Știi și câștigi sănătate: Medicina tradițională chineză

19 februarie 2021 | 0 comentarii |

Având un istoric de peste 5.000 de ani, Medicina Tradițională Chineză (MTC) este de fapt o terapie alternativă, complementară, care poate fi eficientă în prevenție, dar în cazuri grave, unele astfel de „tratamente” pot face mai mult rău decât bine.

 

În contrast cu medicina occidentală, în care accentul se pune pe tratarea bolilor după ce acestea s-au manifestat, Medicina Tradițională Chineză (MTC) este prin excelență o medicină a prevenției, neinvazivă, care cultivă un stil de viață armonios și o înțelegere profundă a legăturilor cu mediul înconjurător. MTC are la bază Teoria Meridianelor, Teoria Yin-Yang și Teoria celor Cinci Elemente, teorii construite în jurul conceptului de „energie” (QI), considerat de anticii chinezi ca fiind substanța de bază a Universului. Tot ceea ce există sub orice formă, vizibilă sau invizibilă, este o manifestare a Qi-lui. Formele precum corpul uman, nu sunt altceva decât condensări ale Qi-lui, aspecte Yang ale acestuia, după cum aerul este un aspect Yin. Perspectiva MTC este una holistică, tratează nu doar pacientul, ci și optimizând sănătatea, starea de bine și modul în care interacționam cu cei din jur.

Ceea ce trebuie să avem însă în vedere atunci când ni se recomandă tot felul de „remedii minune” pe internet este că există riscul ca acestea să ne facă mai mult rău decât bine în anumite situații și să știm că și medicii chinezi folosesc terapiile occidentale în tratarea bolilor grave… 

 

* Medicina chineză antică, premergătoare instalării dinastiilor, era practicată de vrăjitori, șamani și preoți, prin 4 tehnici impropriu spus medicale, care sunt de fapt procedee cu caracter medical, respectiv: pu, sen, ceu și tsiu. Pu reprezenta cercetarea voinței cerului prin examinarea trăsăturilor apărute sub examinarea focului pe un strat de cerneală întins pe o carapace de broască țestoasă, Sen reprezenta cercetarea făcută pe firele de iarbă, Ceu reprezenta rostirea unor rugăciuni cu caracter vindecător, iar Tsiu reprezenta un ritual făcut pentru a atrage piaza rea asupra cuiva.

* Doctrina celor 5 elemente fundamentale care stau la baza formării lumii, lemnul, focul, pământul, metalul și apa, este o doctrină care de asemenea stă la baza concepției medicale chineze. Reprezentații acesteia puneau un mare accent pe corespondența organelor în corpul omenesc, între care există o relație de interdependență.

* Doctrina celor două principii antagonice ale naturii, yin și yang, este o altă doctrină importantă în MTC, mergând pe principiul că dezechilibrul dintre ele duce la boală, iar un echilibru constant duce la o stare propice organismului uman. Odată cu secolul V au luat naștere unele domenii ale practicii medicale: interniștii sau medicii de boli – denumiți tsi-yi, chirurgii sau medicii de tumori – yang-yi, dieteticienii sau medicii hranei – se-yi și veterinarii sau medicii de animale – denumiți sen-yi.

* Școlile de MTC au apărut în perioada 800-1000, când se instituie și specializarea foarte strictă, pe domenii: medici pentru vasele de sânge mari, medici pentru vasele de sânge mici, medici pentru tratarea febrei, medici pentru tratarea variolei, medici pentru piele, ochi, pentru laringe, medici acupuncturiști. În istorie este amintită chiar și o femeie medic, având specializarea obstetrică, dar nu se știe cu exactitate perioada, este plasată între 206-220 d.Chr. Reprezentanții medicinei chineze spuneau că organul este asemănător unui instrument cu corzi, iar pulsul reprezenta principala coardă.

* Medicii chinezi aveau un adevărat cult pentru puls, care era luat în 18 puncte, de 3 ori în fiecare punct .De asemenea ei puteau să identifice până la 200 de tipuri de puls, iar 26 dintre ele indicau o stare gravă, premergatoare morții. În arealul medicinei chineze antice, existau câteva reguli foarte bine puse la punct cu privire la persoana bolnavă, și anume una din ele fiind aceea că era strict interzisă dezbrăcarea femeilor bolnave în fața medicilor, implicit și atingerea lor de către aceștia, anamneza și cercetarea bolnavelor fiind făcută cu ajutorul unei statuete unde acestea indicau locul dureros.

