Știi și câștigi sănătate: Ochii și secretele lor

20 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

Se spune că oamenii posedă doi ochi și o singură limbă pentru a vedea de două ori mai mult și mai bine decât vorbesc. 

 

Funcția primară a sistemului oftalmologic este vederea, considerată de mulți cel mai important simț al omului, dar rolul ochilor este mult mai important decât cel fiziologic. Considerati „oglinda sufletului” sau „fereastra sufletului”, ochii exprimă toate emoțiile oamenilor: dragoste, ură, fericire, furie, durere, lăcomie, supărare, invidie etc. Dacă știm ce anume să observăm, ochii pot spune multe despre caracteul unui om, și despre sănătatea lui. Faptul că medicul se uită în ochii pacientului în timpul unui prim examen fiziologic s-are poate explica prin faptul că semnele oculare pot indica simptome primare ale unor afecțiuni.

Deși știm cu toții cât de importanți sunt ochii pentru fiecare dintre noi, mulți ignorăm răul pe care ni-l facem singuri, zi de zi, stând în faţa calculatorului, a telefonului sau a tabletei, de dimineţa până seara. Uităm că ochii sunt extrem de sensibili, iar oamenii de ştiinţă nu au reuşit încă să identifice toate secretele ochilor.

O serie de informații mai puțin cunoscute ne vor ajuta să acordăm mai multă importanță sănătății ochilor noștri:

 

* Ochiul uman este al doilea organ, după creier, din punct de vedere al complexității, având aproximativ 2 milioane de componente, toate sensibile la lumină.

* Ochii au început să se dezvolte cu 550 de milioane de ani în urmă.

* Pupila se dilată cu până la 45% atunci când privim persoana iubită.

* Corneea ochiului uman este singurul țesut din corpul uman nevascularizat. Corneea rechinilor este foarte asemănătoare cu cea umană, de aceea poate fi folosită la om în intervențile de transplant.

* Unul din 12 bărbaţi este daltonist.

* Ochiul uman percepe doar trei culori: roşu, albastru şi verde. Restul sunt doar combinaţii ale acestora.

* Niciun bebeluș nu distinge culorile atunci când se naște, iar ochii bebelușilor nu pot secreta lacrimi până la vârsta de aproximativ 6-8 săptămâni.

* Ochiul uman are un diametru de aproximativ 2,5 cm şi cântăreşte în jur de 8 grame.

* Doar o şesime din globul ocular este vizibilă.

* Amprentele conţin 40 de caractere unice. Irisul are însă 256 astfel de caractere. De aceea s-a recurs la folosirea scanării de retină pentru securitate.

* Oamenii folosesc expreşia „cât ai clipi” pentru că muşchiul ocular este cel mai rapid din corp. O clipire durează între 100 şi 150 de milisecunde, astfel că este posibil să clipim de cinci ori într-o secundă. Oamenii clipesc, în medie de 17 ori pe minut, de 14.280 de ori pe zi şi de 5,2 milioade de ori pe an.

* Ochiul uman se poate concentra pe aproximativ 50 de lucruri pe secundă și poate procesa aproximativ 36.000 biţi de informaţie în fiecare oră.

* Imaginile pe care ochiul le transmite creierului sunt trimise cu susul în jos. Nou-nascuţii văd totul cu susul în jos, până când creierul lor învaţă să proceseze informaţia corect. Nou-născuții au o acuitate vizuală extrem de scăzută. Bebelușii abia veniți pe lume nu pot percepe o imagine clară la o distanță mai mare de 20-40 de centimetri. Acuitatea lor vizuală este de 5%-10%.

* Fiecare geană are o durată de viaţă de aproximativ 5 luni.

* Maiaşii credeau că oamenii cu strabism erau atrăgători şi făceau eforturi pentru a se asigura că viitorii lor copii se năşteau cu strabism.

* Cu 10 milioane de ani în urmă, toată lumea avea ochi căprui, până când cineva a suferit o mutație genetică și s-a născut cu ochi albaștri. Ochii căprui sunt, de fapt, albaştri sub pigmentul maro. Există o intervenţie cu laser care poate transforma ochii maro în ochi albaştri.

* Se estimeaza ca doar 2% din populatia lumii are ochi verzi, acesta fiind cea mai rară culoare a ochilor. La polul opus de afla ochii căprui.

* Dacă într-o fotografie instantanee ai un singur ochi roșu atunci când privești fix în obiectiv, există riscul de a dezvolta cancer la ochi.

* Multe afecțiuni organice se pot depista la un simplu control oftalmologic. Diagnosticul de schizofrenie, spre exemplu, poate fi pus cu o acuratețe de 98,3% în urma unui simplu control oftalmologic.

* Și diabetul se poate depista în ochi. Persoanele cu diabet zaharat tip 2 nu prezintă, de cele mai multe ori, simptome care ar da de gol boala. De aceea, mulți oameni nu știu că suferă de această afecțiune până la un control oftalmologic de rutină, care poate depista acele mici vase de sânge sparte din spatele ochiului, semn frecvent al instalării diabetului.

* Oamenii și câinii sunt singurele specii care pot citi intențiile unei persoane privind-o în ochi, iar în cazul câinilor acest lucru se întâmplă doar în relația cu oamenii.

* În jur de 2% dintre femei au suferit o mutație genetică în urma căreia au căpătat încă un con pe retină.

* Ochiul uman poate face mișcări încete doar atunci când urmărește un obiect aflat în mișcare.

* Pirații își acopereau un ochi pentru a putea să se adapteze repede atât luminii puternice de pe punte, cât și întunericului din interiorul navei.

* Ochii sunt activi 24 de ore, șapte zile pe săptămână, comparativ cu alte organe care au nevoie de ceva timp ca să devină active.

* Ochii se vindecă foarte repede. Pentru a se vindeca după o zgârietură, ochiul are nevoie de aproximativ 48 de ore.

* Noi vedem cu creierul, nu cu ochii. În cele mai multe cazuri, vederea în ceață sau distorsionată nu are nicio legătură cu globul ocular. Este vorba despre o problemă la nivelul cortexului vizual din creier.

* Ochii folosesc 65% din energia creierului nostru, mai mult decât orice altă parte a corpului.

* Oamenii care orbesc pe parcursul vieții își mențin capacitatea de a vedea în vis.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*