Știi și câștigi sănătate: Viețuitoare fără creier, dar perfect adaptate mediului

6 aprilie 2021 | 0 comentarii |

Știm deja că sistemul neuronal coordonează toate mișcările, dar unele animale nu au creier și totuși pot supraviețui fără probleme. Multe dintre aceste ciudate ființe au în loc de creier grupuri de celule nervoase numite „ganglioni”. Și mai uimitor este că altele nu au nici acești ganglioni, meniți să le ajute. Pe cât de fragile și delicate par, pe atât de puternice și rezistente sunt.

Principalul motiv pentru care aceste animale nu au creier este faptul că nu au nevoie de el. Creierul consumă foarte multă energie, așa că dacă animalul poate să mănânce mai puțin pentru a rămâne în viață fără să se folosească de creier, devine logic să nu aibă unul. Conform oamenilor de știință, aceste animale au avut creier inițial, dar au „scăpat” de el tocmai pentru a putea supraviețui. Faptul că pot trăi consumând mai puțină energie poate fi un avantaj, mai ales sub apă. Aflăm și noi astăzi mai multe despre aceste vietăți fără creier care s-au adaptat perfect mediului… 

 

* Stelele de mare nu sunt pești și nici măcar nu au abilitatea de a înota. Ele au între 5 și 40 de brațe țepoase și tot ce fac e să stea pe fundul mării. Ocazional, un prădător le poate smulge un braț sau două, dar acestea se vor regenera. În plus, brațele stelelor de mare au în vârf câte un ochi care face diferența între lumină și întuneric, astfel încât ele își pot da seama dacă ceva se mișcă în jurul lor și să observe dacă vor fi atacate de un prădător sau dacă există hrană în jur. Interesant este că stelele de mare au un sistem nervos central complex dar, practic, nu au creier, așa că nu se poate vorbi despre un proces de gândire în cazul lor. Viața lor constă doar în a găsi mâncare și a se feri de prădători. Când un braț detectează mirosul unei prăzi, acesta preia controlul întregului corp și îl deplasează în direcția respectivă.

* Castravetele de mare nu este o plantă, ci un animal. Aceste mici creaturi lunguiețe asemănătoare viermilor sunt echinoderme din clasa Holothuroidea și se găsesc în toate mările și oceanele lumii. Au pielea „tăbăcită” și un corp alungit, cu un singur gonad. Ele se hrănesc cu planctonul care plutește prin apă, cu ajutorul „piciorușelor”. Există peste 1000 de tipuri diferite de castraveți de mare, unii având aproape aceeași densitate ca apa. Acest lucru le permite să urce până la 1000 de metri, pentru ca apoi să se scufunde înapoi pe fundul mării. Lipsit de creier sau orice alt organ senzorial, castravetele de mare este dotat cu aceeași capacitate mentală ca și mâncarea de la care îi provine numele. Cu toate acestea, el constituie o parte esențială a ecosistemului, deoarece descompune grohotișul și reciclează toate substanțele nutritive care îi apar în cale.

 

* Meduzele sunt considerate maestre ale evoluției. Ele nu au creier, nu au nici inimă, nici urechi, cap, membre sau oase, iar pielea lor este atât de subțire, încât respiră prin ea. În ciuda faptului că nu au creier, meduzele au un sistem nervos elementar cu receptori care detectează lumina, vibrațiile și substanțele chimice din apă. În ultimii 600 de milioane de ani ele au supraviețuit apariției peștilor, principalii lor inamici naturali și competitori pentru hrană, au supraviețuit perioadelor glaciare care au alternat cu cele de încălzire, au supraviețuit apariției și dispariției a numeroase mări și oceane, impactului cu meteoriți și erupțiilor vulcanice, rămânând practic neschimbate. Iată mai jos și alte animale care nu au nevoie de creier pentru a supraviețui.

* Nici buretele de mare nu are creier. Spongierii nu au organe interne, adică nu au nici inimă, nici creier, ori sistem nervos. Astfel că, în interiorul buretelui, celule minuscule îndeplinesc numeroasele funcţii necesare susţinerii vieţii. Celule specializate prind hrana, transportă substanţele nutritive ori elimină reziduurile. Spongierii trăiesc pe o gamă largă de substrate din mediul acvatic și au o mare capacitate de regenerare. Un spongier rupt în mai multe bucăți va da naștere la tot atâția spongieri noi. În general, ei se hrănesc filtrând bacteriile sau fragmentele organice minuscule care se găsesc în apa care trece prin ei. Unii spongieri pot găzdui simbioți fotosintetizatori de tipul algelor verzi, dinoflagelatelor sau cianobacteriilor, de la care pot primi nutrienți. Există și un mic grup de spongieri carnivori, care se hrănesc capturând mici crustacei. Aceste organisme filtratoare reprezintă o grupă răspândită în apele mărilor și oceanelor, fiind întâlniți chiar și la adâncimi de 200-5000 de metri sau chiar mai mult.

