Sute de caserole cu mici infectati cu salmonella

10 iunie 2013 | 0 comentarii |

Directia Santiar Veterinara Prahova a retras din depozitul unui supermarket 200 de caserole cu mici infectati, dar alte 640 de caserole au fost distribuite in 24 de judete.  La Buzau, DSVSA sustine ca nu au ajuns mici din lotul periculos pentru sanatate.

 

miciDoua sute de caserole cu mici au fost confiscate de catre inspectorii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor  (DSVSA) Prahova din depozitul unui supermarket din Ploiesti, dupa ce s-a stabilit ca acestia erau infectati cu salmonella. carnea de mici a fost produsa in judetul Neamt.

Directorul DSVSA Prahova, Mihai Terecoasa, a precizat ca in acel depozit au existat 840 de caserole cu mici trase in folie, iar 640 dintre ele au fost distribuite in magazine din 24 de judete.

Directorul DSVSA Terecoasa a explicat jurnalistilor ca in urma unui control facut saptamana trecuta la Ploiesti, in depozitul central al unui supermarket, a fost recoltata o proba dintr-o caserola de mici, in greutate de un kilogram, care a fost analizata dn punct de vedere microbiologic, depistandu-se salmonella. Proba a fost trimisa la un laborator din Bucuresti „pentru tipizare” (confirmare – n.r.), a mai precizat seful DSVSA Prahova.

 „Am demarat actiunea de retinere oficiala (a caserolelor cu mici provenite din depozitul din Ploiesti -n.r.) prin directiile sanitar-veterinare din cele 24 de jduete”, a adaugat Tecoasa, fara a putea spune insa daca cineva a cumparat si mai ales daca a consumat micii periculoasi pentru sanatate. „Pana cand nu va fi centralizata o situatie in toate aceste judete nu se poate sti ce cantitate a ajuns la populatie”, a mai spus directorul DSVSA Prahova.

Autoritatile sanitar-veterinare buzoiene sustin ca in acest judet „nu au ajuns mici infectati cu salmonella, asa ca buzoienii pot sta linistiti din acest punct de vedere”, a declarat pentru Sanatatea Buzoiana, dr. Coprian Botezatu, director adjunct al institutiei.

 

salmonellaInfectiile cu Salmonella sunt printre cele mai raspandite boli de tip alimentar, contaminand omul prin ingestia de mancare sau apa infectata.

Alimentele care transmit frecvent salmonella sunt: carnea (de pui in special), ouale si produsele lactate. Majoritatea produselor contaminate arata si miros normal.

Simptomele cele mai frecvente sunt greata, durerile abdominale, diareea si voma. Aceste simptome incep sa-si faca aparitia de obicei la 12-72 de ore dupa ingerarea alimentului contaminat. Multi oameni pot fi insa contaminati cu salmonella fara sa aiba simptome specifice, chiar si timp de un an. Acestia sunt „purtatori” si au capacitatea sa infecteze alti oameni.

Diagnosticul infectiei cu salmonella incepe printr-un control fizic, care include istoricul medical al pacientului si alimentele recent consumate. Testarea fecalelor si testele de sange pot identifica prezenta bacteriei.

Categoriile cele mai expuse la riscul de a dezvolta o infectie cu salmonella sunt copiii, varstnicii, persoanele cu probleme ale sistemului imunitar si cele care au un pH stomacal mai bazic.

Majoritatea cazurilor de infectii cu salmonella se vindeca fara tratament,  intr-o saptamana. Pe durata infectiei este recomandat ca pacientii sa consume multe lichide (pentru a evita deshidratarea care are loc ca rezultat al diareei) si sa aiba o dieta cat mai blanda si usor de digerat (pentru evitarea agravarii greturilor). Cazurile severe pot necesita spitalizarea.

Alimentele congelate care au fost anterior contaminate cu salmonella impiedica dezvoltarea bacteriei, dar nu o distrug. Salmonella este distrusa insa  prin prelucrarea termica (cand alimentul este gatit), de aceea este important ca  alimentele sa fie cat mai bine gatite, iar in bucatarie sa se mentina o buna igiena.


Adaugati un comentariu


 

*