Taxa TV este abuziva si s-ar putea dubla. Cum putem scapa de ea

27 ianuarie 2014 | 4 comentarii |

Fie ca esti agent economic,  cabinet medical, clinica sau spital, chiar daca nu ai niciun aparat, esti obligat sa platesti taxa radio-tv. Reprezentantii SRTv vor sa dubleze insa aceasta taxa, dar contribuabilii trebuie sa stie ca pot obtine anularea ei.

 

TvrEconomia Romaniei este departe de a se insanatosi, in ciuda promisiunilor politicienilor si a guvernantilor. Iar insanatosirtea practicilor prin care mamutii publici vou sa supravietuiasca este si mai departe de orice regula de management sanatos, se bazeaza doar pe impozite si taxe din ce in ce mai mari. Ce daca in felul acesta, milioane de oameni se vor imbolnavi pentru ca nu le vor ramane bani nici pentru traiul zilnic?

Reprezentantii TVR vad in cresterea taxei radio-tv, colacul de salvare al Televiziunii Romane. Ei spun ca banii pe care i-ar obtine in plus ar putea fi investiti in realizarea de programe si cresterea audientei. Pe de alta parte, o majorare a taxei lunare de la 4 la 6 sau 8 lei, nu este pe placul contribuabilului, cu atat mai mult cu cat specialisti din drept considera birul abuziv, arata reporterii DailyBusiness care au facut o analiza in acest sens.

Specialistii sustin ca taxa radio-tv pe care romanii o platesc luna de luna, in abonamentul la electricitate, poate fi considerata abuziva, pentru ca este o taxa impusa, lipsindu-i „factorul negociere”.

Taxa se dovedeste a fi cu atat mai abuziva cu cat se aplica si persoanelor fizice si juridice care nu au televizor, a precizat pentru DailyBusiness.ro, avocatul Catalin Avram.

 

Potrivit aceluiasi avocat, consumatorii care vor sa nu mai plateasca taxa radio-tv o pot reclama in instanta, invocand totodata caracterul ei de neconstitutionalitate.

Ei au sanse de castig in conditiile in care exista deja un precedent in acest sens. Anul trecut, proprietarul unei mici fabrici de confectii din Oradea a reusit sa scape de plata taxei radio-tv, dupa ce s-a judecat cu statul timp de 4 ani.

Firma noastra nu-si plateste angajatii ca sa se uite la televizor. Fetele mai asculta radioul, dar nu programele SRR”, afirma atunci antreprenorul.

Instanta i-a dat castig de cauza lui Popa, dupa ce in 2009, el a dat in judecata Guvernul, care in 2003 a dat o ordonanta de urgenta prin care Electrica obliga consumatorii, persoane juridice, la plata lunara a unei taxe radio de 10 lei si a unei taxe TV de 50 de lei.

In dosar au fost implicati Guvernul, Societatea Romana de Televiziune si, in final, Electrica, iar in final acestea au fost puse sa plateasca cheltuielile de judecata.

 

factura abuzivaPentru ca taxa radio-tv, principala sursa de finantare a televiziunii si radioului publice, sa fie mentinuta la nivelul actual, Dragos Bocanaciu, presedintele Sindicatului pentru Unitatea Salariatilor din TVR, sustine ca in prezent se incearca o convingere a politicienilor de necesitatea alinierii taxei la realitatile lui 2014, ca nu se mai poate supravietui in conditiile in care costurile au crescut de 3-4 ori fata de acum 10 ani (desi audienta a scazut considerabil fata de  cea din urma cu 10 ani), iar pentru reglementarea acestei situatii este nevoie de o serie de schimbari legislative. Cea mai importanta dintre ele, in opinia sindicalistului, ar fi aceea potrivit careia legea sa oblige ca toate gospodariile electrificate la plata taxei.

Trebuie scoasa din lege formularea care permite oamenilor sa nu plateasca taxa  tv”, a adaugat Bocanaciu.

Potrivit acestuia, din cele opt milioane de gospodarii din Romania, doar cinci milioane platesc abonamentul radio-tv. Si asta in timp ce sase milioane dintre gospodarii figureaza ca abonate la cablu tv.  Cu alte cuvinte, cel putin 1 milion de gospodarii au dat o declaratie in fals.

O alta varianta pentru mentinerea actualului cuantum al taxei ar fi aceea prin care legea sa elimine comisionul de 10% oprit de companiile de distributie a energiei electrice, la incasarea taxei.

