 4 ori și jumătate, mergând pe jos.

* Piciorul plat, denumit și platfus, este o deformare a piciorului uman caracterizată prin prăbușirea bolții plantare astfel încât planta (talpa) vine în contact complet sau parțial cu solul. Această deformare, care poate determina dureri și oboseală, se poate corecta prin utilizarea de susținătoare plantare (talonete).

* Curbarea degetelor de la picioare provoacă modificarea formei unghiilor: sunt mai rotunjite în partea de sus, iar înspre vârfuri se curbează în jos. Nu o să vă vină să credeți, însă cea mai frecventă cauză este boala pulmonară, urmată de o boală de inimă, ficat sau tulburări digestive. Atunci când nu este o simplă trăsătura genetică…

* Unghiile picioarelor (în special cea a degetului mare) ar trebui tăiate scurt și drept. Unghiile curbate devin, în timp, încarnate.

* De-a lungul timpului, încălțămintea nu a fost purtată doar cu scopul de a proteja piciorul. Vechii egipteni preveneau durerile de cap inhaland fumul provenit de la sandalele din lemn arse. În unele părți ale lumii, oamenii au purtat pantofi în formă de amuletă, cu scopul de a îndepărta răul

* Dacă simțiți dureri și disconfort la nivelul picioarelor ar putea fi din cauza încălțărilor neconfortabile, sau a oboselii. Dacă durerea și/sau disconfortul persistă, atunci trebuie vizitat rapid un medic ortoped. O problemă oricât de mică se poate transforma într-un coșmar dacă nu se intervine în timp util, cu tratamentul adecvat.

* Dacă simțiți că mergeți pe marmură sau dacă durerea radiază la degetele de la picioare, este posibil să aveți neuroma lui Morton, adică o îngroșare a țesutului din jurul unui nerv. Atenție, această afecțiune este mai comună la femei.

 


Adaugati un comentariu


 

*