Știi și câștigi sănătate: Masa de Paști, o tradiție cu multe beneficii nutriționale dacă este „asezonată” cu cumpătare

30 aprilie 2021 | 0 comentarii |

Este Vinerea Mare, iar românii fac ultimele cumpărături pentru masa de Paşti. În aer pluteaște deja aroma cozonacilor și a mielului bine rumenit pe grătar. După marea restricție de anul trecut, din cauza căreia românii au petrecut Sărbătorile Pascale izolați, acum au ocazia să petreacă în familie, iar lista bunătăților de pe masa de Paști este lungă. Un vechi proverb spune: „Crăciunul e sătul și Paștele, fudul“, amintindu-ne că deși vedetele sărbătorii carnea de miel, ouăle roșii și pasca, toată mâncarea va fi asezonată cu cruditățile și trufandalele primăverii, care vor echilibra foarte bine aportul caloric și nutrițional, sporind astfel beneficiile mâncărurilor tradiționale de Paști.

Poate vreți să aflați câteva dintre beneficiile pentru sănătate ale consumului cărnii de miel și ale altor bunătăți pe care le vom gusta în aceste zile de mare sărbătoare creștină, fără a uita că pentru a ne bucura din plin de gustul bun și nutrienții pe care ni le oferă aceste preparate, este foarte important să consumăm din toate, cu cumpătare…

 

* Carnea de miel este bogată în Omega 3 şi CLA (Omega 6) în special dacă mieluții au crescut într-un mediu cât mai natural şi au fost hrăniţi fără furajere îmbogăţite cu hormoni şi antibiotice.

* Sursă ridicată de energie. 100 gr de carne conține 206 kcal, un procent important din totalul de calorii zilnic necesar care ne ajută în îndeplinirea activităților curente, reduc oboseala și ne ajută să ne păstram concentrarea.

* Sursă importantă de proteine. Nu este niciun secret că toate tipurile de carne roșie sunt bogate în proteine benefice organismului. Este foarte recomandată celor care urmează diete de întărire a sistemului muscular, proteinele jucând un rol important în creșterea masei musculare, beneficiile acesteia fiind de a opri acumularea de grăsime, ajută digestia, suplimentează energia și întăresc organismul.

 

Carnea de miel este bogată în minerale

* Conținutul ridicat de calciu din carnea de miel ajută la menținerea sănătății oaselor, le întărește și previne distrugerea acestora.

* Fosforul din carnea de miel ajută, asemănător calciului, la menținerea sănătății oaselor, jucând un rol important în prevenirea osteoporozei.

* Conținutul de seleniu din carnea de miel are un rol antioxidant foarte important, ajutând în lupta împotriva radicalilor liberi. Se reduce astfel riscul dezvoltării anumitor boli și este menținută sănătatea pielii și a organismului.

 

* Carnea de miel este o importantă sursă de niacină şi de vitamine din complexul B-urilor: B1, B2, B6, B9, Biotină, B5, B12 şi colina vitamine deosebit de importante pentru un metabolism sănătos şi pentru a preveni acumularea excesului de homocisteină în corp ceea ce ar creşte riscul bolilor cardiovasculare.

Vitamina B1 din carnea de miel este o cantitate mică față de cea necesară organismului, însă are proprietăți antioxidante importante, contribuind la creșterea energiei corpului, menține rezistența organismului și prevenie deshidratarea pielii.

Vitamina B2 (riboflavina) conținută de carnea de miel are rolul de a menține sistemul nervos sănătos și de a-i prelungi durata de viață, menține sănătatea ochilor și ajută la întărirea și conservarea proprietăților tuturor simțurilor. Întărește si îmbunătățește sistemul imunitar și previne apariția aftelor și a buzelor crăpate.

Vitamina B12, cunoscută și sub denumirea de cobalamină, ajută la formarea celulelor roșii, previne anemia și sporește rezistența și sănătatea fizică.

 

Când alegeți carnea de miel, cumpărați pe cât posibil bucăți cât mai slabe, în general pulpa, și îndepărtați cu cuțitul toate urmele albe (de grăsime) înainte să vă apucați de gătit. Pulpele merg la cuptor, iar carnea pentru friptură trebuie stropită din belșug cu apă și vin și împănată cu usturoi și alte mirodenii. Este o carne relativ slabă (animalul e tânăr), fragedă și se pretează foarte bine pentru a fi gătită la cuptor sau la grătar. O porție de friptură miel 200g (cât o palmă) are 250 de calorii.

