Știi și câștigi sănătate: Imunitatea

17 februarie 2021 | 0 comentarii |

Sistemul imunitar este cel care ne protejează în orice situație și moment al vieții, funcționând ca un scut în apărarea organismului și luptând cu „intrușii” potențiali dăunători care ne atacă în mod constant.

 

Cu toții am auzit că un Sistem imunitar întărit ne ajută să facem față mai ușor contactului cu virușii, bacteriile sau alte boli cu care ne confruntăm la un moment dat, pe parcursul vieții. Când ne simțim bine, nu prea ne gândim la sistemul imunitar sau la rol pe care-l îndeplinește, însă dacă nu ar exista, ce s-ar întâmpla? Specialiștii spun că sistemul imunitar stochează informații și memorează fiecare luptă pe care o dă cu „intrușii”, iar asta îl face competent în situații delicate. Omul se află sub amenințarea permanentă a miliarde de microbi invizibili a căror intenție primară este să atace și, eventual, să omoare. De aceea, omul a dezvoltat un sistem de autoaparare numit Sistem inumitar, foarte complex și evoluat.

Din exterior, agresorii ne pot ataca nu doar prin bariera cea mai evidentă, pielea, ci traversând și alte granițe, inclusiv organe interne (plămânii, tubul digestiv, nasul, gâtul). Prima problemă apare când sistemul imunitar dezvoltă o reacție inadecvată față de agresorii străini care pătrund apoi prin rețeaua defensivă. Știm deja că atunci când o infecție pune stăpânire pe organism, sistemul nostru imunitar nu este capabil să o combată, de aceea este bine să ne reamintim sau să aflăm ceea ce nu știam despre cum ne putem menține puternic sistemul imunitar…

 

* Memoria sistemului imunitar este în anumite privințe mai impresionantă decât a creierului. Cercetările actuale sugerează că sistemul imunitar stochează informații chiar din perioada când copilul este în uterul mamei. Vestea bună este că sistemul nostru imunitar este programat să fie deștept. El posedă numeroase strategii pentru a monitoriza posibilele amenințări asupra organismului, inclusiv pentru a ne supraveghea emoțiile. Această abilitate a evoluat de-a lungul timpului pentru a ne asigura supraviețuirea. Practic, noi trebuie să urmăm niște pași simpli, dar necesari menținerii unui sistem imunitar echilibrat.

* Respirația: Oricât de banal ar părea, este important să învățăm să respirăm corect pentru a activa sistemul imunitar. Atunci când respirația nu este ritmică se produce activarea imunitară.

* Alimentația: Majoritatea oamenilor își dau seama că hrana le asigură energie, vitamine, minerale. Dar ceea ce mai puțini știu este că hrana este un semnal extrem de important pentru sistemul imunitar. Cercetările sugerează că hormonii exercită un impact puternic asupra sistemului imunitar, care reacționează în multe și diferite feluri, nu doar la hrana pe care se întâmplă să o consumăm la un moment dat, ci și la obiceiurile alimentare, felul în care mâncăm, unde mâncăm și chiar cu cine mâncăm.

* Somnul: Unul dintre cele mai importante semnale pe care sistemul imunitar le ascultă este somnul. Cu toții am avut o răceală și am dormit toata ziua și chiar după am crezut că ne-am odihnit, ne-am trezit tot somnoroși. Citokinele produse de sistemul imunitar ne fac să ne simțim așa. Ele măresc somnul cu unde delta și reduc somnul REM (rapid eye movement). Atunci când încercăm să ne revenim după o infecție, avem nevoie de mai multă odihnă. Asfel, sistemul imunitar și creierul colaborează pentru a produce mai mult somn adânc. Cercetarile au demonstrat refacerea activității cerebrale prin somn. Un somn de calitate este important pentru sănătate, pentru sistemul imunitar și pentru a încetini îmbătrânirea.

* Mișcarea: Teoretic, știm cu toții că mișcarea și exercitiile fizice sunt benefice pentru sănătate, dar nu mulți aplicăm asta în practică. Știința modernă a confirmat că muzica, mișcarea și ritmul produc efecte de vindecare măsurabile. Muzica reduce stresul și anxietatea, iar creierul folosește ritmul pentru a se vindeca. Mișcarea îmbunătățeste întreaga funcționare a organismului, de la echilibru și mers până la densitatea oaselor.

* Dragostea: Dragostea este, la rândul ei, antidot pentru emoțiile negative precum ură, mânie, frică sau tristețe. Este greu să simți aceste emotii și în același timp să iubești și să fii iubit. Emoțiile negative sunt resimțite de corpul fizic, iar sistemul imunitar este în concordanță cu starea emoțională. Înțelegem astfel că atât emoțiile negative, cât și cele pozitive joacă un rol important în tiparele sănătății noastre, iar iubirea interumană vindecă. Legăturile sociale îmbunătățesc sănătatea și longevitatea, iar izolarea socială crește rata mortalității. Ca atare, perioada pe care o traversăm, pandemia plină de restricții, de teamă și frustrări este potrivnică echilibrului imunitar.

* Calmul: Mediul în care trăim este periculos și, cu cât devine mai amenințător, cu atât sistemul imunitar reacționeaza mai puternic. Este necesar să conștientizăm faptul că nu putem trăi într-un balon și că nu avem posibilitatea de a controla mediul exterior, care idilic ar trebui să fie lipsit de stress, liniștitor și fără factori infectioși perturbatori, dără toxine active. Realitatea este că avem datoria de a lucra cu noi pentru a calma sistemul imunitar, reducând astfel activarea imunitară.

* Suplimentarea: Cercetările medicale au dovedit că vitaminele și mineralele pot îmbunătăți activitatea imunitara și ajută la dezactivarea sistemului imunitar stimulat excesiv. La nevoie se poate apela la suplimente nutritive pentru a ajunge la o imunite optimă: uleiurile de pește, vitamina D, vitamina C, vitamina E, vitaminele B, seleniu, zinc, magneziu etc. Important este ca acestea să fie oferite organismului doar la recomandarea și  sub supravegherea unui medic.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*