 

Comisia de Cultura si Media

Comisia de Cultura si Media

Anul trecut, in timp ce planuiau cum sa scoata din buzunarele romanilor dublul taxei actuale, reprezentantii SRTv plateau salarii astronomice unor colaboratori abonati la bani publici si incheiau afaceri paguboase, cu SRL-uri cu lipici la contracte. Dupa ce ANAF a blocat conturile SRTv, institutia a tras masinile pe dreapta, nu le-a mai oferit salariatilor bonuri de masa si a anuntat ca a stopat remuneratia pentru toti colaboratorii de lux, care sunt angajati ai altor institutii de presa si care aveau salarii astronomice, unele depasind 10.000 de lei. Pe luna, evident. „Acestia nu mai pot fi remunerati in conditiile date, in care nu se mai face nicio plata a drepturilor de autor”, mentiona Lucia Hossu Longin, membra Consiliului de Administratie al TVR.

Acum, noul sef al SRTv, Arelian Ranase, pare sa nici nu doreasca sa raspunda la intrebarile legate de majorarea taxei. Nu ar fi exclus sa se adopte aceasta majorare tacit, iar noi toti sa ne trezim cu facturi de infarct, pentru servicii pe care le platim, de fapt, firmelor de cablu care redistribuie programele TVR. Daca mai multi am actiona insa societatea in instanta, probabil s-ar regandi politica de taxe obligatorii si s-ar munci mai mult pentru cresterea ratingului.

 

Senatorul PSD Georgica Severin, presedintele Comisiei pentru cultura din Senat, este citat de Mediafax, spunand ca personal sustine marirea taxei TV de la 4 lei pe luna la 6-8 lei pe luna, acesta exprimandu-si parerea la doar o zi dupa ce directorul interimar al TVR, Stelian Tanase, a anuntat ca a trimis la Ministerul de Finante un „proiect” privind marirea taxei, care a fost solicitata si de predecesorii lui la conducerea televiziunii publice, insa fara rezultat.

Potrivit „Raportului de activitate” pe 2012, prezentat in Parlament, Televiziunea Romana a inregistrat venituri din taxa radio-tv de 330 de milioane de lei. Dupa valul de restructurari din prima parte a anului trecut, cauzate de situatia financiara grava in care se afla, institutia a ramas cu aproximativ 2.400 de angajati, fata de peste 3.000 in 2012.

Pe de alta parte, radioul public, avand un numar de angajati apropiat de cel al TVR (aproximativ 2.300), a inregistrat in 2012 venituri din taxa radio-tv de 204 milioane de lei, potrivit „Raportului de activitate” aferent aceluiasi an, dar nu se afla in dificultate financiara si nici nu considera ca este potrivita o marire a taxelor obligatorii pentru radio si/sau TV. N aceste vremuri de criza



Comentarii (4)

  1. Regina spune:

    Aceasta masura de majorare a taxei TV a propus-o si dl. Claudiu Saftoiu, fostul PDG al TVR si toata lumea a sarit in sus ca si-ar fi permis prea mult propunand acest lucru. Acum sa vedem daca noua conducere va fi tot asa apostofata cu prpunerea de majorarea taxei TVR cu 50 %.

  2. Elena Manea spune:

    Am citit articolul si am tras concluzia ca orice am face, aceasta Taxa ni se va IMPUNE si in viitor! Ma gandesc la faptul ca acel director s-a judecat timp de 4 ani de zile, dar BATRANII de la sate, care sunt singuri, nu au tv. si nici radio, cum vor putea castiga? Pe ei cine-i va reprezenta in instanta? Credeti ca ei vor intenta proces? Vai de pacatele lor; vor plange si vor plati!

    • Sanatatea Buzoiana spune:

      Situatia prezentata se refera in special la persoane juridice (firme si institutii). Acestea sunt obligate, fie ca au sau nu aparate radio si/sau Tv sa plateasca aceste taxe. Persoanele fizice care nu au aceste aparate sau unul dintre ele pot merde la Electrica sa declare pe propria raspundere ca nu le detin si sa solicite sa nu li se mai perceapa taxele. Electrica este obligata sa ia in considerare aceasta solicitare. Daca insa la un control se descopera existenta unui aparat pentru care s-a solicitat exceptarea de la taxa se aplica amenzi foarte mari, iar declaratia pe propria raspundere fasa poate atrage raspunderea penala. In cazul persoanelor juridice este insa valabila numai decizia instantei.
      Majorarea (dublarea) taxei TV este insa solicitata pentru toata lumea, persoane fizice si juridice.

Adaugati un comentariu


 

*