Stop diagnostic pe net! Mergi la cabinet!

10 august 2017 | 1 comentariu |

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania face un apel la populatie si la medici pentru a constientiza riscurile majore ale administrarii unor tratamente „dupa ureche”, dupa  informatii luate din surse neautorizate si neavizate.

 

Traim in era informaticii si „Doctorul Goagal” pare sa castige tot mai mult teren in luarea unor decizii privitoare la sanatate. Tot felul de „retete minune”, de terapii „panaceu universal”, sunt distribuite in mediul virtual si sunt acceptate, iar medicii constata ca de multe ori, pacientii ajung, din aceasta cauza, prea tarziu la medicul care, daca ar fi fost consultat la timp, ar fi putut gasi o solutie de vindecare.

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), profesorul universitar doctor Gheorghe Borcean, trage un semnal de alarma si lanseaza o campanie de constientizare a riscurilor pe care le prezinta astfel de „terapii dupa ureche”, atat pentru pacienti cat si pentru medici.

Stop diagnostic pe net! Mergi la medic!”, este apelul pe care il lanseaza, in cadrul acestei camapnii, presedintele CMR, argumentand acest indemn prin faptul ca in caz contrar, oamenii isi asuma riscuri care pot fi iremediabile pentru sanatatea lor si reamintind un fapt arhicunoscut in medicina, acela ca NU EXISTA BOLI, EXISTA BOLNAVI – adica fiecare pacient are nevoie sa fie tratat individual, personalizat. Doar medicul este cel care are competenta si stiinta sa stabileasca daca unui pacient i se potriveste un anumit tratament sau o alta terapie, pentru o afectiune cu care se prezinta la medic, la un moment dat, in functie de alte afectiuni pe care le are, de istoricul sau medical sau de anumite sensibilitati.

 

Gheorghe Borcean, presedinte CMR

Redam, integral, apelul presedintelui CMR, Gheorghe Borcean:

Medicii din Romania se simt si sunt responsabili de securitatea sanitara a cetatenilor, a pacientilor. Chiar daca noi, CMR, nu avem astazi o cercetare statistica (profesionista sau nu) asupra acestui subiect, stim cu totii, din practica de zi cu zi, ca avem tot mai multi si tot mai adesea pacienti care doresc sa isi ia infomatii, diagnostice si terapeutice din medii neconventionale, in speta internetul si retelele de socializare, dar nu exclusive.

Recunoastem dezvoltarea societatii in spiritul autonomiei persoanei, recunoastem ai apreciem dorinta multora, oameni instruiti cu acces la mijloacele moderne, de a-si lua in mana proprie sanatatea. Recunoastem ca internetul si instrumentele sale constituie un progres in stiintele comunicarii si informationale. Aceasta evolutie nu poate si nu trebuie oprita. 

Nu vrem sa vorbim aici doar despre asa-zisa „informatie medicala” pe care pacientii ar putea sa o solicite si sa o primeasca astfel. Vrem sa aratam opiniei publice ca, spre deosebire de medicii personal din sanatate, cel care da informatia pe net sau pe retelele de socializare este cel mai adesea un anonim sau un neidentificabil, situat oriunde in lume si care nu isi asuma nicio raspundere pentru informatia sau sfaturile pe care le ofera. 

Personalul din sanatate este tinut de lege, in toate tarile din lume, sa aiba o raspundere pentru faptele sale – penala, civila, disciplinara, administrativa. Mai mult, noi avem obligatia de a avea o asigurare de raspundere civila pentru daune, ceilalti nu! 

Judecarea neconformitatilor noastre este reglementata prin acte normative, in felul acesta sistemul sanitar oficial, statul, ofera garantii cetatenilor sai, pacientilor. 

Din contra, apelarea la mijloacele terapeutice neconventionale nu ofera nici garantia formarii academice a celor care ofera astfel de servicii, nici garantii juridice pentru cel care le primeste

Noi stim ca un sfat cu caracter medical, dat in baza unor informatii subiective, adesea incomplete, nu poate sta la baza unei indicatii terapeutice corecte, complete si adaptata personal solicitantului. 

Ne-am intrebat si noi, medicii romani si colegi de-ai noatri din tari europene, care este cauza pentru care constatam din ce in ce mai mult ca cetatenii aleg mijloace neconventionale de diagnostic si tratament, fie ca este vorba despre mediul virtual sau asa-zisele „medicini alternative”, toate acestea cel mai adesea practicate de catre nemedici. Pe de o parte, pentru ca in ziua de azi, aproape orice sistem, structura incetatenita, sunt contestate ca valoare, eficienta, principii etice. Pentru ca, de vreme ce aceste mijloace exista, este dreptul cetateanului de a le accesa in virtutea autonomiei sale. 

