Studiul de fezabilitate pentru dezvoltarea infrastructurii de apă, aprobat de Consiliul Județean

3 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Azi a avut loc o ședință extraordinară, care a avut pe ordinea de zi trei hotărâri referitoare la acest proiect.

 

În această dimineață, Consiliul Județean Buzău s-a întrunit într-o ședință extraordinară, în cadrul căreia au fost supuse la vot și aprobate trei proiecte de hotărâri vizând un proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județ, cu un important impact și în privința sănătății populației. Programul va beneficia de o finanțare prin Programul Operațional Sectorial (POS), pe componenta de mediu, iar motivul pentru care cele trei proiecte au fost supuse la vot azi, in ședință extraordinară este acela că în zilele următoare urmează să de semneze contractul de finanțare.

Proiectul este o continuare a investițiilor demarate tot din fonduri POS în etapa de finanțare 2007-2013, valoarea investițiilor care urmează a fi derulate în noua etapă fiind de peste 292 de milioane de euro fără TVA. Investițiile vizează 23 de unități administrativ-teritoriale din județ, beneficiare urmând a fi în total 100 de localități unde se va îmbunătăți calitatea apei si a sistemelor de canalizare menajeră.

 

Primul proiect pe ordinea de zi a ședinței de azi a fost cel referitor studiul de fezabilitate pentru acest program, fiind aprobat cu unanimitate de voturi de către consilierii județeni.

Următorul proiect a făcut referire la aprobarea investițiilor aferente unității administrativ-teritoriale Buzău și la cofinanțarea asigurată de administrația județului. Astfel, valoarea investiției ce va reveni Unității Administrativ-Teritoriale județul Buzău este de peste 33,6 milioane de euro fără TVA, iar contribuția Consiliului Județean va fi de aproape 670.000 de euro, reprezentând cofinanțare în valoare de 2%. De asemenea, cheltuielile neeligibile ale programului vor fi suportate de Compania de Apă.

Implementarea acestui program impune însă și majorarea tarifelor la apă curentă și canalizare, proiectul cu noua tarifare fiind, de asemenea, aprobat în ședința de azi, în ciuda votului negativ dat de consilierii opoziției. Astfel, începând cu luna ianuarie a anului viitor, tariful pentru apa curentă se va majora cu 6%, iar cel pentru canalizare cu 30%, alte majorări urmând a fi aplicate anual, pană în 2025, inclusiv.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*