Știi și câștigi sănătate: Trandafirul – „regele verii” din dulcele de Melinis

2 iulie 2021 | 0 comentarii |

Trandafirul, această delicată floare din familia Rosaceae, prețuit pentru frumusețea și parfumul său, este renumit și pentru rolul important pe care-l are în iubire, în medicină, în industria cosmeticelor și în arta culinară.

Încă din Antichitate, trandafirul a demonstrat că este înzestrat cu cea mai mare putere de seducție, dar a fost prețuit și pentru pentru calitățile sale vindecătoare, medicii antici considerându-l chiar panaceu. „Părintele medicinei”, Hipocrate recomanda folosirea trandafirilor în obstetrică, dar floarea era folosită și împotriva durerilor de cap, pentru tratarea stomatitei, conjunctivitei, amigdalitei, paradontozei, spondilozei sau a bolilor de piele.

În această perioadă, Valea Nișcovului din județul Buzău miroase a petale de trandafir. În satul Mierea, o plantație impresionantă de trandafiri străjuiește poalele dealului și desfată ochiul, mirosul și papilele gustative oferind în același timp sănătate. Printr-un proces tehologic unic, petalele crude, cufundate în miere de salcâm, amestecate delicat pentru omogenizare și deshidratare, se transformă într-o delicatesă al cărei secret este cunoscut doar de chimistul Constantin Pascu, premiat pentru invențiile sale la târgurile internaționale.

 

Melinis este delicatesa sănătoasă prin care calitățile miraculoase ale mierii și petalele de trandafir sunt potențate într-o combinație perfectă, astfel încât, pe lângă răsfățul simțului olfactiv și al celui gustativ, organismul beneficiază de energizare și regenerare, apărându-se în același timp de virusuri și bacterii.

Unicitatea produselor Melinis constă într-un proces de preparare lent, apropiat de modul în care albinele prelucrează mierea în stup. Ritmul tihnit de procesare a amestecurilor (de fructe sau de petale de tradafir) cu mierea de salcâm, la o temperatură optimă de sub 35˚C, este ideal pentru a păstra intacte proprietățile fructelor și plantelor folosite de noi. Această tehnologie complet nouă ne-a ajutat să păstrăm parfumul, savoarea naturală, componentele curative ale ingredientelor, iar textura și culorile spectaculos de vii ale gustărilor noastre sănătoase ne uimesc până și pe noi, de fiecare dată”, explică renumitul inventator buzoian.

Constantin Pascu subliniază că produsul Melinis al cărui nume derivă din combinația numelor celor două localități care l-a consacrat, Mierea și Nișcov, nu trebuie confundat cu o dulceață sau cu un alt produs dulce existent pe piață.

 

Melinisul de trandafir este unul dintre cele mai surprinzătoare produse cu care papilele gustative se pot defăta. Consumat ca atare sau „asortat” cu un pahar cu apă, cu ceai sau cu diverse prăjituri, te duce într-o lume a poveștilor. Aroma unică, bogată și fină a trandafirului de Damasc, la care se adaugă culoarea rubinie cunoscută ca excelent stimulator general, conferă acestui produs un farmec aparte, te duce pe tărâmul iubirii.

Parfumul trandafirilor de Damasc, pe care specialiștii îl consideră un simbol al pasiunii și al gingășiei, este recunoscut și pentru acțiunea lui subtilă la nivelul inimii pe care o armoniează, aducând pace și echilibru în relații, dar preparatele din petale de trandafir pot constitui un ajutor și în tratarea problemelor tractului respirator superior și ale mucoasei bucale. Alături de mierea de salcâm, bogată în vitamine și minerale, cu proprietăți antiseptice și antioxidante, Melinisul de trandafir este dulcele care ne ajută să avem un somn liniștit, să ne vindecăm mai ușor și să ne îmbunătățim memoria.

 

Proprietățile extraordinare ale trandafirului

Originari din Asia, trandafirii au traversat mări și oceane, metamorfozându-se într-atât încât au ajuns astăzi să numere peste 30.000 de specii, prezente în toate colțurile lumii. De la medicină la frumusețe și gastronomie, trandafirul reprezintă mai mult decât un simbol cu valoare estetică.

Indiferent de culoare, un buchet de trandafiri poate impresiona orice femeie, este un simbol al dragostei și frumosului. Știați probabil că bunicile noastre își împrospătau tenul cu apă de roze și că numele i-a fost implicat în războaie, campanii politice și acțiuni religioase, iar dulceața de trandafiri era pe vremea lor cel mai aristocratic mod de a-și trata musafirii.

Puterea de seducție a parfumului de trandafir este unanim recunoscută, plăcuta mireasmă stimulează secreția de endorfine, așa-numitele molecule ale fericirii, așa că nu degeaba se înconjoară îndrăgostiții de petalele acestei flori magice, iar marii designeri își asociază numele cu produse ce au la bază esența minunatei flori.

