Strategie de salvare a spitalelor buzoiene: 2% din impozit

29 martie 2013 | 0 comentarii |

Consiliul Judetean va infiinta o Fundatie in contrul careia buzoienii vor putea directiona suma care se deduce anual din impozitul pe venit, dar vor putea face si donatii, banii astfel obtinuti putand contribui la sustinerea serviciilor spitalicesti din judet.

 

Dupa modelul SMURD, lansat in urma cu cativa ani, de secretarul de Stat Raed Arafat, care s-a dovedit un succes (s-au achizitionat elicoptere), presedintele Consiliului Judetean Buzau, Cristi Bigiu, a cerut si a obtinut acordul consilierilor pentru infiintarea, pe langa autoritatea judeteana, a unei Fundatii non-profit, care va sustine activitatile medicale din spitalele din judet.

In contul Fundatiei, care se va infiinta in perioada imediat urmatoare, buzoienii sunt indemnati sa vireze cei 2% din impozitul pe venit datorat pentru anul fiscal 2012, suma pe care, potrivit Codului Fiscal, contribuabilii o pot redirectiona catre o entitate non profit. Conform dispozitiilor Ministerului Finantelor Publice, modalitatea de implementare a prevederii legislative in 2013 este similara cu cea din anii precedenti, contribuabilii trebuind doar sa completeze formularul 230 (pentru veniturile proveniind din salarii) sau 200 (pentru venituri din alte surse) si sa le depuna la administratia financiara de care apartin, pana la data de 25 mai. In cazul in care nu se face aceasta optiune, banii raman la stat.

In contul Fundatiei se pot face, de asemena, sponsorizari, care in limita a 0.3%  din cifra de afaceri si 20% din impozitul pe profit, inseamna pentru omul de afaceri dispus sa faca un astfel de gest, costuri zero, pentru ca aceste sume se scad din impozitul catre stat.

 

Presedintele Bigiu declara, asa cum a facut-o si cu alte prilejuri, casocietatea civila este normal sa se implice in problemele comunitatii, iar sanatatea este una dintre cele mai acute dintre acestea. Fiecare dintre noi, in calitate de salariati sau de beneficiari ai unor venituri din alte surse, putem dona 2% din venit, suma de care legea ne permite sa dispunem. Cred ca este normal ca fiecare dintre noi sa ajutam, mai ales ca nu ne costa nimic, pentru ca la un moment dat, toti avem nevoie, noi sau cineva drag noua, de spital. Stim cu totii care sunt conditiile actuale, Consiliul Judetean a facut si va mai face investitii in Spitalul Judetean de Urgenta, dar  fondurile nu sunt suficiente. Sa nu uitam ca si spitalele Rm.Sarat, Nehoiu sau Smeeni au nevoie sa fie ajutate, pentru a oferi servicii de mai buna calitate”.

Cristi Bigiu mentioneaza ca are promisiuni si din partea unor oameni de afaceri ca vor contribui la sustinerea sistemului sanitar buzoian.

Una dintre proioritatile majore existente la ora actuala la cel mai mare spital buzoian este Blocul Operator, unde asa cum preciza nu de mult dr. Marius Anastasiu, managerul unitatii medicale, sunt necesare „investitii atat in infrastructura cat si in aparatura, pentru ca nu s-a mai facut nimic aici de vreo 20 de ani, de cand au dat belgienii ceva bani cu care la vremea respectiva s-au rezolvat o parte dintre probleme”.

 

Bloc operator Rm. Sarat

Fundatia pe care o va infiinta Consiliul Judetean Buzau va avea ca principal obiectiv sustinerea sistemului medical spitalicesc, dar si dezvoltarea paletei de servicii, prin dezvoltarea si dotarea unor sectii importante in unitatile sanitare cu paturi, precum si atragerea de specialisti in segmentele deficitare, oferirea unor facilitati tinerilor medici, pentru a-i determina sa vina si mai ales sa ramana in Buzau, precum si sprijinirea buzoienilor nevoiasi in accesul la anumoite servicii medicale costisitoare.

Trecerea spitalelor de la Ministerul Sanatatii la autoritatile publice locale si judetene, in 2010, a insemnat si transferarea unor responsabilitati financiare si organizatorice, deloc de neglijat, avand in vedere ca sanatatea este un domeniu sensibil si de interes major pentru fiecare cetatean, de aceea incercam prin orice mijloace legale sa sprijinim acest domeniu, pentru a asigura populatiei judetului accesul la servicii medicale diversificate si de buna calitate”, a mai spus presedintele CJ, Cristi Bigiu.

 

Din anul 2000, de cand contribuabilii au posibilitatea de a directiona 2% din venituri catre ONG-uri si biserici, si pana in prezent, s-au inregistrat cresteri atat ale numarului de persoane care au redirectionat, cat si ale entitatilor non-profit beneficiare. Suma totala redirectionata a inregistrat insa fluctuatii si chiar scaderi, in special in ultimii ani, fiind resimtita scaderea per-total a salariilor.

In 2012, numarul total de entitati nonprofit/unitati de cult care au beneficiat de virarea pana la 2% din impozitul anual pe venit datorat statului a fost de 26.032. In ceea ce priveste suma directionata, aceasta a fost de 114.275.170 lei, inregistrandu-se o usoara scadere fata de anul precedent, cand s-a inregistrat o suma de 114.733.978 de lei, care la randul sau a fost cu 3 % mai mica decat in anul anterior, cand suma redirectionata a fost 117.184.652 lei.

Din numarul total de persoane care au avut capacitatea de a redirectiona cei 2% din impozitul datorat statului, au facut uz de acesta prevedere 1.663.925 de persoane.

In topul celor mai active judete se situeaza Arges, Cluj si Timis, care ocupa locurile fruntase. La polul opus, judetele care au directionat cel mai putin sunt Giurgiu, Ilfov si Teleorman.


Adaugati un comentariu


 

*