Substație nouă la Berca și promisiuni de ambulanțe noi pentru SAJ Buzău

3 februarie 2023 | 0 comentarii |

Noua substație și-a început activitatea pe 1 februarie, într-o clădire nouă, modernă, pusă la dispoziție de Primăria locală, care a promis că în perioada următoare va achiziționa și două mașini noi, pe care le va dona salvatorilor.

 

Serviciul Județean de Ambulanță (SAJ) Buzău se confruntă cu mari dificultăți în ceea ce privește parcul auto și personalul specializat în intervenții, la fel ca toate Serviciile Publice de Ambulanță din țară. Salvatorii spun că le-a ajus „cuțitul la os”, că-și riscă zilnic propria viață și viețile pacienților, pentru că sunt nevoiți să meargă la intervenții cu mașini care ar fi trebuit casate de ani buni. Federația Naţională Sindicală „Ambulanţa” din România (FNSAR) a somat Guvernul să găsească soluții imediate pentru rezolvarea acestor neajunsuri, amenințând că, în caz contrar, vor recurge la proteste de amploare.

La fel ca în toată țara, parcul auto al SAJ Buzău este învechit, dintre cele 52 de mașini avute în dotare, numai un sfert fiind în perioada optimă de funcționare. Acestea sunt și ultimele ambulanțe noi primite la Buzău, în urmă cu cinci ani, în timp ce alte 37 de ambulanțe au, majoritatea, 10-12 ani vechime, iar multe dintre ele au peste un milion de kilometri rulați, ceea ce înseamnă că și-au depășit de două ori durata de viață.

 

De la București, doar promisiuni

 

Salvatorii buzoieni spun că, de patru ani, primesc doar promisiuni de la București, unde șeful DSU, care ar fi trebuit să le asigure iar pentru a evita un blocaj tehnic, au cerut ajutorul autorităților locale.

Parcul nostru auto este învechit, avem 15 ambulanțe achiziționate în 2018 și 2019, dar și acestea au peste 300.000 de kilometri rulați, în timp ce 14 mașini au peste un milion de kilometri. Ținând cont că o ambulanță trebuie casată la 400.000-500.000 de kilometri, pentru a se putea desfășura în bune condiții intervențiile, suntem în situația în care două treimi dintre ambulanțe sunt deja depășite ca uzură, fizic și moral. Am primit ultimele mașini în urmă cu cinci ani, iar contractul-cadru prin care ar fi trebuit să se achiziționeze ambulanțe noi, la nivel național, nu a fost valorificat și a expirat, iar acum ar trebui să se facă o nouă licitație, care ar putea dura cel puțin un an de zile. Asta înseamnă că următorii trei nu o să avem ambulanțe, iar în curând, din această cauză, riscăm să intrăm în blocaj tehnic, să nu mai avem cu ce merge la intervenții”, a explicat  Gabriel Mihalașcu, directorul tehnic al SAJ Buzău.

 

Salvarea salvatorilor vine de la autoritățile locale

 

Disperați că ar putea ajunge rămâne cu ambulanțele în drum, salvatorii au cerut sprijin autorităților locale, iar Primăria Buzău promite că „vom cumpăra 5 ambulanțe pentru a veni în sprijinul SAJ Buzău, pentru care am prins deja în buget 2,5 milioane de lei”, a spus viceprimarul municipiului Buzău, Ionuț Apostu.

O altă veste bună este că Primăria Berca a pus la dispoziția SAJ Buzău un spațiu nou, modern și adaptat condițiilor actuale în care trebuie să funcționeze un serviciu de ambulanță, devenit funcțional la 1 februarie. Este vorba despre relocarea substației de la Pârscov, unde funcționam într-un spațiu impropriu, într-o anexă a fostului spital comunal. La Berca, printr-un parteneriat încheiat cu Primăria ni s-a pus la dispoziție o locație nouă, modernă, amenajată la standardele pe care trebuie să le îneplinească o stație de ambulanță la momentul actual. Substația va fi deservită de două ambulanțe, cu câte un echipaj pe tură, care au fost transferate de la Pârscov”, a precizat Gabriel Mihalașcu, directorului tehnic al SAJ, care a menționat că substația Berca va deservi zona Berca, Măgura, Unguriu, Pârscov.

În plus, Primăria Berca promite că va contribui și la dotarea substației, cu două ambulanțe noi, care vor fi achiziționate cu fonduri europene, în valoare de aproximativ 200.000 de euro, potrivit primarului Ionel Dobrița.

 

La un pas de grevă

 

Gheorghe Chis, lider FNSAR

Problemele cu care se confruntă SAJ Buzău sunt aceleași, la nivel național, așa că zilele trecute, Federaţia Naţională Sindicală „Ambulanţa” din România (FNSAR) a anunțat că va relua acţiunile de protest, declanșate în noiembrie anul trecut, dacă premierul României nu va invita la discuții reprezentanții FNSAR, în vederea analizei și soluționării favorabile a problemelor cu care se confruntă Serviciile Publice de Ambulanță.

Potrivit liderului FNSAR, Gheorghe Chiș, „din totalul ambulanțelor, doar 40% sunt funcționale, iar dintre acestea, 20% și-au depășit de mult norma de casare și nu ar mai trebui să circule. Nu s-a făcut nimic până acum și vrem să știm ce facem, mai existăm, mai este nevoie de noi sau se urmărește desființarea serviciului”. Sindicaliștii îl acuză pe Raed Arafat „își cumpără clădire pentru IGSU cu 24 de milioane de euro și noi nu avem mașini de intervenție pentru a salva viața pacienților. Dacă s-ar fi achiziționat cele 4.000 de ambulanțe, conform contractului cadru pe 2019-2022, situația ar fi fost alta, dar șeful DSU nu a vrut”.

Sindicaliștii de la Ambulanță solicită, cu prioritate, înnoirea parcului auto și creșterea numărului de angajați, dar și corectarea salarizării personalului, în special a salariului de bază al asistentului medical din cadrul acestor servicii.

 


Adaugati un comentariu


 

*