Iar pentru a avea un somn dulce și pentru ca visele să fie plăcute, o cameră în care există trandafiri este metoda perfectă. Un studiu german pune în evidență impactul funcției olfactive asupra oniricului, aducând în discuție și o posibilă intervenție terapeutică prin stimulare olfactivă nocturnă.

 

Este însă bine să știm și că petalele sunt doldora de vitamina C, că infuzia de petale combate constipația, domolește gâtul roșu, iar medicina nu i-a negat niciodată trandafirului beneficiile, petalele acestuia fiind bogate în vitaminele E, D, B si A, acid malic si citric, zinc, calciu, tanin, fier, fosfor și fructoză.

Dintre sute de arome, specialiștii au desemnat-o pe cea a trandafirului drept una dintre cele mai puternice stimulatoare ale sistemului nervos. Stările de anxietate, stresul, depresia și chiar inima frântă se pot trata prin aromaterapia și esența de trandafir.

Studiile arată că infuzia din petale de tradafir ajută la scăderea febrei, la decongestionarea gâtului roșu și deblocarea căilor respiratorii, fiind astfel un remediu excelent pentru răceală sau gripă.

Și persoanele care au probleme cu tranzitul intestinal se pot bucura de beneficiile trandafirului, căci același ceai are un efect ușor diuretic, tonic digestiv și detoxifiant, ajutând la restabilirea florei intestinale.

 

Extractul din anumiți trandafiri are proprietăți emoliente și hidratante, catifelează pielea și îi păstrează hidratarea.  Apa de trandafir are multe întrebuințări în cosmetică, dar se folosește și ca adjuvant în diferite boli precum reumatism (băi calde la picioare), dureri lombare (comprese calde), vertij (comprese reci) etc., iar în alimentație, conferă un plus de savoare deserturilor.

Vorbind de virtuțile terapeutice ale trandafirului, nu putem uita conținutul său ridicat de vitamina C naturală care este valorificată cu prisosință de industria frumuseții, pentru că revigorează pielea obosită, reduce ridurile, încetinește procesul de îmbătrânire.

Tonică și delicată, apa de roze rezolvă problemele unui ten uscat, predispus apariției ridurilor, reduce roșeața, curăță și revigorează pâna și cea mai sensibilă epidermă. Un mare avataj este acela că poate fi utilizată în tratarea tuturor tipurilor de ten.

 

Uleiul esențial de trandafir are efecte antiseptice, antivirale, astringente, bactericide, cicatrizante și este tonic general, stimulează refacerea tisulară și producția de colagen, fiind util în taratarea arsurilor, eczemelor și întinerirea tenului matur.

De obicei, uleiul de trandafiri se folosește în combinație cu alte uleiuri recunoscute pentru efectele lor benefice asupra pielii (ex. cel din jojoba). Este eficien împotriva virusurilor, bacteriilor și fungilor, iar efectele lui antiseptice dac să fie des folosit în tratamentul infecțiilor cauzate de virusuri, bacterii și ciuperci care au rezistență la antibiotice.

Uleiul de randafir este folosit de asemenea în tratarea otitei, a blefaritei, celulitei, arsurilor, escarelor, ulcerului varicos, ajută la purificarea cavității uterine și la regularizarea ciclului menstrual, facilitează relaxarea și emoțiile pozitive.

 

Vorbind despre întrebuințarea trandafirului în gastronomie se știe că, încă din Antichitate se vorbea despre miere, oțet, ulei și întrebuințările lor în combinație cu trandafirul. Astăzi, paleta de opțiuni este mai largă, dulceața, șerbetul și siropul fiind printre cele mai populare produse obținute din trandafiri.

Mai nou, Melinisul de trandafiri poate fi considerat, pe bună dreptate, cel mai sănătos produs obținut din petalele catifelate și aromate ale trandafirului.

Petalele proaspete, uscate sau cristalizate sunt folosite și într-o sumedenie de rețete culinare, în special cu iz oriental, fie pentru aromă, fie pentru decor.

Tradiția românească vorbește și despre trandafirată, o băutură asemanatoare socatei, dulce și ușor acidulată. Nu uităm, desigur, celebrele lichioruri franțuzești preparate din petale de trandafiri și nici rafinatele deserturi – tarte, salate sau chiar ciocolata cu trandafiri…

 

Atentie! Nu toți trandafirii sunt destinați consumului și de aceea este necesar să fim siguri că la cultivarea lor nu s-au utilizat pesticide. Un trend nou apărut în ultimii ani este consumul de trandafiri organici, aportul nutrițional fiind, în acest caz, mai mare. Este însă important să nu abuzați de aroma acestor flori, consumul zilnic putând să genereze stări de greață, dureri de cap, arsuri gastrice și vomă.

 

*Articolele noastre nu pot înlocui consult medical și nu trebuie interpretate ca sfaturi sau recomandări medicale, acestea aparținând exclusiv unui medic calificat. 


Adaugati un comentariu


 

*