Sute de nereguli depistate în unitățile sanitare din Constanța, după incendiul de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase

10 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

În urma tragediei care a avut loc pe 1 octombrie la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, autoritățile locale au dispus o serie de controale, la 35 de unități medicale de pe raza județului.

 

În prima zi a lunii trecute, secția ATI a Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Constanța era cuprinsă de flăcări, iar în urma incendiului, 7 pacienți cu Covid-19 în stare gravă au decedat. Era cea de-a treia tragedie de acest fel produsă în spitalele din România în decurs de mai puțin de un an.

La scurt timp, Prefectura Constanța a dispus o serie de controale în unitățile sanitare de pe raza județului, în vederea depistării eventualelor deficiențe care ar fi putut genera producerea unor noi evenimente similare. Astfel, în ultima lună, 35 de spitale municipale și orășenești, spitale private, centre medicale, clinici oftalmologice și sanatorii balneare au fost verificate, iar de pe listă nu putea lipsi spitalul județean din Constanța.

Acțiunile de control nu au fost în zadar, pentru că au avut ca rezultat depistarea a nu mai puțin de 325 de nereguli, pentru care s-au aplicat 310 sancțiuni cu avertisment și 37 de amenzi în valoare totală de 122.000 de lei.

La finalul controalelor, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit pentru a stabili o serie de măsuri ce trebuie luate fără întârziere pentru a se remedia problemele constatate și a se evita o nouă tragedie.

 

Astfel, în cazul spitalului de boli infecțioase din oraș s-a propus expertizarea construcției, după care să fie întocmite proiectele tehnice și să fie puse în aplicare soluțiile propuse de specialiști pentru remedierea problemelor care vor fi constatate în urma expertizei.

În ceea ce privește celelalte unități sanitare suport Covid care funcționează în clădiri fără aviz de securitate la incendiu, s-a propus îmbunătățirea activității de apărare împotriva incendiilor, precum și realizarea bugetării și întreprinderea demersurilor necesare în vederea obținerii autorizației de securitate la incendiu, termenul limită pentru punerea în aplicare a acestor măsuri fiind data de 21 decembrie a anului în curs.

Tot pentru spitalele suport Covid au mai fost dispuse o serie de măsuri cu aplicablitate imediată, printre care eliminarea improvizațiilor sau suprasolicitării instalaților electrice, precum și verificarea zilnică a acestora. Totodată s-a interzis folosirea, în incinta spitalelor, a oricăror mijloace de încălzit precum radiatoare, aeroterme, reșouri etc. Nu mai este permisă nici aprinderea lumânărilor sau candelelor în spital, dat fiind că acestea reprezintă surse de foc deschis, iar utilizarea lor, mai ales în incintele în care este administrat oxigen, prezintă risc maxim de incendiu.

 

Personalul medical este obligat să monitorizeze permanent concentrația de oxigen și să aerisească periodic încăperile, în baza unui grafic afișat la vedere, iar mentenanța instalațiilor de detectare a incendiilor, menținerea liberă a căilor de evacuare și acces, precum și instruirea personalului în ceea ce privește modul de acțiune în cazul unui incendiu trebuie să fie asigurate de conducerile unităților medicale.

Responsabilii locali au dispus, totodată, alocarea de fonduri pentru achiziția și montarea de dispozitive de detectare a incendiilor, acolo unde acestea nu există sau achiziția de aparatură de măsură și control a concentrației de oxigen, în spațiile în care se utilizează instalațiile de oxigen. „Hotărârea are în spate și alte întâlniri și ședințe în care au fost puse, cap la cap, toate problemele și toate necesitățile unităților medicale din județul nostru. Am discutat cu fiecare manager de spital în parte, iar aceștia ne-au transmis toate obstacolele cu care se confruntă. Înțelegem presiunea pe care pandemia a pus-o pe sistemul sanitar, dar nu putem accepta ca lucrurile să se facă cu jumătate de măsură. Sunt termene clare, vor fi controale periodice, dar sunt convins că vom vedea măsuri implementate chiar și în avans, pentru că toți cei care conduc aceste spitale au dat dovadă de responsabilitate, în demersul lor atât de important în salvarea vieților semenilor, încă de la începutul pandemiei”, a declarat prefectul județului Constanța, Silviu Iulian Coșa.

 


Adaugati un comentariu


 

*