Știi și câștigi sănătate: Femeile rezistă fără hrană mai mult decât bărbații

16 februarie 2021 | 0 comentarii |

Acest lucru este explicat de specialiști prin faptul că organismul femeii are un conținut mai mare de grăsimi decât cel al bărbaților.

 

Învățăm încă de mici că omul poate supraviețui fără hrană chiar și 40 de zile. Totuși, cercetările actuale nu pot dovedi acest lucru din cauză că în acest moment studierea înfometării pe subiecți umani este lipsită de etică. Există însă studii care se bazează pe vechile cercetări și pe cazurile recente de înfometare în lume, cauzate de posturi religioase, greva foamei etc.

Consumul de alimente, ca și cel de apă, este vital pentru organismul uman. Corpul are nevoie de energia oferită de hrană pentru a putea funcționa normal. În lipsa hranei, organismul se degradează, iar înfometarea pe termen lung duce la deces. Totuși, în situații extreme, organismul uman este capabil să se adapteze și să își ajusteze metabolismul astfel încât să asigure supraviețuirea. Perioadele de timp în care organismul uman poate rezista diferă în funcție de vârstă, sex, stare de sănătate, greutatea corporală inițială, accesul la apă pentru hidratare etc. 

 

* Conform unor studii făcute de cercetători, o persoană poate trăi fără mâncare până la 40 de zile. Hidratarea este însă esențială. Au existat totuși în istorie și cazuri de oameni care au trăit și 73 de zile fără mâncare.

* Deși organismul uman poate supraviețui fără hrană timp de cel puțin 3 săptămâni, acest lucru nu este sănătos și nu este indicat să fie practicat.

* Oamenii bolnavi, anorexicii sau cei care țin dietă extremă reprezintă cazurile de oameni care se înfometează. În cazul bolnavilor de cancer, apare decesul în momentul în care ei slăbesc aproximativ 45% din greutatea corporală inițială.

* Persoanele obeze, care vor să slăbească repede, în momentul în care ajung să consume sub 400 calorii pe zi, riscă să facă infarct și să moară. În cazul anorexiei apar frecvent aceste probleme cardiace.

* Femeile pot supraviețui mai multe zile decât bărbații fără hrană. Acest lucru se întâmplă pentru că organismul femeii are un conținut mai mare de grăsimi. O femeie africană nu a mâncat timp de 102 zile și a ajuns în cele din urmă în Cartea Recordurilor Guinness.

* Organismul uman funcționează pe baza glucozei extrase din alimente. Atunci când nu este hrănit, organismul transformă glicogenul existent în ficat și mușchi, în glucoza necesară supraviețuirii.

* După numai 8-12 ore în care omul nu se hrănește, organismul își schimbă felul în care funcționează. Organismul transformă mâncarea în glucoză, asigurându-și astfel resursa de energie. După 12 ore, rezerva este epuizată, iar corpul începe să transforme glicogenul din ficat și din mușchi în glucoză. Acest lucru afectează mușchii, în doar câteva zile. După primele 72 de ore, corpul își încetinește metabolismul și va folosi o cantitate cât mai mică de energie, încercând să reziste.

* Aminoacizii au un rol vital în lupta pentru supraviețuire. Aceștia încep să fie consumați de organism după ce se epuizează și rezervele de glicogen. Dacă omul se înfometeză parțial, consumând un număr extrem de mic de calorii, atunci durata se extinde la ani. Această metodă a fost utilă prizonierilor din lagărele de concentrare.

* Cu cât deține în organism mai multe depozite de grăsime, o persoană are cu atât mai mari șanse să supraviețuiască înfometării, pe un termen mai lung.

* Din clipa în care organismul uman începe să folosească resursele rămase, adică rezervele musculare, starea de sănătate se poate degrada rapid. Persoanele care au pierdut mai mult de 10% din greutatea corporală trebuie supravegheate medical îndeaproape.

* Înfometarea pe termen mediu și lung duce la efecte secundare periculoase pentru organismul uman și chiar la deces. Termenul este mai scurt dacă persoana înfometată nu are acces la măcar 1,5 litri de apă zilnic. Dacă nu bea apă, omul riscă să moară în doar 5 zile, după ce ajunge la deshidratare severă.

* Simptomele care pot apărea ca urmare a înfometării sunt: stare de slăbiciune, amețeală, scăderea tensiunii arteriale, încetinirea ritmului cardiac, dureri abdominale, deshidratare, dereglări ale glandei tiroide, fluctuații ale temperaturii corpului, stres, depresie, halucinații, deficiențe imunitare, convulsii, insuficiența organelor, infarct.

* Persoanele care au suferit de înfometare pe o perioadă lungă nu trebuie să înceapă imediat să mănânce cantități normale de mâncare. Organismul trebuie să se reobișnuiască gradual cu mâncarea pentru a evita umflarea țesuturilor corpului, afecțiuni neurologice și afecțiuni cardiace.

* Cei care au suferit de înfometare pe termen mediu și lung trebuie să fie monitorizați de un medic pentru a putea reveni la starea de sănătate de dinaintea înfometării.

* Alimentele recomandate celor care au făcut greva foamei sau au ținut post îndelungat ar trebui să nu conțină lactoză și să aibă un conținut cât mai scăzut de zahăr. Cele mai indicate alimente sunt legumele fierte, care trebuie consumate în cantități foarte mici.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*