Modalitatea cea mai corectă de preparare a cărnii de miel este fierberea şi gătirea la temperatură scăzută. Atunci când se prepară o ciorbă din carne de miel este indicat ca aceasta să se adauge după ce apa a dat în clocot pentru a nu se pierde proprietăţile nutritive în apă. Iar atunci când se preferă a se consuma sub formă de fripturi – se ţine cu 24 h înainte de preparare într-un baiţ de oţet sau vin, apă şi condimente, pentru ca aceasta să fie mai fragedă şi uşor digerabilă.

În plus, nu uitați că într-o farfurie ideală, legumele ar trebui să reprezinte jumătate din suprafaţă.

 

Ciorba de miel este o alternativă sănătoasă de pregătire a cărnii. Bine acrită cu borș (bogat în vitamine din grupul B), ea nu trebuie să lipsească de la masa de prânz. Borşul de miel înseamnă carne fiartă pusă în multă zeamă, cu legume multe. Carnea este ca un condiment din punct de vedere a raportului în ingrediente şi pentru echilibru în farfurie. Ciorba reprezintă cel mai sănătos fel de mâncare şi, culmea, este şi săţioasă cu puţine calorii, ține stomacul plin de două ori mai mult decât un felul doi şi, dacă vreţi un aliment ideal de slăbit, acela este ciorba. Putem să mâncăm ciorbă de trei ori pe zi, nu avem cum să greşim, ne şi hidratăm, şi cantitatea de carne nu este foarte mare. Condiție obligatorie: după gătit, lasați oala să se racească și grăsimea care se strânge deasupra aruncați-o! Presărați mult pătrunjel și leuștean proaspăt tocat, în farfurie!

 

Drobul de miel este de departe cel mai cunoscut preparat pentru masa de Paște sau, cum s-ar zice, rețeta vedetă a acestei sărbători, an de an, alături de tradiționalul cozonac, pasca și ouăle înroșite. Este un preparat extrem de dietetic şi sănătos, pentru că acolo organele sunt fierte, apoi sunt tocate bucăţele şi băgate la cuptor, amestecate cu multă ceapă, mărar și usturoi, se mai pot pune și câteva frunze de ștevie sau lobodă, realizându-se astfel o combinaţie extrem de echilibrată între legume şi carne. Este un preparat concentrat şi intens ca şi gust, nu avem nevoie de o cantitate mare pentru o masă. Putem tăia o felie de un deget grosime şi este foarte bine dacă o mâncăm cu salată. Se prepară din organele mielului, fierte și tocate mărunt, la care se adaugă multe verdețuri, ouă, puțină smântâna și se dă la cuptor. Din punct de vedere nutrițional are un conținut caloric redus și poate constitui aperitivul perfect. O felie de drob are în jur de 80 de calorii.

 

Stufatul este unul dintre cele mai apreciate mâncăruri de primăvară de pe la noi. adu Anton Roman spunea că este „un alt simbol românesc al primăverii, cu înfățișare ritualică – plante verzi care se împletesc în coronițe – înflorind în Muntenia cum nici unde.” Stufatul este o mâncare comuncă nu doar românilor, ci și grecilor (stufáton) și italienilor (stufato) și celor din sudul Franței (Estouffade à la provençale) și este un alt mod sănătos de a pregăti mielul, cu condiția să fim  zgârciți cu sticla de ulei. În acest preparat, carnea reprezintă poate nici 20% din ingrediente, avem foarte multe legume, ceapă şi usturoi din belşug, cum poate altfel nu le-am putea consuma. Avem prezența sucului de roşii care ajută la creşterea absorbţiei fierului atât din carne cât şi din verdeaţă. Carnea (se folosesc în special costițele și coloana vertebrală) trebuie înăbușită fără nici un adaos de grăsime (în puțină apă) și fiartă, apoi, împreună cu cozi de ceapa și usturoi verde sau, după preferință, cu spanac sau cu ștevie. Constituie felul principal la oricare dintre mese și vă veți sătura cu siguranță.

 

Cozonacul și Pasca sunt două dintre produsele nelipsite de la masa de Paști, dar cu un aport caloric însemnat, așa că ar fi indicat să nu se consume mai mult de câte o felie pe zi, de preferat în afara meselor principale, ca aliment dulce.

