Studiu național privind relația pacienților cu companiile farmaceutice

28 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Cercetarea este desfășurată de Alianța Pacienților Cronici din România (APCR), în colaborare cu specialiști din cadrul Universității București.

 

APCR și Centrul de Cercetări în Economie Comportamentală Aplicată din cadrul Universităţii din Bucureşti au anunțat, la jumătatea acestei săptămâni, lansarea unui studiu național care se va derula pe parcursul unui an, având ca temă stabilirea percepției pe care o au pacienții români cu privire la relația pe care o stabilesc cu companiile farmaceutice. Totodată, cercetarea va avea ca obiectiv şi evaluarea gradului de satisfacţie a pacienţilor în raport cu organizaţiile care îi reprezintă.

Se urmărește astfel identificarea așteptărilor pacienților față de serviciile din farmaciile cu circuit închis și circuit deschis, dar și evaluarea experienţei directe, în raport cu aceste aşteptări.

Specialiștii vor urmări și identificarea unor factori relevanţi pentru explicarea gradului de satisfacţie a pacienţilor faţă de serviciile oferite în farmacii, precum și evaluarea gradului de satisfacţie în interacţiunea organizaţiilor de pacienţi cu companiile farmaceutice.

 

Cezar Irimia

Cezar Irimia, președintele APCR, a precizat cu ocazia lansării studiului, că pregătirile au început în urmă cu un an, în colaborare cu specialiștii de la Universitatea din București, explicând și care sunt rațiunile care au dus la demararea acestei cercetări.

Fiecare companie şi autoritate clamează cp plasează pacientul în centrul sistemului, iar noi ne dorim să aflăm adevărul. Dacă de la autorităţi deja ne-am convins, dorim să avem un barometru al relaţiilor asociaţiilor de pacienţi cu industria farma. Este important şi pentru ei şi pentru noi unde ne poziţionăm, ce avem de făcut, ce trebuie îmbunătăţit, pentru că numai aşa, având acest barometru, putem regla lucrurile. Va fi un studiu care va da un barometru real al acestei interacţiuni a asociaţiilor de pacienţi cu companiile farma”, a declarat președintele APCR.

 

Cezar Irimia a mai precizat că studiul se va derula pa parcursul unui an, iar rezultatele finale vor fi gata în toamna anului viitor.

Rezultatele cercetării ştiinţifice, cuprinse într-un document final, vor fi diseminate către toţi factorii interesaţi din domeniu, adică organizaţiile reprezentative de pacienţi, Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale”, mai spune acesta.

La acest moment se realizează chestionarul prin intermediul căruia se va face acest studiu, reprezentanții APCR fiind de părere că rezultatele vor fi benefice atât pentru relația asociațiilor de pacienți cu industria farma, care include și farmaciile, nu doar producătorii de medicamente, cât și pentru  decidenții din sănătate.

 

Prezentă la conferința de lansare a studiului, consilierul prezidențial pe probleme de sănătate, dr. Diana Păun, a precizat că accesul pacienților români la medicamente continuă să fie o „provocare majoră”, iar plasarea pacientului în sistemul de sănătate nu se poate face decât prin implicarea reală a acestuia în luarea deciziilor.

Accesul la medicamente al pacienţilor în România a reprezentat şi continuă să reprezinte o provocare majoră. Politicile de stabilire a preţurilor şi de rambursare sunt orientate către furnizarea de medicamente generice, iar actualizarea listei de medicamente este de dată relativ recentă, medicamentele inovatoare fiind introduse doar în ultimii ani. Medicamentele inovatoare sunt introduse, din păcate, cu dificultate, iar, în acelaşi timp, medicamentele generice dispar de pe piaţă. Taxa clawback este un subiect care a ocupat şi continuă să ocupe agenda publică în special în ultimii ani. Ne confruntăm, din nefericire, cu o lipsă de consecvenţă în ceea ce priveşte reglementările şi politicile în domeniul medicamentului, iar România, în ultima ediţia a Euro Health Consumer Index, are la subcategoria medicamente cinci din şase indicatori în aşa-numita zonă roşie, care reprezintă zonă critică”, a declarat consilierul prezidențial.

 


Adaugati un comentariu


 

*