TEARAPEUTUL TAU: Art-terapia

12 aprilie 2014 | 0 comentarii |

Terapia prin arta este o oportunitate de a ne exprima spontan si autentic, o experienta care in timp duce la implinire personala, vindecare emotionala si profunda transformare.

 

Psiholog Taisia TRICA

Psiholog Taisia TRICA

Gandurile si emotiile fundamentale, ce vin din inconstient, capata expresie  mai degraba in imagini decat in cuvinte. Cercetarile si experienta terapeutica arata ca nu exista o modalitate corecta sau una gresita in exprimarea emotiilor si nici nu trebuie sa excelezi intr-o arta pentru a valorifica efectele art-terapiei. Este suficient sa te simti si sa te exprimi liber, iar copiii fac asta cel mai bine…

 Art-terapia invata copiii si oamenii mari, deopotriva, sa se exprime, sa dea frau liber creativitatii, sa devina ei insisi. Fie ca vorbim despre art-terapie prin pictura, modelaj, prin joc, prin teatru sau dans, copilul invata sa se exprime liber, sa se elibereze de anxietate si de tensiunile acumulate, sa devina constient de sine si increzator in fortele proprii, sa comunice si sa relationeze cu alti copii si cu adultii, intr-un cuvant, sa fie un copil fericit.

Art-terapia este asadar o oportunitate pentru fiecare persoana de a se exprima spontan si autentic, folosind si alte forme de expresie si comunicare in afara de cuvinte. Aceasta experienta duce, in timp, la implinire personala, vindecare emotionala si profunda transformare.

 

art-terapie-copiiAtelierul de art-terapie este locul in care in special copiii isi exprima emotiile, trairile, temerile si dorintele, folosind o varietate de metode de completare a limbajului cu metafore si imagini vizuale, auditive, kinestezice etc. Rolul psihologului/psihoterapeutului este acela de a modera si de a incuraja exprimarea libera, spontana, intr-o atmosfera degajata, in care copilul se simte in siguranta si protejat.

Art – terapia este o forma de psihoterapie expresiva, care utilizeaza creatia artistica pentru a imbunatati starea emotionala. Sunt utilizate proprietatile afective ale creatiei artistice in contextul psihoterapiei. Art-terapia isi gaseste aplicatii in clinici, dar si studiouri si workshopuri, in psihoterapia cu copiii, adolescentii si adultii, psihoterapie individuala, de cuplu, familiala si de grup. Se bazeaza pe teoria ca procesul creativ are proprietatea de vindecare si imbunatatire a vietii.

Alice Miller (renumit psihoterapeut elvetian de origine poloneza) explica, in 1987, cum  imaginile spontane care au aparut, m-au ajutat sa descopar povestea mea personala si, deasemenea, sa ma eliberez de constrangerile intelectuale si conceptuale ale educatiei mele si ale formarii mele profesionale

 

varstniciProblemele care apar in creatia artistica sunt folosite pentru cresterea constiintei de sine, pentru adaptarea la simptome, stress si experiente traumatice, pentru imbunatatirea capacitatii cognitive si pentru o mai buna afirmare a placerilor vietii si a creativitatii artistice.

Art-terapia este aplicabila unui numar mare de stari, de la tulburari schizoafective, pana la probleme cotidiene. Isi gaseste aplicabilitate in domeniile in care alte forme de psihoterapie sau medicatie esueaza. Tehnicile de art-terapie ofera oportunitati de explorare si de exprimare prin intermediul materialelor specifice creatiei artistice, de depasire a dificultatilor in legatura cu diversele trairi sau relatii personale. Folosind simboluri pentru exprimarea ideilor, multe persoane pot comunica mai usor sentimentele pe care nu le pot comunica prin cuvinte. Uneori este dificil sa vorbim despre propria familie, dar ne putem exprima prin scris intr-un jurnal sau intr-o carte, ori o putem desena, picta, fotografia cu usurinta…

Terapia prin arta este o metoda psihoterapeutica in care jocul si creativitatea artistica sunt folosite ca mijloace de recuperare. Dansul, expresia mimicogestuala, euritmia isi gasesc aplicabilitatea mai ales in tulburarile psihosomatice, dismorfofobii, paralizie cerebrala, autism, tulburari emotionale (la copii), diverse tulburari neurologice, dizabilitate mintala, hipoacuzie, cecitate.

Art-terapia poate fi utilizata si in evaluarea psihiatrica, domeniu in care  exista instrumente de evaluare precum seria desenelor diagnostice, evaluarea mandala si testul casa-copac-persoana.

 

art-terapie333Cea mai veche consemnare despre eficienta art-terapiei este semnalata in timpul unei epidemii de ciuma din anul 1500, cand catalanii s-au vindecat transpirand (eliminand astfel toxinele), in timpul dansurilor.

In 1872, Tardieu face unele consideratii diagnostice pe marginea productiilor artistice ale bolnavilor, iar in 1929, Hayer si Paneth utilizeaza desenul in cursul psihoterapiei.

Paternitatea art-terapiei este atribuita insa pictorului englez Adrian Hill, care a experimentat-o in 1940, in timp ce se afla internat intr-un sanatoriu pentru ca suferea de tuberculoza. In timpul convelaescentei, el si-a ocupat timpul facand desene si tapiserii, iar spre marea mirare a medicilor, aceste activitati creative i-au ameliorat considerabil starea de sanatate. Crucea Rosie britanica va utiliza aceasta metoda cu pacientii ei in acelasi an, iar in 1950, primele programe de formare in art-terapie vor lua nastere in Statele Unite.

Exista, la ora actuala in lume, standarde si pregatire extensiva pentru art-terapeuti.

 

*Taisia Trica este psihoterapeut, specialist in psihoterapie integrativa, consiliere psihologica, consiliere institutionala, consiliere cariera si management

 


Adaugati un comentariu


 

*