Taxele la Sanatate, noi biruri pe angajatori

7 iulie 2012 | 1 comentariu |

Imaginea apocaliptica pe care o prefigureaza asupra mediului de afaceri proiectul noii legi a Sanatatii, postat saptamana aceasta pe site-ul ministerului de resort, arata ca angajatorii ar urma sa plateasca la Sanatate de trei ori mai mult decat in prezent pentru  salariul minim pe economie.

 

Ministerul Sanatatii a lansat marti, in dezbatere publica pentru 60 de zile, proiectul noii Legi a Sanatatii. Surpriza de proportii pe care noul proiect de act normativ a creat-o mediului de afaceri, angajatorilor in general, este aceea ca printre altele se modifica baza de calcul a contributiilor la sanatate. Noile cote procentuale propuse de Ministerul Sanatatii sunt de 5,5 pentru asigurat si de 5,2 pentru angajator, valoarea acestei contributii neputand fi insa mai mica decat 5,2% aplicata la un salariu mediu brut pe tara, lunar, pentru fiecare angajat, si de 5,5 pentru asiguratii cu plata contributiei din alte surse.

 Astfel, CASS datorat de angajator pentru fiecare dintre angajatii sai ar urma sa fie calculata la salariul mediu brut pe tara (a carui valoare este de 2117 lei, in 2012), si nu la salariul stabilit prin contractul de munca pentru respectivul angajat, asa cum este in prezent. Iar asta, in conditiile in care  suntem deja printre cele mai taxate tari din Europa. Noul proiect, AICI

 

Scenariul Cepoi

 

Daca noua Lege a Sanatatii se va adopta in varianta propusa de ministrul Cepoi, Statul ar putea incasa mai multi bani din contributiile la sanatate prin simpla modificare a bazei de calcul. Astfel, in cazul unei persoane retribuita cu salariul minim pe economie, contributia la sanatate a angajatorului va fi de 104 lei, fata de 36 de lei cat este in prezent.

In prezentarea proiectului, autorii sustin ca nu se schimba cotele procentuale de contributii pentru sanatate, acestea vor ramane de 5,5% pentru angajat si pentru asiguratii a caror contributie este platita din alte surse, iar angajatoul va plati 5,2%. Se modifica insa baza de calcul a acestor contributii, astfel ca Statul va incasa mai multi bani atat de la companii cat si de la asigurati, cotele minime de contributie raportandu-se la salariul mediu brut pe tara si nu la cel minim, ca acum.

 

Se va plati si pentru coasigurati

 

Odata cu cresterea bazei de colectare a fondului de asigurari, pentru toate categoriile de asigurati va plati cineva contributia, fie asiguratul direct, fie se iau bani din bugetul de stat pentru categoriile de persoane care acum sunt scutite de aceasta contributie prin legi speciale.

Schimbari vor fi in ceea ce priveste coasiguratii (sotie, copii etc.), pentru care acum nu plateste nimeni. Pentru coasiguratii care apartin unui asigurat cu un salariu egal cu cel mult doua salarii minime pe economie va plati bugetul de stat, fiind considerati persoane vulnerabile. Pentru coasiguratii care apartin unui asigurat la care valoarea salariului este mai mare de doua salarii minime pe economie, asiguratul va fi cel care plateste pentru coasiguratii sai, respectiv sotie sau parinti, daca este cazul, suma fiind de doar 38 de lei pe luna. In acest mod, reprezentantii Ministerului Sanatatii spun ca nu vor mai exista asigurati pentru care nu se plateste contributia.

 

Contributia la veniturile din drepturi de autor

 

Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote procentuale care se aplica la veniturile din salarii sau asimilate salariilor, precum si la orice alte venituri realizate din desfasurarea unei activitati dependente.

Pentru beneficiarii veniturilor din drepturi de autor, Ministerul Sanatatii considera ca valoarea contributiei la sanatate „nu poate fi mai mica decat 5,5 la suta, aplicata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar”.

Potrivit proiectului aflat pe site-ul MS, Fondul national de asigurari obligatorii de sanatate este un fond special care se constituie si se utilizeaza potrivit legii, fiind gestionat in mod autonom si transparent de catre Autoritatea Nationala de Reglementare a Asigurarilor Obligatorii de Sanatate (ANRAOS).

 

Scutiti de la plata contributiei

 

Noua lege pastreaza insa categoriile de beneficiari ale asigurarii de sanatate fara plata contributiei la asigurarile obligatorii de sanatate. Acestia sunt copiii pana la varsta de 18 ani; tinerii de la varsta de18 ani si pana la 26 de ani numai daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu pana la inceperea anului universitar dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenti si daca nu realizeaza venituri din munca; tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului si nu realizeaza venituri din munca sau nu sunt beneficiari de ajutor social acordat in temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Banii la Fisc, dar intr-un cont distinct

 

In privinta faptului ca Fiscul colecteaza toate fondurile la sanatate, iar Casele de Asigurari actuale vor fi desfiintate, initiatorii noii legi sustin ca banii Sanatatii nu vor mai fi in caciula comuna a bugetului statului, ci intr-un cont distinct de care nu se va putea atinge nimeni.

Colectarea contributiilor se face de catre Ministerul Finantelor Publice, prin intermediul ANAF, intr-un cont distinct, deschis pe seama ANRAOS, in condiţiile legii, sustine noul proicet de act normativ.

Ministerul Finantelor Publice transmite, lunar, ANRAOS si publica pe website-ul propriu informatiile cu privire la contul curent si soldul final al fiecarei luni, respectiv despre rulajele si tranzactiile care au avut loc in contul curent in luna respectiva.

Fondul National de Asigurari obligatorii de sanatate este gestionat si se repartizeaza de catre ANRAOS asiguratorilor de sanatate.


Categorii: Legislatie

Comentarii (1)

  1. Un buzoian spune:

    Si uite asa incepem sa ne intrebam de ce am schimbat guvernarea PDL cu cea USL.
    Raspunsul este: ”Scimbarea regilor, bucuria nebunilor”.
    Dar poate ca ma insel!!

Adaugati un comentariu


 

*