Sute de buzoieni au ajuns la spital în primele zile de Paști. Medicii recomandă în continuare cumpătarea

18 aprilie 2023 | 0 comentarii |

Peste 300 de persoane au avut nevoie de ajutorul medicilor după ce au uitat de „măsură” atât la mâncare cât și la alcool, dar și din cauza unor infecții respiratorii sau boli cronice acutizate. 

 

Sute de buzoieni par să fi uitat de cumpătare anul acesta, de Sărbătorile Pascale. În ciuda crizei financiare de care se plânge toată lumea și poate și din cauza vremii deloc prietenoasă care i-a ținut în case și i-a împiedicat să iasă la iarbă verde sau să facă mișcare, mulți au mâncat peste măsură și au udat din belșug drobul, friptura de miel, ouăle și cozonacii cu băutură. Peste 300 de buzoieni au ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean și au avut nevoie de ajutorul medicilor, fie din cauza exceselor almentare și bachice, fie a altor probleme de sănătate care au necesitat intervenție medicală în urgență.

În ziua de Paște, la UPU-SMURD au ajuns 144 de persoane care au avut nevoie de îngrijiri medicale. A doua zi, numărul prezentărilor a crescut, 179 de persoane au ajuns la spital, având nevoie de ajutorul medicilor. Cazuistica a fost variată, dar predominante au fost indigestiile, pe fondul consumului exagerat al produselor specifice Sărbătorilor Pascale, dar și agresiunile, pe fondul consumului excesiv de alcool, multe persoane ajungând la UPU în stare de ebrietate. De asemenea, s-au înregistrat cazuri de infecții respiratorii și insuficiențe cardiace acutizate”, a transmis Adriana Bunilă, purtător de cuvânt al SJU Buzău.

 

Mesele de sărbători sunt adesea bogate în alimente grele și dulciuri în exces. Nelipsite sunt și băuturile alcoolice, iar toate acestea au o serie de efecte negative asupra organismului, atrage atenția medicul urgentist Adrian Zoican, șeful UPU-SMURD Buzău, care recomandă în continuare cumpătare, pentru a evita neplăcerile.

Chiar dacă tradițiile de Paști înseamnă mese îmbelșugate și întâlnirea cu rudele, este extrem de important să se evite excesele de orice fel. Indiferent de starea de sănătate a fiecăruia, mâncarea grasă în combinație cu alcoolul poate acutiza unle boli cronice sau poate duce la pancreatite, ulcere, hemoragii digestive sau colici biliare. Persoanele cu alergii, afecțiuni cardiace sau digestive trebuie să fie cu atât mai atente la ceea ce mănâncă în zilele de sărbătoare, dar și în zilele care urmează. Precauţii speciale sunt necesare în cazul celor cu afecţiuni digestive, metabolice sau cardiace, care trebuie să respecte regimul igienodietetic (fără dulciuri, sare etc) şi medicamentos. Pacienţii cu afecţiuni metabolice (diabet) vor respecta indicaţiile terapeutice pentru că, în caz contrar, decompensările pot fi grave. Persoanele cu afecţiuni cardiovasculare (hipertensiune, insuficienţă cardiacă, cardiopatii ischemice) vor fevita excesul de sare şi grasimi, iar dacă apare o durere precordială cu durata de peste 3-5 minute, e bine de știut că aceasta poate indica o susipiciune de sindrom coronarian acut și necesită prezentarea urgentă la spital”, explică dr. Zoican.

 

La rândul lor, specialiștii în nutriție ne spun că organismul are nevoie ca după mâncărurile grele și foarte bogate în proteine consumate în zilele de Paști, să încercăm să ajutăm digestia cu niște ceaiuri coleretice, să consumăm apă suficientă, să mâncăm alimente mai ușoare și să rămânem activi.

Nu este necesar să facem foamea în zilele următoare, ci să includem în alimentație, pe cât posibil, branza nesărată, urda, cașul, cât mai multe legume, zarzavaturi și fructe. În plus, trebuie evitat alcoolul și alimentele condimentate și, foarte important, după ce mâncăm nu ne așezăm în pat sau pe fotoliu, ci încercăm să rămânem activi, să facem o plimbare ușoară, astfel încât să favorizăm procesul de digestie. Atenție, însă, mișcarea se face după ce ne odihnim și ne hidratăm foarte bine. Începem ușor, ușor, întâi cu mersul pe jos și apoi, fiecare cu ce îi place: dans, fitness, alergare, mers cu bicicleta. Respectăm regimul alimentar, avem grijă de noi înșine, ne raportăm la ceea ce putem face noi și cât ne putem permite să abuzăm de propriul organism și totul va fi bine”, susțin medicii.

 


Adaugati un comentariu


 

*