Țările în curs de dezvoltare, piață predilectă pentru medicamente contrafăcute

8 decembrie 2017 | 0 comentarii |

Organizația Mondială a Sănătății susține, într-un raport recent, că produsele medicale contrafăcute și de calitate inferioară reprezintă 10% din piața farmaceutică din aceste țări.

 

Medicamentele contrafăcute reprezintă o amenințare tot mai mare, în contextul în care creșterea comerțului farmaceutic, inclusiv prin intermediul vânzărilor pe internet, reprezintă „o ușă deschisă” în fața unor produse toxice, arată Organizatia Mondială a Sănătății (OMS), într-un raport dat publicității la sfârșitul lunii trecute. Cu această ocazie, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a solicitat comunității internaționale să coopereze pentru a stopa producția și traficul internațional cu astfel de produse, arătând că medicamentele contrafăcute sau de calitate inferioară provoacă maladii și chiar decese, contribuind totodată la proliferarea bacteriilor rezistente la antibiotice.

Raportul OMS arată că cele mai frecvent utilizate produse medicale fără licență și de o calitate inferioară standardelor acceptate sunt medicamentele împotriva malariei și antibioticele administrate contra pneumoniei. Această problemă afectează însă întregul domeniu medical, de la tratamentele anticancer, până la contraceptive. Determinarea acestui procent estimativ de 10% are la bază peste 100 de cercetări științifice despre calitatea medicală din 88 de țări în curs de dezvoltare, în cadrul cărora au fost analizate peste 48.000 de probe medicale.

OMS a început să colecteze rapoarte oficiale guvernamentale referitoare la aceste produse în anul 2013, iar de atunci a primit 1.500 de rapoarte despre cazuri de medicamente contrafăcute și de calitate inferioară, 42% dintre ele provenind din Africa subsahariană, 21% din cele două Americi și 21% din Europa.

 

Potrivit calculelor făcute de cercetătorii de la Universitatea Edinburgh, cel puțin 72.000 de copii mor în fiecare an de pneumonie, din cauza unor antibiotice contrafăcute sau care au o calitate sub standardele acceptate. 

Aproximativ 116.000 de decese cauzate de malarie ar putea fi provocate în fiecare an de medicamente necorespunzătoare distribuite în țările subsahariene, potrivit unui studiu separat, realizat de cercetătorii de la London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Cercetările au relevat faptul că medicamentele contrafăcute conțin doze incorecte de substanță activă, ingrediente nepotrivite sau se remarcă prin lipsa completă a substanței active. În același timp, un număr îngrijorător de mare de medicamente autorizate nu îndeplinesc standardele de calitate din cauza mai multor factori, inclusiv din cauza depozitării lor în condiții neadecvate.

Întrucât comerțul cu medicamente ajunge la aproape 300 de miliarde de dolari în țările sărace și în curs de dezvoltare, înseamnă că vânzările de medicamente contrafăcute sau care au o calitate inferioară reprezintă deja o afacere de aproape 30 de miliarde de dolari, se mai arată în raportul organizației.

 


Categorii: Actual, Analiza, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*