Strategia Nationala de Sanatate a fost lansata in dezbatere publica

27 decembrie 2013 | 0 comentarii |

Documentul a fost postat pe site-ul Ministerului Sanatatii, iar timp de 30 de zile poate fi consultat si pot fi propuse modificari sau adaugiri pe care autoritatile le-ar putea lua in consideratie.

 

Eugen Nicolaescu , ministrul Sanatatii

Eugen Nicolaescu , ministrul Sanatatii

Pe ultima suta de metri, termenul limita fiind 31 decembrie 2013, Ministerul Sanatatii a lansat, astazi, Strategia Nationala de Sanatate, obiectiv asumat in acordul incheiat cu FMI, Banca Mondiala, si Comisia Europeana. Astfel, incepand de la 27 decembrie, timp de 30 de zile documentul se va afla in dezbatere publica, putand fi consultat de oricine este interesat pe site-ul Ministerului Sanatatii. „Strategia, incepand de azi, e pusa pe site-ul Ministerului Sanatatii, urmeaza cele 30 de zile de dezbateri publice. Noi am avut toate dezbaterile la nivelul autoritatilor publice locale. Urmeaza sa facem aceste dezbateri cu asociatiile de pacienti, cu asociatiile profesionale si, bineinteles, cu toti cei interesati” a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, in cadrul unei conferinte de presa prilejuite de lansarea Strategiei. Potrivit acestuia, strategia constituie o conditionalitate pentru atragerea de fonduri europene in domeniul sanitar. Eugen Nicolaescu a mai declarat ca obiectivul principal al strategiei il reprezinta imbunatatirea starii de sanatate a populatiei, care sa duca la cresterea sperantei de viata, precum si la prevenirea si reducerea imbolnavirilor.

 

DSP- uriStrategia Nationala de Sanatate are in vedere, potrivit ministrului Nicolaescu, trei arii strategice importante. Prima arie o reprezinta sanatatea publica, a doua se refera la serviciile de sanatate, iar a treia tine de masurile transversale din sistemul de sanatate.

In ceea ce priveste sanatatea publica, ministrul sustine ca se va pune accentul pe preventie, iar in cazul serviciilor de sanatate, una dintre masuri propune remodelarea ofertei spitalicesti neperformante, cu servicii ambulatorii.

Pe de alta parte, masurile transversale vizeaza, printre altele, finantarea sistemului, asigurarea resurselor umane si investitiile in infrastructura sanitara.

Ramane de vazut care va fi si pozitia organizatiilor profesionale din sistemul de sanatate, ca si a organizatiilor de pacienti fata de continutul documentului supus dezbaterii publice, avandu-se in vedere ca acestea s-au aratat sceptice pana acum vis-a-vis de documentele finalizate de Ministerul Sanatatii, chiar daca acestea au fost conturate dupa sute de ore de dezbateri si consultari cu organizatiile profesionale si patronale din sistemul sanitar, cu sindicatele si cu reprezentantii ONG-urilor care apara interesele pacientilor.

 

achizitii centralizateTot in cursul zilei de vineri, Nicolaescu a vorbit si despre sistemul de achizitii publice centralizate, despre care a spus ca genereaza importante economii ce acopera necesarul de finantare ce nu poate fi acoperit de la buget. In acest sens, ministrul a dat si cateva exemple de achizitii publice in sistem centralizat incheiate pana acum de minister, vorbind despre achizitionarea a 1,4 milioane de doze de vaccin hexavalent cu o reducere de 33,6 la suta si a circa 85 de milioane de litri combustibil care sa fie utilizati pentru intregul parc auto din sistemul sanitar in urmatorii patru ani. „Am incheiat acordul cadru pe urmatorii patru ani privind achizitia a circa 85 de milioane de litri combustibil care sa fie utilizati pentru intregul parc auto din sistemul sanitar. In urma acestei licitatii centralizate s-a obtinut un discount de 6 la suta fata de pretul la pompa. In aceasta luna am incheiat un acord cadru pe patru ani pentru achizitia a 18 medicamente pentru tratamentul bolnavilor de TBC. Reducerea pe care am obtinut-o este de 28 la suta. De la o valoare estimata de 41,9 milioane de lei, am incheiat acordul cadru la valoarea de 30,2 milioane lei” a mai declarat ministrul.

Se omite insa faptul ca medicamentele si materialele sanitare achizitionate centralizat vor ajunge la spitale abia din al doilea trimestru al anului viitor, iar pana atunci, unitatile medicale sunt nevoite sa se „carpeasca” cum pot, in ciuda iesirilor la rampa a autoritatilor care nu se mai opresc din autoadmiratie…

 


Adaugati un comentariu


 

*