Taxa clawback, sursa principala de finantare a arieratelor spitalelor

29 octombrie 2012 | 0 comentarii |

Astazi este ultima zi in care distribuitorii de medicamente mai pot plati fara penalitati taxa de clawback. Cei 350 – 400 de milioane de lei, cat estimeaza Guvernul a se colecta din aceasta taxa, se vor adauga la suma de 150 de milioane de lei alocata Ministerului Sanatatii  la rectificarea bugetara.

 

Guvernul a aprobat, la sfarsitul lunii septembrie, o ordonanta prin care a prelungit pana la data de 29 octombrie termenul pana la care  distribuitorii de medicamente rezidenti in Romania trebuie sa declare si sa plateasca taxa clawback. Amanarea termenului de plata  a fost necesara pentru a exista timpul necesar verificarilor efectuate cu ajutorul detinatorilor nerezidenti de autorizatii de punere pe piata a medicamentelor, dupa cum explica purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, dupa aprobarea actului normativ.

Ministrul Finantelor Publice, Florin Georgescu, anunta la sfarsitul lunii august ca taxa de clawback se va aplica de la 1 octombrie .

Taxa a fost revizuita in jos, de la 30 si ceva la suta, la 20 si ceva la suta. Taxa clawback va intra in vigoare din trimestrul patru, de la 1 octombrie. Am avut multiple intalniri cu producatorii de medicamente, cu importatorii, cu cei care comercializeaza, si am ajuns la o intelegere rezonabila, atat pentru dumnealor, cat si pentru sistemul sanitar, cat si pentru bugetul statului, inclusiv bugetul sanatatii, in sensul ca se vor plati si datoriile pentru ca in contabilitatea agentilor economici, datoriile sunt inscrise dar nu au fost acordate pentru ca, spuneau dumnealor, ca nu s-a inteles bine litera si spiritul legislatiei in domeniu. Acum, noi am clarificat-o”, spunea Georgescu, intr-un comunicat de presa al Guvernului de la sfarsitul lunii august.

 

Bani pentru spitale si programele nationale de sanatate

 

Ministerul Sanatatii estimeaza ca va colecta din taxa de clawback intre 350 si 400 de milioane de lei, suma care se va adauga celor 150 de milioane de lei alocati de Guvern la rectificarea bugetara, dupa cum se mentioneaza intr-un comunicat de presa transmis duminica de MS.

Toti banii vor fi transferati catre Fondul Unic de Asigurari de Sanatate si vor fi utilizati pentru functionarea spitalelor, dar si pentru plata obligatiilor restante, reprezentand bunuri si servicii achizitionate, cu termen de plata mai vechi de 90 de zile, ale unitatilor sanitare publice cu paturi, indiferent de reteaua sanitara din care fac parte. La aceasta rectificare bugetara, prioritate la alocarea fondurilor o vor avea spitalele din reteaua regionala de spitale de urgenta”, se mentioneaza in comunicatul amintit.

De asemenea, actul normativ privind rectificarea bugetara prevede ca  fondurile Ministerului Sanatatii pot fi suplimentate din rezerva de stat in caz de necesitate.

Tot in contextul rectificarii bugetare, Ministerul Sanatatii a realocat de la un capitol bugetar la altul suma de 4 milioane de lei pentru asigurarea finantarii  programelor nationale de sanatate, se precizeaza in acelasi comunicat.

In Buzau, cele mai mari datorii le are Spitalul Judetean de Urgenta, care din cele peste 25 de milioane de lei constituite in arierate a primit de la Consiliul Judetan 1,8 milioane de lei, din care s-au achitat datoriile catre doi furnizori.


Adaugati un comentariu


 

*