Teatrul George Ciprian a extins la nivel național concursul „Viața s-a mutat pe Internet”

28 aprilie 2020 | 0 comentarii |

Dacă, inițial, concursul era adresat doar elevilor cu talent la scris, organizatorii lansează o provocare și celor talentați la desen, deschizând o nouă secțiune a concursului.

 

Nu mai este demult un secret pentru nimeni că sănătatea psihică trebuie să fie întreținută, la fel ca și cea fizică, iar copiii trebuie să fie învățați de mici cum pot face asta. Și cum cel mai bun tratament este prevenția, teatrul buzoian „George Ciprian” a găsit o modalitate excelentă prin care în perioada pandemiei, copiii să se poată relaxa prin activități plăcute și în același timp creative și antrenante pentru sănătatea lor psihică. Astfel, pe 20 martie, conducerea teatrului buzoian a lansat un concurs destinat inițial copiilor talentați din Buzău, având ca scop stimularea talentului literar al acestora, în condițiile restricțiilor impuse de pandemie și starea de urgență.

Denumit „Viața s-a mutat pe Internet”, concursul îi invita pe elevi să răspundă creativ la situația fără precedent prin care trecem, redactând scurte povestiri, poezii sau chiar scenete ori piese de teatru inspirate din această realitate. Inițial, invitația a fost adresată elevilor buzoieni din toate clasele, însă studiind lucrările primite până acum, inițiatorii au realizat că aceștia au un mare potențial creativ, așa că au decis să extindă concursul la nivel național și chiar internațional, pentru a da posibilitatea să se exprime și copiilor români aflați în străinătate.

 

Începând din această săptămână, pe adresa de e-mail teatrulgeorgeciprian.pr@gmail.com, elevii români de toate vârstele din țară sau care locuiesc în străinătate și doresc să participe la concurs pot trimite creațiile lor literare, fiind extins și termenul limită, până la data de 15 mai, ora 23.59, când se așteaptă și ridicarea unor restricții impuse în perioada stării de urgență.

Indiferent de forma lor, toate lucrările trebuie să aibă un titlu și să se întindă pe maxim 3 pagini tipărite în Word, format A4, font Times New Roman 12 și spațiu între rânduri de 1,5. În același document se vor trece numele complet, vârsta, clasa, școala, localitatea și județul de reședință, numărul de telefon și adresa de e-mail.

Lucrările trimise până la data limită vor fi studiate apoi de un juriu format din specialiști, iar cele mai bune vor fi selectate pentru a fi publicate într-un volum care va fi disponibil gratuit, în format digital și fizic.

De asemenea, organizatorii au anunțat că au introdus în concurs și o nouă secțiune, adresată elevilor talentați la desen, dat fiind faptul că un astfel de volum are nevoie și de ilustrații.

 

Temele de inspirație pentru secțiunea de desene sunt aceleași cu cele de la cea literară, iar lucrările pot fi picturi, desene sau imagini realizate digital, direct pe calculator. Și această provocare este adresată elevilor din toată țara, care pot folosi orice fel de instrumente pentru a-și realiza lucrările, cu condiția ca acestea să fie originale și nu copiate de pe internet sau din alte surse.

Lucrările trebuie trimise în format digital, fie scanate, fie fotografiate la o rezoluție mare, la aceeași adresă de e-mail menționată mai sus, iar în caz de selecție, imaginile care nu au o rezoluție suficient de mare vor fi scanate din nou de participanți sau trimise în format fizic la sediul Teatrului George Ciprian din Buzău, pentru a fi scanate corespunzător. Un participant poate trimite maxim două lucrări, însoțite de datele personale necesare, ca și în cazul celor care concurează la secțiunea literară. Termenul limită este același – data de 15 mai, ora 23.59 – iar desenele selectate de un alt juriu de specialitate, vor fi incluse în același volum, alături de lucrările literare.

Fiecare dintre elevii ale căror lucrări vor fi selectate în cadrul celor două secțiuni și publicate, vor primi ca premiu câte un exemplar din volumul în format fizic, ce va fi realizat ulterior.

 

Un alt proiect al Teatrului „George Ciprian” este DramaZOOM, ateliere online de dramatizare, care face parte din programul „Teatrul – vector în educație”, prin care teatrul buzoian își propune să familiarizeze elevii de liceu (15-19 ani), din țară și din diaspora, cu textele din programa școlară prin intermediul teatrului. Înscrierile la ateliere au loc în perioada 28 aprilie – 15 mai (ora 23:59) folosind formularul online, disponibil și pe pagina de Facebook a Teatrului „George Ciprian”, precum și în secțiunea „Noutăți” a site-ului teatrului.

Scopul educațional al DramaZOOM este de a-i învăța pe elevi cum să facă o dramatizare și care sunt diferențele dintre un text epic și un text dramatic. Totodată, în cadrul atelierelor, cu ajutorul dramaturgului Bianca Trifan, elevii își vor putea dezvolta gândirea critică și se vor familiariza cu concepte și termeni teatrali.

Atelierele se vor desfășura în perioada 18-30 mai, timp în care elevii vor lucra pe nuvela fantastică La hanul lui Mânjoală” de I.L. Caragiale. Vor exista 11 grupe de lucru formate din maxim 10 elevi fiecare. Atelierele vor consta în 2 ore de lucru pentru fiecare grupă – un atelier se va desfășura pe parcursul a 2 zile consecutive (1 oră pe zi), corespunzătoare celor 2 etape, cu excepția zilei de sâmbătă, 23 mai, când cele 2 ore vor fi susținute în aceeași zi.

La finalul celor 2 săptămâni, Bianca va alege un număr de elevi egal cu numărul personajelor și vor pregăti împreună o lectură publică a dramatizării, care se va desfășura tot prin Zoom și va fi transmisă live pe YouTube și Facebook.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*