Studentii la medicina simt nevoia de consiliere in cariera

10 septembrie 2014 | 1 comentariu |

85,5% dintre studenti considera ca activitatile de consiliere si orientare profesionala sunt necesare pentru alegerea specializarii potrivite si pentru a descoperi alte optiuni de cariera la finalizarea studiilor de licenta.

 

studenti medicinaUn studiu privind nevoile de orientare si consilierea profesionala a studentilor la medicina, realizat de Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) „Gr.T. Popa”, in parteneriat cu Societatea Studentilor Medicinisti Iasi, releva faptul ca 85,5% dintre studentii la medicina si aproximativ 88,2% dintre medicii rezidenti considera ca serviciile de consiliere si orientare profesionala pot ajuta studentii la medicina sa isi aleaga specializarea potrivita la terminarea facultatii.

Cei mai multi studenti (58.9%) au raspuns ca, pana in prezent nu au apelat la servicii de consiliere si orientare profesionala, dar 22,6% dintre ei doresc sa apeleze, iar 18,5% nu au o parere formata in acest sens. 64% dintre studentii care au raspuns chestionarului considera ca nu au suficiente informatii despre specificul specialitatilor medicale pentru a putea face o alegere potrivita, 34% apreciaza ca sunt suficienti informati, in timp ce 2% au spus ca au timp suficient sa se informeze si sa cunoasca specificul tuturor specialitatilor medicale.

La intrebareaConsiderati ca fiind necesara organizarea unor stagii suplimentare de pregatire practica pentru motivarea alegerii unei specialitati?”, 84.7% dintre participantii la studiu au raspuns da, iar 14.3% au raspuns nu. Doar 1% dintre studenti considera ca in anii de studiu sunt realizate multe ore de practica care ar trebui sa fie suficiente.

 

admitere medicinaIn ceea ce priveste medicii rezidenti respondenti, 58,1% dintre ei spun ca nu au apelat la servicii de consiliere si orientare profesionala in vederea alegerii specialitatii medicale pe durata studiilor lor de licenta.

Cu toate acestea, cei mai multi dintgre studenti (47,1%) ii prefera ca principala sursa de informare pentru a-si alege specialitatea in care vor sa profeseze, profesorii sunt preferati de 44.5% dintre respondenti, in timp ce 21,9% dintre ei se sfatuiesc cu colegii, iar alti 6,1% se inspira din mass-media. Alte surse de informare sunt parintii care sunt de profesie medici, rude care lucreaza in domeniul medical, internetul si site-ul universitatii.

La intrebarea „Considerati ca dispuneti de suficiente informatii cu privire la specificul locului de munca in care veti practica specialitatea aleasa?”, 77,6% dintre respondenti au raspus nu, iar 22.4% considera ca dispun de suficiente informatii.

Cei mai multi studenti (64,7%) sunt de parere ca workshopurile cu specialisti in domeniu sunt foarte eficiente, consilierea individuala, fata in fata  este apreciata de 40% dintre respondenti, in timp ce 15,5% dintre ei considera potrivita consilierea de grup. Doar 7,1% dintre studentii considera ca procesul online de consiliere pe o platforma spoecializata poate avea efecte benefice.

 

 

Prof. dr. Doina Azoicai

Prof. dr. Doina Azoicai

Rezultatele acestui studiu confirma premisa de la care am pornit acest proiect si anume nevoia reala a studentilor la medicina de a fi consiliati si orientati profesional in vederea alegerii specialitatii. Studentii medicinisti stiu foarte bine ca au nevoie de mai multe informatii in ceea ce priveste specificul specializarii, doresc sa afle mai multe de la specialisti in cadrul workshopurilor si au nevoie de consiliere. Intr-un context dificil, in care constatam o puternica demotivare a viitorilor medici de a profesa in Romania, noi ne propunem ca dincolo de pregatirea de specialitate, sa le aratam studentilor ce inseamna locul de munca, ce particularitati are si sa ii ajutam sa afle ce li s-ar potrivi cel mai bine”, a declarat prof. dr. Doina Azoicai, decanul Facultatii de Medicina Generala din cadrul UMF „Gr.T. Popa” Iasi si managerul proiectului „Consiliere profesionala in specializarile medicale pentru o specializare de succes”.

„Studiul privind nevoile de orientare si consiliere profesionala a studentilor la medicina” a fost realizat in perioada iunie – august 2014 prin aplicarea de chestionare pe un esantion de 380 de studenti si 153 medici rezidenti din Regiunea Nord-Est, in cadrul proiectului „Consiliere profesionala in specializarile medicale pentru o cariera de succes”.

 Comentarii (1)

  1. Medic spune:

    Consilierea in alegerea specialitatii poate fi o varianta, dar este insuficienta. Cel care te consiliaza, ori nu e de profesie medic, ori are o specialitate si este greu sa te indrume in alte specialitati pe care le cunoaste din ”relatari”.
    Cele mai bune modalitati de a alege corect o specialitatea sunt:
    1-pe timpul facultatii, cadrele didactice sa se ocupe cu adevarat de studenti (lucru care se intampla foarte rar- fiul meu este student la medicina si foarte rar a afirmat ca asistentii universitari s-au ocupat cu adevarat de ei)
    2-participarea la stagiile de vara, care sunt obligatorii dar nu se efectueaza. Consider ca acestea sunt o completare a formei de informare mai sus mentionate, studentul putand sa faca stagii de vara in acele specialitati despre care considera ca au fost insuficiente pe timpul anului universitar. Din pacate, in ultimii ani, vad tot mai putini studenti in spital si, pe de alta parte, vad tot mai putini medici practicanti care sa doreasca sa se ocupe de ei (lucru cauzat probabil de faptul ca numarul medicilor din spitale a scazut drastic, iar cei ramasi abia mai fac fata numarului de pacienti, deci nu le mai ramane timp si de studenti).

Adaugati un comentariu


 

*