Cozonacul nu este cel mai uşor desert de făcut acasă, necesită pricepere și timp, dar este delicos și cu cât este mai pufos este mai umflat cu aer şi pare că mâncăm mai mult. O felie de cozonac va fi echivalentul a două-trei felii de pâine, așa că dacă vreţi, pentru siluetă, să faceţi o compensaţie, puteţi să mai tăiaţi din raţia de pâine zilele acestea şi să o alocaţi porţiei de cozonac.

Pasca este și ea un dulce minunat specific Paștelui, iar aceasta este de fapt un cozonac cu brânză dulce. Brânza dulce, în această perioadă, este chiar un aliment faţă de care ar trebui să avem o disponibilitate crescută, pentru că niciodată laptele nu va fi la fel de hrănitor şi plin de gust ca în perioada de primăvară. Este şi foarte săracă în grăsimi, pasca în sine nu este un produs foarte dulce şi atunci este de preferat o a doua felie de pască, în locul celei de-a doua felii de cozonac.

 

Oul fiert este un aliment extrem de rezistent, mai ales dacă îl ţinem în frigider, unde poate fi păstrat o săptămână fără niciun fel de problemă. Oul este un aliment colecistochinetic, adică strânge vezica biliară, o ajută să fie activă.

Persoanele care se ştiu suferinde şi au o vezică mai leneşă, vor simţi oul ca pe un aliment care cade greu, dar el este un aliment atât de recomandat, bun și eficient pentru tot ce înseamnă ficat. În cazul unei vezici leneşe, este recomandat să nu se mănânce mai mult de un ou pe zi, pentru că acest efort al vezicii biliare se poate transforma într-o mică indigestie.

Oul este un aliment hipocaloric, ceea ce înseamna că nu de la ouă ne vom îngrășa de Paști. Oul are și proprietatea de a fi colecistokinetic și ajută la digestie, mai ales într-o situație specială cum sunt sărbătorile. Cei care au valori crescute de trigliceride și colesterol trebuie să se limiteze la maxim 2 ouă/zi.

Paştele este însă un moment special punctual, așa că dacă zilele acestea facem un pic de exces şi mâncăm 5-6 ouă, nu e chiar o problemă, pentru că oricum este recomandat să consumăm 3-4 ouă pe săptămână.

 

Și… puțin alcool. Sigur că nu ne putem închipui că de la masa de Paște lipsește și un pahar cu alcool… Ar fi ciudat să fie sărbătoare fără să fie un pahar de vin. Vinul este însă cel mai mic „rău” posibil din toate sortimentele de alcool. Are doar 80 de kcal și în plus ne încarcă cu energie, îmbunătățește figestia, stimulează apetitul și ajută la restabilirea echilibrului nutrițional și… poate cel mai important pentru o zi de sărbătoare, creează o stare de bine și de relaxare.

La extrema cealaltă vorbim de cocktailuri care sunt extrem de dulci şi nu în ultimul rând de sucuri.

Deci, beţi apă, mâncaţi fructele ca atare, mestecându-le, pentru că aşa trebuie consumate, sunt cel mai natural, sănătos şi echilibrat desert şi lăsaţi sucurile! Cu puțina atenție, masa de Paști poate fi o plăcere fără riscuri!

 

Atenție! Mieii foarte mici au carnea bogată în purine, cristale de acid uric ce se depun pe articulaţii sau rinichi, îngreunează digestia şi, în timp, duc la apariţia unor boli grave precum guta sau afecţiuni renale, de aceea medicii recomandă ca mieii mieii să aibă o greutate de 10-15 kg (în viu), astfel încât carnea să fie mai puţin indigestă. Deși carnea de miel are un conținut ridicat de proprietăți benefice pentru organism, specialiștii recomandă evitarea consumului în exces, în special în cazul persoanelor care au ținut post.

De asemenea, copii şi cei în vârstă este bine să consume cu grijă acest tip de carne, întrucât poate provoca alergii, iar grăsimile saturate (colesterolul) din componenţa ei favorizează depunerea lor pe artere, îngroşându-le, favorizând astfel apariţia bolilor cardiovasculare. Alte persoane cu grad de risc sunt cele cu probleme hepatice, renale, cu pancreasul, HTA, hipercolesterolemie, trigliceride crescute şi cei obezi.

În cazul în care apar evenimente neplcute cauzate de consumul excesiv de alimente, nu ezitați să cereți ajutorul medicilor.

Și nu uitați să ieșiți puțin din „bârlog” și să faceți mișcare!

Bucurati-vă de vremea caldă și de primavară! Sărbători Fericite!

 

* Articolul are caracter informativ și nu înlocuiește cosultul medical.

 


Adaugati un comentariu


 

*