Subprograme noi pentru pacientii oncologici

Anuntul a fost facut de directorul de programe al CNAS, cu ocazia unui eveniment organizat de Asociatia PAVEL, constituita din parinti ai unor copii bolnavi de cancer.

 

Oana Costan

Oana Costan

Asociatia PAVEL, infiintata in urma cu 20 de ani de un grup de parinti ai caror copii sufereau de afectiuni oncologice, a organizat o conferinta de presa in cadrul careia au fost invitati mai multi reprezentanti ai autoritatilor din Sanatate. Tema principala de discutie s-a concentrat pe conditiile de viata si tratament de care beneficiaza in prezent bolnavii de cancer din Romania.

Printre participantii la eveniment s-a aflat si Oana Costan, director de Programe in cadrul CNAS, care a precizat cu aceasta ocazie ca Programul de oncologie derulat in prezent este prioritar pentru responsabilii din Sanatate, iar anul acesta beneficiaza de cea mai mare alocare bugetara, care depaseste 1,6 miliarde de lei. Aceasta a precizat ca se constata o crestere importanta a fondurilor alocate acestui program, lunad ca reper anul 2006, cand bugetul era de doar 288 de milioane de lei. „In anul 2006 au beneficiat de tratament cu medicamente specifice 75.826 de bolnavi, bugetul aprobat fiind la acea vreme de 288 de milioane de lei. In 2016 bugetul alocat este de peste 1,6 miliarde. Subprogramul de radioterapie a bolnavilor cu afectiuni oncologice a inceput din 2015. In cele opt luni au fost 11.106 bolnavi, iar bugetul a fost de 69 de milioane. In primul trimestru al anului 2016 au fost tratati in cadrul subprogramului de radioterapie 5.106 bolnavi cu afectiuni oncologice, cu o cheltuiala de 29 de milioane. Pentru anul 2016 este prevazut un buget de 150 de milioane de lei”, a declarat Oana Costan in cadrul conferintei.

 

analize cancer fundeniOficialul CNAS a vorbit si despre noile medicamente oncologice decontate de stat, precizand ca au fost introduse de curand, pe lista de compensate, patru molecule noi folosite in tratamentul diferitelor tipuri de cancer. Totodata, in vederea asigurarii unui acces mai rapid la tratament pentru copiii diagnosticati cu boli oncologice, la nivelul CNAS a fost infiintata recent Subcomisia de Hematologie si Oncologie Pediatrica pentru analiza si avizarea initierii si continuarii tratamentelor cu medicamente. Aceasta subcomisie se intruneste la nevoie, ori de cate ori apar solicitari in cazul unor copii care necesita tratament oncologic. A fost infiintata, de asemenea, Subcomisia pentru Monitorizarea activa a Terapiilor specifice Oncologice la copii, care se intruneste ori de cate ori apar dosare pentru aprobare.

Directorul de Programe al Casei de Asigurari a mai anuntat ca se are in vedere, pentru perioada urmatoare, dezvoltarea Programului de oncologie si introducerea unor subprograme noi, care sa vina in sprijinul bolnavilor de cancer, atat copii cat si adulti

 

Dr. Carmen Orban,

Dr. Carmen Orban,

Exista insa si numeroase probleme in ceea ce priveste tratamentul pacientilor oncologici, acest subiect fiind adus in discutie de dr. Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni. Aceasta a precizat ca multe medicamente necesare terapiei oncologice nu exista inca pe piata. Mai mult, in cazul unor pacienti cu leucemie, accesul la o terapie care trebuie efectuata cu exactitate intr-o anumita zi, nu este posibil in Romania, in ciuda demersurilor pe care medicii le fac de ani de zile in acest sens. „S-au importat foarte multe medicamente, s-au adus medicamente noi, dar inca exista medicamente care nu sunt pe piata romaneasca si care exista in toate protocoalele internationale pentru tratamentul pacientilor oncologici. Acele medicamente nu exista inca in Romania. In cadrul unor afectiuni de leucemie se face o procedura de iradiere corporeala in timpul tratamentului chimioterapic, fix intr-o anumita zi. Sunt ani de cand am facut tot ce se poate pe lumea asta pentru ca pacientii sa aiba acces la aceasta terapie. Nici pana in acest moment nimeni nu a facut nimic. Este vorba de un numar restrans de pacienti. Cred ca la nivel national ar fi nevoie de 20 de proceduri pe an din experienta noastra”, a declarat managerul de la Fundeni.

Medicul si-a exprimat multumirea si aprecierea fata de ONG-urile si asociatiile de pacienti care ajuta foarte mult in asigurarea tratamentului pacientilor oncologici si fara contributia carora „am fi cu multi ani in urma”(…) „Din nefericire, singurii de care se tem politicenii si toti factori decidenti au ajuns sa  ONG-urile si asociatiile de pacienti. Ei stiu de nevoile reale ale unui spital sau ale unui doctor pentru a salva pacienti si ne ajuta foarte mult prin demersurile pe care le fac”, a mai precizat dr. Carmen Orban.

 


Adaugati un comentariu


 

*