Studentii se implica in rezolvarea crizei de sanage din spitale

16 octombrie 2012 | 0 comentarii |

Ei desfasoara o campanie de donare de sange, dand astfel un exemplu de civism si umanitate. In prima zi a campaniei de donare s-au recoltat 45 de litri de sange tanar, la propriu si la figurat.

 

Suntem pe ultimul loc in Europa la donarea de sange. Doar 1,7% dintre romani se afla pe lista donatorilor lichidului vital. Din cauza lipsei banilor, campaniile de recrutare de donatori s-au redus, desi de ani de zile, spitalele din Romania se confrunta cu o lipsa acuta de sange pentru transfuzii.

In perioada 15-19 octombrie, studentii tuturor universitatilor din Bucureti sunt asteptati, in intervalul orar 8.30 – 12.30, in incinta Facultatii de Politehnica, pentru a dona sange.

Aceasta noua „sesiune” de recoltare de sange este organizata de Uniunea Nationala a Studentilor din Romania (UNSR) impreuna cu Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Proiectelor in Domeniul Sanatatii, si are ca parteneri Universitatea Politehnica Bucuresti si Institutul National de Hematologie.

Lipsa sangelui din spitalele din Romania este o problema de notorietate. Conform statisticilor Institutului de Hematologie, Romania este pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste donarea de sange. Doar 1,7% dintre romani se afla pe lista donatorilor, in comparatie cu alte state europene, unde procentul ajunge la 6,8% din populatie in Danemarca, 5,5% in Germania si 4,2% in Ungaria.

 

1.130 de donatori pe luna

 

Biolog Adriana Craciun

La Centrul de Transfuzii Buzau, unul dintre primele centre din tara din punct de vedere al unitatilor de sange colectat, situatia se mentine constanta de ani de zile.

Media donatorilor de sange din orasul nostru este aceeasi de ani de zile. De exemplu, in comparatie cu anul trecut, nu putem sa spunem ca a crescut sau a scazut, este stationara. Avem in medie cam 1.130 de donatori pe luna, la fel ca in 2011. Conform datelor de anul trecut, in total, am avut 13.822 de pungi de sange recoltate. Pana in septembrie, anul curent, am inregistrat in jur de 3000 de donatori noi, in general, oameni tineri, dar problema este daca acesti donatori noi se vor fideliza”, a declarat biologul Adriana Craciun, directorul Centrului de Transfuzii Buzau.

Aducerea unor noi donatori la centrele de transfuzii este o mare problema. Multi oameni ajung sa treaca pragul acestor centre doar daca e nevoie sa doneze sange pentru cineva drag, aflat in dificultate. Doar in perioada sarbatorilor de Craciun sau Paste se inregistreaza un flux mai mare de donatori, fiind motivati, probabil, de acele tichete de masa care se ofera drept recompensa tuturor donatorilor de sange.

 

Fidelizarea donatorilor,  o problema

 

Avem donatori care vin de multi ani, o data la 70 de zile, aceasta fiind perioada necesara refacerii sangelui. Mai sunt donatori ocazionali si cei care vin sa-si ajute o ruda, un coleg sau un prieten care are nevoie urgenta de sange. Dintre acestia din urma, unii, nu foarte multi, ajung sa devina donatori fideli, constientizand cata nevoie este de sange in spitalele din Romania. Altii, din pacate, renunta dupa ce oamenii dragi lor nu mai au nevoie de transfuzii. Va dati seama ca noi ne-am dori mai multi donatori decat cei pe care ii avem in prezent, pentru ca pe langa spitalele din Buzau, trimitem sange si plasma si spitalelor din Bucuresti sau din alte judete dar, din nefericire, nu putem face nimic in acest sens”, a mai spus Adriana Craciun.

Statisticele arata ca in tara noastra numarul de donatori de sange a scazut mult in ultimii 17 ani. Motivele sunt diverse: dupa ce s-a trecut la o economie de piata, sprijinul guvernului fata de bancile de sange a scazut, lipsa banilor a dus la reducerea campaniile de recrutare de donatori, iar personalul specializat din centrele de transfuzii de sange s-a redus, din aceleasi considerente financiare.

Prima sesiune de donare de sange a studentilor s-a desfasurat in 2006. Anual, au loc cate doua sesiuni de donare. In toamna lui 2011, prin mobilizarea studentilor, s-au recoltat peste 250 de litri de sange. Drept recompensa, acestia vor primi cate opt bonuri de masa in valoare de 60 lei, analize gratuite, adeverinte pentru transport.


Categorii: Institutii

Adaugati un comentariu


 

*