Știi și câștigi sănătate: Ficatul, uzina care ajută organismul să funcționeze

11 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

Ficatul, despre care am învățat la orele de anatomie că este cea mai mare glandă a organismului uman, este asemănat cu o „uzină” a organismului, pentru că îndeplinește peste 500 de funcții.

 

Mulți dintre noi credem, în mod eronat, că ficatul se poate îmbolnăvi numai ca urmare a abuzului de alcool, fumat, droguri sau medicamente, dar există o serie de alte cauze care pot afecta funcționarea normală a acestui organ. Bolile de ficat pot apărea la oricine, indiferent de statutul social, sex sau vârstă.

Ficatul are un rol extrem de important în de epurarea, detoxifierea, secreția de bilă necesară digestiei intestinale, în realizarea proceselor de sinteză, de degradare și de stocare a substanțelor organice și anorganice absorbite la nivel intestinal, de aceea mai este supranumit și „inginerul” corpului uman.

Știind cât mai multe despre ficat, vom putea avea grijă de el așa cum trebuie și vom putea zâmbi…

 

1. Ficatul este al doilea organ ca mărime din corpul uman, are o greutate care variază între 1.200 și 1.500 mg, iar 10% din sângele din corp se găsește în ficat.

 

2. Nu se poate trăi fără ficat. Pe lângă rolul său de îndepărtare a toxinelor care se găsesc în sânge, el ne ajută la digerarea alimentelor, tranformându-le în energie.

 

3. Ficatul nu doare. Afecțiunile hepatice pot evolua asimptomatic, astfel că mulți oameni nu știu că sunt bolnavi. Semnele bolilor de fict pot fi foarte vagi: senzația de oboseală, durerile musculare, mâncărimea pielii, urina de culoare închisă sau îngălbenirea ochilor și a pielii. Abia în momentul în care afecțiunea hepatică evoluează în ciroză apar simptomele concludente, precum greața, scăderea ân greutate sau icterul, de aceea este foarte important să ne facem anual analizele uzuale, pentru a depista și trata la timp eventualele afecțiuni ale ficatului și nu numai.

 

4. Hepatita și ciroza sunt principalele boli ale ficatului. Hepatita, fie ea B sau C, cauzează afecțiuni severe ale ficatului, crescând riscul de ciroză și de cancer la ficat. Hepatita este inflamația celulelor din ficat și este determinată de un virus, de consumul de alcool în exces, anumite boli autoimune, de consumul de droguri, de consumul excesiv de medicamente etc. Atunci când această inamație afectează celulele din ficat, acestea sunt distruse și se creează țesut cicatriceal, care dacă se extinde pe o suprafață mare, duce la ciroză hepatică.

 

5. Ficatul procesează tot ce mâncăm și bem, filtrează și substanțele dăunătoare, cunoscute sub denumirea de toxine. Alimentele și medicamentele conțin cantități mari de toxine, pe care un ficat sănătos este capabil să le elimine, dar dacă ficatul este deja bolnav, acesta își pierde capacitatea de a elimina toxinele și pot apărea probleme grave chiar și din cauza unui tratament medicamentos aparent banal. Consumul excesiv de alcool, tutun, droguri sau medicamente pot duce la ciroză. Una din cinci persoane alcoolice ajunge să aibă ciroză. Stoparea consumului de alcool oprește progresul bolii.

 

6. O altă afecțiune hepatică din ce în ce mai frecventă în ultimul timp este boala ficatului gras, care apare atunci când se formează depozite de grăsime la nivelul ficatului. Din cauza numărului tot mai mare de persoane care suferă de obezitate, sunt tot mai multe cazuri de diabet și pre-diabet, afecțiuni ale sistemului metabolic care favorizează formarea depozitelor de grăsime la nivelul ficatului, exact ca în cazul persoanelor alcoolice. Grăsimea de la nivelul ficatului crește riscul de cancer la ficat, dar printr-o dieta adecvată și sport are loc topirea grăsimilor, reducerea inflamației ficatului și a riscul de apariție a fibrozelor.

 

7. Curele de detoxifiere prin sucuri sau suplimente alimentare nu ne feresc de bolile de ficat, însă alimentația echilibrată și menținerea unei greutăți normale prin sport și mișcare au efecte benefice. La detoxierea organismului ajută ficatul, dar și rinichii, intestinele, plămânii, pielea etc.

 

8. Suntem protejați de hepatita A și B prin intermediul vaccinurilor, însă nu există un vaccin pentru hepatita de tip C. Hepatita virală, cel puțin în Europa, omoară mai mulți oameni decât infecția HIV-SIDA și este important să ne testăm impotriva acestei afectiuni. Acest tip de hepatită se transmite preponderent prin sânge, prin acele nesterile ale seringlor folosite în special de consumatorii de droguri, tatuaje, contact sexual neprotejat sau prin intermediul instrumentarului medical incorect sterilizat. Infecția cu un virus hepatic poate crea probleme evoluției sarcinii, de aceea testarea sanguină este obligatorie în primul trimestru al sarcinii, hepatita transmițându-se și de la mamă la făt.Vaccinul pentru hepatita B trebuie repetat atunci când anticorpii specifici sunt în cantități mici în organism.

 

9. Ficatul este un organ fără de care nu se poate trăi, acesta având multiple funcții precum digestia, coagularea sângelui, eliminarea bacteriilor și virusurilor, producerea proteinelor și depozitarea zahărului și a grăsimilor. Ficatul este singurul organ ale cărui celule se regenerează constant și repară daunele produse la nivelul acestui organ, astfel explicându-se și faptul că se reface complet dacă este tăiat, crește la loc dacă o parte din el este îndepărtată prin intervenție chirurgicală. De aceea este posibil să se facă transplant și să se salveze alte vieți prin donarea unei părți din ficat.

 

10. Primul transplant de ficat din lume a fost făcut în 1963, de medicul american Thomas E. Starzl, la Universitatea de Medicina din Colorado – considerat „părintele transplantului de ficat” la nivel mondial.

În România, primul transplant hepatic la om a fost efectuat de echipa condusă de profesorul Irinel Popescu pe 21 iunie 1997, la Institutul Clinic Fundeni, dar pacientul a decedat în perioada postoperatorie. În anul 2000, echipa condusă se același Irinel Popescu, considerat „părintele transplantului de ficat din România”, care l-a cunoscut personal pe profesorul Starzl, în stagiul de pregătire de la Pittsburgh, a realizat primul transplant de ficat reușit din țara noastră. Tot el a efectuat mai târziu primul transplant combinat de ficat și pancreas, primul transplant combinat de ficat și insule pancreatice și primul transplant de celule stem pentru afecțiuni ale ficatului.


Adaugati un comentariu


 

*