Pentru ca cetateanul, pacientul, nu mai este convins ca medicul ii vrea binele; el poate crede ca relatia cu medicul ii aduce acestuia din urma un avantaj mai mare decat beneficiul pe care medicul il ofera pacientului! Si chiar daca mai crede ca medicul ii vrea binele, adesea se intreaba pacientul cum si de unde stie medicul care este binele sau. 

Pentru ca medicina a devenit tot mai tehnica si mai centrata pe principii economico-financiare, de piata, pentru ca a fost tot mai mult trivializata prin abordari extraprofesionale, sau cel putin asa pare din perspectiva publicului si pentru ca adesea medicul, prin birocratia sistemului si in cerinta mult trambitata a „calitatii” bazate pe evidente tehnice, nu mai are timpul de a comunica cu pacientul, iar acesta din urma crede ca doar asa este medicina zilelor noastre si se vede indreptatit astfel de a solicita aceleasi servicii specifice de oriunde. 

Pentru ca s-a creat notiunea de piata de servicii medicale, lucruri care creeaza confuzie cu piata de orice fel de servicii medicale. 

Pentru ca examinarea clinica directa si nemijlocita a devenit desueta in ochii multor generatii recente de tineri medici. 

Pentru ca pacientul, in mod inconstient, doreste toate acestea si le cauta oriunde

Avem deci si o problema cu noi insine pe care o semnalam de cativa ani

Mai vedem un mare pericol in ceea ce priveste confidentialitatea datelor cu caracter personal

Exista astazi dispozitive ai programe care isi adauga calificativul „medical” pentru a castiga increderea utilizatorilor si care ulterior folosesc informatiile in folosul exclusiv al proprietarului retelei. In felul acesta, pacientul nu mai este o persoana umana, asa cum doreste el sa fie privit (trup, suflet ai spirit), ci este doar o informatie. 

Si cel mai important! Aproape toate abordarile mijloacelor neconventionale se sfarsesc cu sfatul de a consulta totusi un medic. Or, atunci cand aceasta se intampla, se poate sa fie prea tarziu! 

 

DESPRE UTILITATEA CAMPANIEI NOASTRE 

Sigur nu ne temem ca am putea ramane fara pacienti! 

Este utila campania pentru constientizarea opiniei publice asupra pericolelor care o pandesc. Poate fi utila si medicilor pentru a-i face sa isi puna problema cauzelor care au dus la situatia prezenta si la pericolele din viitor. Sa ne intelegem, medicul contemporan nu mai poate trai si nu mai poate practica medicina si acumularea contemporana de informatie fara informatia de pe internet. Medicul de astazi nu mai poate concepe medicina fara posibilitatea consultului prin mijloacele online. Spre deosebire de ceea ce inainte am aratat, telemedicina este reglementata si se supune normelor juridice, etice si deontologice, ea este un consult la distanta intre doi sau mai multi profesioniati. 

Campania noastra nu este menita sa critice sau sa combata ceva, nu facem prin aceasta decat sa recunoastem o stare de fapt, o evolutie viitoare si sa atragem atentia noua si pacientilor, asupra faptului ca spre deosebire de orice alt principiu, doar in medicina traditionala practica se desfasoara astfel: medicul observa, isi ia informatia, isi face o ipoteza de lucru, lucrand asupra ei o transforma intr-o teza, obtine rezultatul, il confirma statistitic si din experienta altora si, cel mai important, reproduce rezultatul intotdeauna in situatii identice. 

 

CONCLUZII

Mergeti la medic!

Aveti increere in medicul Dumneavoastra!

Urmati sfaturile si indicatiile medicale!

Nu intarziati suferinta Dumneavoastra apeland la mijloace alternative!

Nu va asumati riscuri care va pot afecta iremediabil sanatatea!

NU EXISTA BOLI, CI BOLNAVI!

 Comentarii (1)

  1. RAD GHEORGHITA spune:

    Unde sa mergem ? La medicul meu de familie e foarte multa lume, dureaza si doua zile pana pot fi primit. Dar cel mai mult sunt nemultumit de faptul ca la noi in oras s-a deschis un cabinet de analize de catre MedLife…si pe aceasta caldura am intrat sa mi se ia o simpla tensiune… nu aveau nici un tensiometru. Decat sfaturi mai bine o preocupare serioasa cu cabinetele particulare si cu tot ce e legat de medicina in Romania.

Adaugati un comentariu


 

*