* Acupunctura este cea mai reprezentativă tehnică în medicina tradiţională chineză și a apărut acum 1200 de ani. Acupunctura reprezintă introducerea unor ace in derm, folosindu-se de 365 de puncte dispuse de-a lungul a 14 vase, vase despre care medicii chinezi spun ca prin ele circula fluxul vital, sau mai bine zis, energia, denumită generic Chi. Dacă această energie se perturbă, apare un dezechilibru în organism, care poate duce implicit la boală. Practic, toate organele interne au reprezentări la nivelul suprafeței cutanate, iar stimularea lor cu acul aduce un aport de echilibru funcțiilor disturbate. În urma unui studiu despre beneficiile acupuncturii s-au descoperit însă practicieni care oferă tratamente pentru orice afecţiune, de la cancer, accident vascular cerebral, Parkinson şi boli de inimă, până la astm şi autism.

* Farmacologia este o altă ramură semnificativă a MTC, ea avându-și rădăcinile încă din anul 212 î.e.n. Reprezentatul farmacologiei chineze este găsit în persoana lui Iun-Tzen, care a scris un tratat de farmacologie, tratatul conținând 113 rețete și 170 de medicamente diferite. Odatã cu secolul XVI, medicul farmacolog Li-Si-Cen a sintetizat realizările din domeniul farmacologiei chineze într-o operă vastă, opera cuprinzând descrierea a peste 2000 de medicamente. Aceasta operã poarta numele de Pan Tsao Kang Mu, și durata scrierii sale se întinde din 1552 până la moartea sa în 1592. Opera cuprinde 52 de tomuri. Medicina chineză a avut un puternic caracter extensiv, astfel că ea a avut răsunet în Sud-Estul Asiei, cât și în Japonia. Prima instituție medicală de tip apusean a fost spitalul din Amoi, în anul 1820.

* Anumite produse din ierburi folosite în medicina tradiţională chineză au demonstrat o serie de beneficii în experimentele controlate ştiinţific, dar ceea ce îi îngrijorează pe mulţi oameni de ştiinţă şi medici este faptul că aceste experimente şi descoperiri, care ajung să sporească reputaţia unui medicament sau a unei practici, sunt adesea considerate o dovadă a valabilităţii întregului domeniu al MTC, deși o mare parte dintre aceste practici nu au nicio bază ştiinţifică şi pot fi, uneori, periculoase.

* Industria medicinei tradiţionale valorează aproximativ 130 de miliarde de dolari numai în China, iar liderii ţării au promovat aceste practici la scară largă, şi în afara Asiei de Est. Pe online pot fi extrem de uşor de accesat afirmaţii îndoielnice cu privire la eficacitatea utilizării unor produse şi practici ale medicinei tradiţionale chinezeşti în tratarea cancerului şi a altor tulburări majore. Deşi mulţi pacienţi pot vedea beneficii în urma utilizării tratamentelor alternative alături de alte medicamente, riscurile apar atunci când oamenii evită intervenţia medicală și se tratează cu leacuri neconfirmate ştiinţific. Un exemplu este Steve Jobs, fondatorul Apple, care a les să se trateze cu acupunctură și remedii pe bază de plante, ignorânconstant recomandările medicilor cu privire la modul de a-și trata cancerul, care l-a ucis în cele din urmă.

* Produsele medicale tradiționale nu sunt neapărat inofensive! În urma unei revizuiri cuprinzătoare a medicamentelor şi produselor de sănătate vândute sub eticheta MTC s-a constatat anul trecut că multe dintre ele au avut efecte secundare potenţial grave, iar în unele cazuri, acupunctura a fost legată de leziuni ale ţesuturilor şi organelor, precum şi infecţii. Prin urmare, este important să cereţi şi opinia unui medic atunci când alegeți o metodă alternativă de tratament şi, în niciun caz – mai ales în cazul bolilor grave sau cronice – să nu renunţaţi la tratamentul medicamentos. Medicina tradiţională chineză îl poate completa pe acesta, dar niciodată nu-l poate substitui!

 

Surse:  P. Dabry, La medicine chez les chinois, Paris, 1863; ; P. Huard, La medicine chinoise au curs des siecles, Paris, 1959; M. Eliade, Alchimia asiatică, vol I, Bucureşti, 1935.

 

* Articolul are caracter informativ, nu ține loc de consultație medicală și nu înlocuiește diagnosticul  și tratamentul recomandat de medicul specialist! 

 


Adaugati un comentariu


 

*