Taxa clawback incinge spiritele din nou

14 august 2012 | 0 comentarii |

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) respinge noua propunere a Guvernului de reglementare a taxei clawback si intentioneaza sa demareze o campanie de informare a populatiei cu privire la „politica de distrugere a industriei farma”, cu consecinte majore pentru bolnavi.

 

 Razboiul dintre Ministerul Sanatatii si producatorii de medicamente generice este departe de a se sfarsi, chiar daca venirea delegatiei FMI era considerata solutia de impacare intre cele doua parti. Noua varianta de modificare a taxei clawback, aflata in dezbatere publica pe site-ul web al Ministerului Finantelor Publice, ignora orice propunere venita din partea producatorilor de medicamente generice, se arata indignati reprezentantii  Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), potrivit unui comunicat de presa primit de Sanatatea Buzoiana.

APMGR sustine ca forma actuala a taxei clawback reduce accesul populatiei la medicamentele cu pret accesibil si va conduce la distrugerea industriei farmaceutice locale, cu consecinte catastrofale pentru populatia bolnava. In plus, Ministerul Finantelor Publice este acuzat ca nu urmareste decat penalizarea producatorilor de medicamente generice pentru deficientele legislatiei din trecut si ii obliga acum sa plateasca pentru veniturile obtinute pe intregul lant de distributie.

Producatorii de medicamente generice sunt priviti ca parte a problemei reprezentata de un consum nesustenabil de medicamente, in loc sa fie considerați o solutie pentru obtinerea unei alocari eficiente a fondurilor bugetare pentru sanatate, asa cum se intampla in toate tarile Uniunii Europene. Producatorii de medicamente generice nu sunt in niciun fel responsabili pentru cresterea nesustenabila a consumului de medicamente din ultimii ani, care este datorata cresterii cheltuielilor cu tratamente scumpe, pe fondul publicarii unei noi liste largite de medicamente compensate in 2008 si al eliminarii plafoanelor la farmacie”, a declarat Laurentiu Mihai, director executiv APMGR.

La fel de ingrijoratoare este posibila excludere a medicamentelor cu preturi sub 10 lei din lista de compensate, ceea ce ar reduce imediat accesul la tratament al pacientilor cu venituri reduse si majorarea cheltuielilor bugetare, pe termen mediu. Posibilitatea acoperirii respectivelor tratamente din fonduri de la bugetul de stat este nesustenabila financiar si impovaratoare birocratic, se mai arata in comunicatul APMGR.

In acest context, producatorii de medicamente generice anunta demararea unei campanii de informare a populatiei privind riscurile la care sunt expusi bolnavii din cauza aplicarii „abuzive” a taxei clawback si a eliminarii de pe listele de compensare a medicamentelor ieftine.


Categorii: Companii, Farmacii

Adaugati un comentariu


 

*