Taxa Clawback, ingenuncheata in justitie

14 iunie 2013 | 0 comentarii |

Casa de avocatura Ionescu si Sava a castigat in instanta anularea unei taxe clawback de 3 milioane de euro, pentru unul dintre principalii jucatori farma de pe piata romaneasca. Alte doua companii au obtinut decizii similare, iar alte patru au pe rolul instantei procese similare.

 

bani-medicamenteCompania farmaceutica Novartis, unul dintre primii cinci producatori de medicamente la nivel mondial si dintre primii trei jucatori de pe piata farmaceutica romaneasca (potrivit Companiei de cercetare Cegedim), a obtinut in instanta anularea taxei clawback aferenta trinestrului al II-lea din 2012, in valoare de peste 15 milioane lei, echivalentul a 3 milioane de euro.

Curtea de Apel Bucuresti a admis, pe 12 iunie, actiunea formulata de compania farmaceutica, dispunand anularea notificarii de plata transmisa de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Argumentul care a stat la baza deciziei instantei a fost, potrivit reprezentantilor casei de avocatura care au reprezentat in instanta compania farmaceutica, includerea TVA in baza de impozitare calculata de CNAS.

 „Practic, se aplica un impozit la impozit, ceea ce Curtea Constitutionala a hotarat in februarie 2013 ca este neconstitutional, incalcand principiul justei asezari a sarcinii fiscale”, a declarat Radu Ionescu, managing partner in cadrul Casei de Avocatura Ionescu si Sava.

 

Top 10 companii farmaceutice - sursa CEGEDIM

Top 10 companii farmaceutice – sursa CEGEDIM

In luna aprilie, si compania Johnson&Johnson Romania a obtinut la Curtea de Apel Bucuresti o hotarare similara, pentru peste 30 de milioane de lei, iar in iunie 2012, producatorul de medicamente Labormed a obtinut suspendarea platii taxei clawback aferente primului trimestru al anului 2011.

Reprezentantul Casei de avocatura Ionescu si Sava a mentionat ca astfel de actuni au fost depuse de majoritatea producatorilor de medicamente prezenti in Romania, nemultumiti de modul de calcul al taxei clawback de catre CNAS.

Marii jucatori din sectorul farmaceutic semnaleaza in instanta probleme ca lipsa de transparenta in calculul taxei clawback, procentul excesiv de taxa, includerea TVA si adaosul altor jucatori (distribuitori, farmacii) in baza de impozitare, astfel incat producatorii platesc un impozit pe veniturile obtinute de alte entitati”, a explicat av. Radu Ionesu.

Echipa de avocati care a coordonat acest dosar a fost formata din Radu Ionescu, managing partner si Alina Toma, senior associate.

Ionescu si Sava a asistat si asista clienti de prima marime cu activitate in domenii precum industria farmaceutica, auto, banci si servicii financiare, dezvoltare imobiliara sau productie industriala. In portofoliul sau de clienti se regasesc Mercedes-Benz, Novartis, Angelini, Grupo Lar.

 

medicamente generice - producatoriNoul presedinte al CNAS, Cristian Busoi, spune ca decizia privind taxa Clawback este o decizie politica a Guvernului si in primul rand a Ministerului de Finante si a Ministerului Sanatatii”.

El a apreciat insa ca discutiile care se poarta in acest moment legate de diferentierea pentru generice si originale, precum si felul in care se calculeaza aceasta taxa sunt importante, binevenite. Ramane sa se ia o decizie politica care va fi respectata de CNAS”, a afirmat Busoi, exprimandu-si intentia de „a se imbunatati si a se eficientiza aceasta taxa”.

La sfarsitul lunii aprilie, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, si  reprezentantii ARPIM au stabilit un program de cooperare pentru revizuirea formei actuale a taxei clawback, astfel incat aceasta masura temporara de suport financiar pentru domeniul sanatatii sa nu afecteze accesul populatiei la tratamente cu preturi accesibile.

Taxa clawback presupune impozitarea vanzarilor de medicamente gratuite si compensate care depasesc bugetul prevazut de Casa de asigurari. Aplicarea taxei de clawback la o alta taxa este insa contrara prevederilor constitutionale referitoare la asezarea justa a sarcinilor fiscale, motiv pentru care includerea TVA in valoarea totala a vanzarilor de medicamente in raport cu care se calculeaza clawback este neconstitutionala, motiveaza si Curtea Constitutionala.

Demersuri pentru anularea taxei claw-back au intreprins si companiile farma Astrazeneca, Romastru Trading si Ozone Laboratories Pharma.


Categorii: Companii, Farmacii

Adaugati un comentariu


 

*