 

* Ariciul de mare este un alt animal marin care nu are creier. Practic, sistemul nervos al aricilor de mare este format dintr-o reţea rară de nervi, fără nici un creier central. Prin această reţea, aricii de mare pot detecta și reacţiona la lumina, chiar de la sute de metri. Aricii de mare se mișcă prin apă cu ajutorul unui sistem vascular special, care le permite să controleze presiunea apei din interiorul lor, astfel încât să poată să se deplaseze.

Asemenea stelelor de mare, aricii își petrec viața pe fundul mării, curățând pietrele de plancton. Gura acestora se află în partea inferioară, iar excrementele sunt eliminate pe partea superioară a corpului.

Țepii lor sunt duri și ascuțiți, așa că nu-i de mirare că mulți oameni poartă pantofi speciali de plajă pentru a se feri de ei. Partea bună este că, în afară de o specie din Florida, toți aricii de mare sunt neveninoși.

 

* Coralii sunt animale nevertebrate marine din clasa Anthozoa, încrengătura Cnidaria. Fac parte din aceeași familie cu meduzele și din această cauză au corpuri simetrice și abilitatea de a înțepa prădătorii. Deși par niște plante, coralii sunt de fapt niște animale foarte simple. Principala diferență dintre animale și plante este faptul că animalele își vânează mâncarea iar plantele și-o produc singure. Singurul lucru care îi deosebește de animalele obișnuite este faptul că nu au creier. În mod tipic, coralii viețuiesc în colonii compacte formate dintr-o mulțime de polipi uniți între ei prin canale calcaroase. Asemenea meduzelor, aceștia se hrănesc cu zooplanctonul care înoată în ocean. Aceștia își vânează hrana în timpul nopții, principalul mod de a prinde zooplanctonul fiind cu ajutorul tentaculelor mici. După moartea lor, pe vechiul schelet calcaros se adaugă altul. Aceste animale simple nu au creier și nici organe senzoriale complexe.

* Anemonele de mare trăiesc în colonii formate din clone identice, fixate pe stâncile, pietrele sau pe recifii de corali de pe țărmurile din tot estul Atlanticului și din marea Mediterană. Acestea se deplasează cu ajutorul unui clopot pulsatil. Lipsite de un sistem nervos central, anemonele de mare au o rețea neuronală care le ajută să își găsească hrana.

 

* Un organism nou şi misterios, numit „blob”, a fost prezentat în 2019, de Grădina zoologică din cadrul Muzeului Național de Istorie din Paris. Numele acestui organism a fost inspirat de filmul ştiinţifico-fantastic/horror din 1958 „The Blob”, cu Steve McQueen, în care „picătura” consumă tot ce îi stă în cale într-un orăşel din Pennsylvania.

Specialiștii spun că este  o formă de viaţă de dimensiuni mici, unicelulară, care arată ca o ciupercă dar se comportă ca un animal. Nu are gură, nici stomac și nici ochi și totuşi poate detecta hrana, pe care este capabil să o digere. Are aproape 720 de sexe, se poate deplasa chiar dacă nu are picioare sau aripi şi se vindecă în două minute dacă e tăiată. „Este o fiinţă vie care se numără printre misterele naturii. (…) Ne surprinde pentru că nu are creier, dar este capabilă să înveţe”, a explicat Bruno David, director al muzeului parizian din care face parte parcul zoologic, precizând că în cazul în care două astfel de „picături” sunt unite „cea care a învăţat îşi va transmite cunoştinţele celeilalte”.

Cunoaştem cu siguranţă că nu este o plantă, dar nu ştim sigur dacă este un animal sau o ciupercă”, a mai spus David, menționând că „se comportă foarte surprinzător pentru ceva care arată ca o ciupercă (…) are comportament de animal şi este capabil să înveţe”.

 

Surse: http://descopera.ro/; http://wikipedia.ro/;  dailymotion.com;

 

* Articolul are caracter informativ și nu înlocuiește cosultul medical.

 


Adaugati un comentariu


 

*