Studenții de la Medicină Militară, noi misiuni în lupta cu pandemia

2 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

În urma unui ordin al ministrului Apărării, studenții Institutului Medico-Militar din anii 4, 5 și 6 vor lucra în spitalele militare din țară, iar cei din anii 2 și 3 vor contribui la desfășurarea anchetelor epidemiologice în cadrul DSP-urilor din București și Mureș.

 

Medici Spitalul Militar Sibiu

Creșterea alarmantă a numărului de infectări cu SARS-CoV-2 și a numărului de pacienți aflați în stare gravă care necesită Terapie Intensivă, în contextul în care personalul medical este din ce în ce mai epuizat și chiar diminuat de îmbolnăvirea cu coronavirus, lministrul Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a emis un ordin care a fost transpus de Direcția Medicală a MApN în măsuri de suplimentare a forțelor și mijloacelor puse la dispoziția sistemului medical național pentru combaterea efectelor pandemiei COVID-19, așa cum transmite Biroul de presă al MapN.

Astfel, Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Augustin” din Sibiu a devenit unitate medicală de suport COVID-19, cu o capacitate de 11 paturi, iar începând de sâmbătă seară, unitatea spitalicească preia „pacienți pozitivi la infecția cu SARS-CoV-2, având destinate în acest sens șase paturi pentru pacienții cu forme medii și cinci paturi ATI, pentru formele severe și grave”, precizează MapN, care menționează că pacienții vor fi direcționați către unitatea medicală militară de Spitalul Județean Sibiu.

De asemenea, începând de duminică, Secția COVID-19 a Spitalului Clinic Militar de Urgenţă din Iaşi și-a mărit capacitatea de la 16 la 30 de paturi, pentru tratarea pacienților cu forme medii, care necesită suport de oxigen.

 

Și Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca a fost tarnsformat în unitate medicală suport COVID-19, începând de astăzi, cu un număr de 30 de paturi pentru pacienți COVID-19, din care 25 pentru cazuri moderate/severe și 5 paturi ATI pentru cazuri severe/critice.

Potrivit MApN, la acest moment, în unitatea militară clujeană sunt internați 14 pacienți infectați cu SARS-CoV-2 cu forme medii sau severe și un pacient în stare gravă, la ATI. „Structura spitalului permite organizarea acestui tip de asistență medicală, cu asigurarea circuitelor corespunzătoare, având un compartiment de boli infecțioase, un compartiment pneumofiziologie și o secție ATI cu dotare corespunzătoare și personal înalt calificat, pregătit ca urmare a misiunilor de sprijin în lupta împotriva COVID-19 la care a participat în Suceava și Iași”, se precizează într-un comunicat al MApN.

În județul Cluj, incidența infectărilor cu coronavirus este foarte crescută, depășind 5 cazuri la mia de locuitori. Astfel, capacitatea de îngrijire a cazurilor moderate, severe și critice din județul Cluj a fost depășită.

 

Ministrul Apărării a dispus, totodată, ca Institutul Medico-Militar (IMM) să sprijine Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) ale Municipiului București și județului Mureș, cu ajutorul studenților de la Medicină Militară.

Potrivit ordinului, studenți din anii 2 și 3 ai IMM își vor desfășura, începând de astăzi, în mod voluntar (dacă-i ordin, cu plăcere! – n.r.) activitatea în cadrul call-center-urilor operaționalizate de cele două DSP-uri, pentru desfășurarea anchetelor epidemiologice. „Repartizarea studenților voluntari către cele două DSP se va face pe baza nevoilor zilnice de suplimentare a personalului”, se menționează în comunicatul MApN.

Tot pe bază de voluntariat, 62 de studenți din anii 4, 5 și 6 de la IMM București și 17 de la IMM Târgu Mureș s-au înscris pentru a-și desfășura activitatea în spitalele militare din țară, în facilitățile de tratare sau suport COVID-19 sau în cele ATI. Repartizarea studenților se va face, de asemenea, în funcție de nevoile unităților medicale.

 

Sursă foto. IMM

 


Adaugati un comentariu


 

*