STUDII: Sanatatea dintr-un pahar cu bere

6 iulie 2013 | 0 comentarii |

Sunt cunoscute proprietatile diuretice ale berii si faptul ca printr-un consum moderat aceata previne formarea pietrelor la rinichi, dar berea pare sa castige tot mai mult „teren” in ultimul timp si i se atribuie numeroase beneficii pentru sanatate.

 

pahar-de-bere-

Este vara, iar un pahar de bere baut cu prietenii la o terasa te apropie de ei si, in plus, te reconforteaza. Pe langa asta, o multime de beneficii poti capata pentru sanatate, consumand zilnic, dar in cantitati moderate, aceasta bautura.

Medicii atrag atentia insa ca un consum exagerat de bere, oricat de mult si-ar doi cineva sa se racoresca sau sa se simta bine cu prietenii in acest fel, poate aduce mari prejudicii starii de sanatate, la fel cum consumul moderat aduce beneficii sanatatii umane.

Cercetatorii din domeniul medical si din cel al nutritiei au realizat numeroase studii care arata beneficiile berii in special si al alcoolului in general asupra sanatatii, dar numai in conditiile in care acest consum este unul moderat.

De altfel, toate bauturile alcoolice, consumate in cantitati moderate, cresc nivelul de colesterol „bun” (HDL), reduc nivelul de colesterol „rau” (LDL) si subtiaza sangele, scazand riscul de infarct si atac cerebral, arata mai multe studii realizate in ultimii ani.

Va prezentam, de aceea, rezultatele ultimelor studii publicate la nivel international, despre beneficiile consumului de bere asupra sanatatii organismului uman, intre care inima si rinichii par sa fie principalii beneficiari.

 

boli cardiaceBerea reduce riscul de infarct si de atac cerebral daca este bauta cu moderatie, sustin cercetatorii greci de la Universitatea Harokopio din Atena, intr-un studiu recent, scrie dailymail.co.uk, care atrage insa atentia asupra faptului ca acest efect benefic nu a fost descoperit si la berea fara alcool.

Autorii studiului au descoperit ca o cantitate de 400 de mililitri consumata zilnic are un efect benefic asupra vaselor de sange, circulatia fiind imbunatatita la cateva ore de la consumarea a doua treimi de halba de bere.

Grecii spun ca prin consumul zilnic al unei halbe de bere se poate reduce riscul de infarct si de atac cerebral cu 30%. Ei au efectuat acest studiu pe 17 persoane nefumatoare, cu varste intre 25 si 35 de ani. Fiecare dintre voluntari a fost examinat din punct de vedere cardiovascular la una sau doua ore dupa consumarea a 400 de ml de bere – echivalentul a doua treimi de halba, dar si dupa ce au baut aceeasi cantitate de bere fara alcool, precum si un pahar mic de vodca (50 de ml). Au constatat astfel ca sangele circula cu o mare usurinta prin artere si cresterea elasticitatii aortei. Tipurile de bere inchise la culoare sunt mai bune pentru sistemul circulator decat cele blonde.

 

hipertensiuneHipertensiunea poate fi tinuta in frau cu o bere pe zi, sustin alte studii. Descoperirea cercetatorilor turci sustine, de fapt, studii anterioare, care arata ca un consum moderat de bere mentine sanatatea inimii.

Un studiu de sanatate realizat pentru asistente medicale arata ca 70.000 de femei, cu varste cuprinse intre 25 si 42 de ani, au fost urmarite pentru a se vedea legatura dintre consumul de alcool si hipertensiune. Cele care consumau 330 ml de bere aveau tensiunea mai mica decat cele care beau vin sau bauturi spirtoase.

Alte studii au aratat ca berea contine vitamine, minerale si chiar fibre, iar anumite substante din hamei ar putea incetini pierderea calciului din oase. O bere contine mai mult calciu, magneziu si selenium (un antioxidant esential) decat un pahar cu vin, iar berea blonda este bogata in vitamine din gama „B”. O bere blonda de 330 ml contine aproape un gram de fibre, iar una neagra, putin peste un gram. Berea neagra este insa bogata in fier.

Rezultatele studiilor, prezentate in revista Nutrition, arata ca toate aceste bauturi au efecte benefice asupra circulatiei sangvine, dar berea este cea mai eficienta. Cercetatorii cred ca beneficiile sunt datorate combinatiei de alcool si antioxidanti din bere.

 

batranete frumoasaDeclinul cognitiv si dementa pot fi prevenite cu o bere. Persoanele care consuma bere cu moderatie  (330 ml pentru femei si 660 ml pentru barbati)  prezinta un risc mai mic cu 54% de a dezvolta afectiuni degenerative si de a suferi pierderi de memorie, sustin mai multe cercetari desfasurate in mediile academice internationale si publicate in Jurnalul Asociatiei Americane a Medicilor.

Concluziile unui studiu desfasurat pe o perioada indelungata, pe un esantion de 6.000 de subiecti, arata ca cei care au consumat moderat bere au performante vizibil mai bune la testele de memorie. Un alt studiu, desfasurat pe aproximativ 8.000 de persoane cu varsta de peste 55 de ani, a aratat ca oamenii care consumau intre unul si trei pahare de bere pe zi prezentau un risc mai scazut de a se imbolnavi de orice tip de dementa, inclusiv Alzheimer.

Studiul „Nurses’ Health Stud”, realizat de specialistii Scolii de Sanatate Publica Harvard, a demonstrat ca femeile care consuma o cantitate moderata de alcool in mod regulat sunt cu 20% mai putin predispuse sa experimenteze pierderi de memorie. Este cea mai ampla cercetare efectuata vreodata pe aceasta tema, pe 12.480 de subiecti – femei, cu varste intre 70 si 81 de ani.

Lipsa consumului de alcool sau dimpotriva, consumul exagerat, cresc riscul incidentei bolilor degenerative, arata un alt studiu, desfasurat pe 1.000 de femei si barbati, monitorizati timp  de 23 de ani.

 

la o bereBerea elimina pietrele la rinichi si previne osteoporoza. Consumul moderat reduce cu pana la 21 la suta riscul aparitiei calculilor renali, arata un studiu realizat anul trecut de Departamentul de Nutritie al Scolii Publice de Sanatate Harvard.

 Cercetatorii de la Harvard au realizat un studiu in care au verificat relatia dintre 21 de bauturi diferite si riscul de aparitie al pietrelor la rinichi. Dintre toate bauturile studiate, berea s-a dovedit a fi cea mai utila in prevenirea aparitiei pietrelor la rinichi, consumul moderat de bere reducand cu pana la 21 la suta riscul aparitiei calculilor renali, se arata intr-un comunicat de anul trecut, al Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.

Studiul a fost realizat cu ajutorul a 45.289 barbati, cu varste cuprinse intre 40 si 75 de ani, care nu aveau pietre la rinichi si nici nu au avut vreodata, pe durata a sase ani.

Intr-un alt studiu se arata ca barbatii care consuma bere prezinta un risc redus de a avea pietre la rinichi, in comparatie cu cei care prefera alte bauturi alcoolice, datorita continutului mare de apa din bere si efectului sau diuretic.


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*