Știi și câștigi sănătate: Pielea, „antena” organismului la lumea exterioară

21 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

Se spune că pielea este organul prin care oamenii se racordează la lumea exterioară și orice om își face o primă impresie despre noi după cum ne arată pielea. 

 

Auzim adesea expresii precum „nu-și mai încape în piele de bucurie”, sau „vai și amar de pielea (cuiva)”, „ne simţim (sau nu ne simțim) bine în pielea noastră“ şi uneori „ne mănâncă pielea“. La locul de muncă trebuie să ai câteodată „obrazul gros“, iar cei ce nu suportă criticile au „pielea sensibilă“. Unul spune, când vede un pă­ianjen mare, că „i se face pielea de găină“, iar altul devine „palid ca ceara“ şi fuge pentru „a‑şi scăpa pielea“.

Pielea omului este uimitoare: ne ține de cald sau răcoare, se regenerează constant și ne protejează întreg organismul. Admirăm piele frumoasă, îngrijită, a cuiva, dar ne întristăm când vedem o piele marcată de riduri, de pete, de suferință…

Majoritatea oamenilor știu prea puțin despre propria piele, așa că vă oferim posibilitatea de afla mai multe despre pielea noastră, pentru a acorda mai multă importanță îngrijirii și sănătății ei:

 

* Pielea este cel mai mare organ al corpului omenesc, având o suprafaţă de aproximativ 2 mp.

* Este formată din trei straturi: epidermul, dermul şi hipodermul (stratul subcutanat). Epidermul serveşte ca o barieră de protecţie externă,  dermul reprezintă 90% din grosimea pielii, iar stratul subcutanat este format din celule de grăsime şi colagen.

* Masa pielii este destul de mare, are aproape 16% din greutatea corporală totală.

* Nu toată pielea de pe corp are aceeși grosime. Cea mai subţire piele este cea de pe pleoape – nu atinge mai mult de 0,05 mm. Cea mai groasă este pe tălpile picioarelor, unde grosimea grosimea poate ajunge până la 3 mm.

* Pielea omului are o culoare diferită la naştere. Copiii se nasc cu pielea deschisă şi se întunecă în primele zile după naştere, când circulaţia sângelui aduce pielii pigmenţii necesari.

* Cicatricile de pe corp apar atunci când stratul mijlociu al pielii este deteriorat. Colagenul din stratul subcutanat acţionează ca un instrument de reparaţie, în acest caz.

* Într-o zi caldă, omul poate pierde până la 13 litri de lichid prin transpiraţie. Singurele locuri ale unei persoane care nu transpiră niciodată sunt baza unghiilor, buzele şi timpanele.

* Amprentele pe care le avem cu toţi servesc la o mai bună abilitate de a prinde obiecte.

* Iniţial, oamenii timpurii avea pielea neagră. Abia acum aproximativ 50.000 de ani, la migrarea în latitudinile nordice, nivelul de pigment al melaninei a fost redus în mod evolutiv.

* Mirosul unei persoane este provocat de bacteriile unice de pe piele care mănâncă şi digerează secreţiile pielii.

* La nivel global, pielea moartă reprezintă aproximativ un miliard de tone de praf în atmosferă. Pielea unei persoane pierde 50.000 de celule în fiecare minut.

* Fetuşii nu dezvoltă amprente decât după 3 luni de gestaţie.

* Somnul este cel mai subestimat secret al pielii tale. În timpul somnului, pielea se repară.

* Aproximativ 90% din cazurile de îmbătrânire prematură sunt atribuite poluării asupra pielii: raze UV, gaze, emisii toxice, etc.

* Aspectul şi textura pielii pot reprezenta indicii despre starea de sănătate. De exemplu, hormonii tiroidieni sunt direct responsabili de grăsimile naturale care protejează pielea, părul sau pigmentul părului. La o persoană care suferă de hipertiroidism, epiderma se poate îngroşa şi pielea poate deveni prea moale, iar la una cu  hipotiroidism, pielea devine foarte uscată şi îngroşată în zona palmelor şi tălpilor.

* Toţi oamenii au în piele melanină, un pigment organic prezent indiferent de rasă, responsabil de coloratura normală a pielii, părului şi irisurilor. Diferenţele de culoare şi de tonuri sunt date de cantitatea de pigment prezentă în organism şi a modului în care este repartizată. Toţi oamenii au însă, indiferent de cât de închisă sau deschisă este pielea lor, aproximativ acelaşi număr de melanocite, care produc melanina în funcţie de mai mulţi factori, dând naştere la diverse culori de piele.

* Pielea, la orice vârstă, produce celule noi care ajung în final la suprafaţă şi mor, fiind eliminate. Pielea copiilor și a tinerilor face acest lucru mai des, iar astfel se explică de ce este mai roză, mai strălucitoare. Odată cu înaintarea în vârstă, procesul de descuamare devine mai lent, rezultând o piele mai ternă, mai deshidratată.

* Sarcina, fluctuaţiile în greutate şi chiar şi creşterea în perioada adolescenţei pot provoca vergeturi. Acestea pot fi combătute în fazele preliminare, când colagenul şi elastina sunt afectate, iar vergeturile sunt roşii sau violet. Atunci este momentul pentru ca vergeturile să fie tratate cu cremele de specialitate.

* Cantitatea de grăsime din piele dictează tipul de păr ce creşte în zona respectivă. În zonele în care glandele seboreice sunt mari avem păr subţire, iar acolo unde sunt mici, avem păr mai gros. Oamenii au pielea grasă în zona nasului, deoarece acolo glande seboreice sunt mai mari.

* Petele maro care au tendinţa de a se accentua odată cu vârsta, au mai mult de a face cu expunerea la razele solare decât cu vârsta. Ele sunt rezultatul expunerii la soare și apar pentru că celule de pigmentare se acumulează în partea superioară a pielii.

* Mulți oameni au alunițe pe corp. Dermatologii ne spun că este important să urmărim aluniţele închise la culoare, pentru a preveni apariţia cancerului de piele. Dar, petele maligne nu sunt întotdeauna uşor de descoperit. Melanoamele pot fi roşii, violete, pot să aibă culoarea pielii sau pot fi chiar albe. De aceea este important ca atunci când identificăm o aluniţă care arată ciudat, creşte sau provoacă mâncărimi, să mergem la dermatolog.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*