Telemedicina pentru zonele rurale, in premiera mondiala in Romania

22 decembrie 2015 | 2 comentarii |

Aproape 200 de medici de familie, din 4 judete, au primit echipamente portabile pentru diverse investigatii ale caror rezultate vor fii trimise online, pentru interpretare, la peste 500 de specialisti.

 

telemedicinaIeri a fost lansat, oficial, primul sistem informatic de telemedicina pentru zonele rurale. Vorbim chiar despre o premiera mondiala, intrucat niciun alt sistem public de Sanatate din lume nu a beneficiat pana in prezent de aceasta oportunitate. Acesta este folosit in cadrul mai multor servicii private, insa Romania este prima tara din lume care a implementat un astfel de program la nivelul sistemului public de Sanatate.

Proiectul, in care sunt angrenati 198 de medici de familie si 510 medici specialisti din intreaga tara, a fost implementat de Ministerul Sanatatii si Serviciul de Telecomunicatii Speciale. Medicii implicati vor colabora cu ajutorul unor echipamente informatice ce au fost achizitionate in cadrul programului si le-au fost puse la diapozitie.

Pentru inceput, sistemul de telemedicina acopera judetele Braila, Galati, Tulcea si Constanta, unde cei 198 de medici care isi desfasoara activitatea in zonele rurale au primit echipamente portabile pentru efectuarea diferitelor analize, a caror interpretare poate fi facuta chiar si de la sute de kilometri distanta, de catre medici specialisti.

 

medici de familieScopul implementarii acestui sistem este acela de a-i scuti pe bolnavii cronici, cei greu deplasabili si pe cei care locuiesc in zone greu accesibile de a parcurge drumuri lungi pana la oras, pentru a-si face diferite seturi de analize. Acestea vor putea fi facute acasa sau la dispensarul din localitate, de catre medicii de familie instruiti sa foloseasca noua aparatura. Ulterior, rezultatele sunt transmise in format electronic catre cei 510 medici, de specialitati diferite, din intreaga tara, inscrisi in acest program. La randul lor, acestia vor studia rezultatele analizelor primite si, in functie de acestea vor putea fixa un diagnostic, dupa care medicii de familie vor primi opiniile de specialitate, insotite de recomandarile necesare in cazul fiecarui pacient.

Cu ocazia festivitatii de lansare, ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadriu, a declarat ca „scopul acestui proiect este de a veni noi catre pacient, nu de a-l purta peste munti si vai, ci de a putea sa ii oferim o medicina de calitate acolo unde are domiciliul. Numarul mare de medici implicati si numarul mare de potentiali pacienti cred ca il recomanda intru totul”.

 

TelemedicinaLa randul sau, secretarul de stat in ministerul Sanatatii, Dorel Sandesc  a precizat ca, pe viitor, sistemul s-ar putea extinde la nivel national, dat fiind ca are numeroase beneficii si, in plus, se incadreaza in tendintele moderne ale medicinei internationale. „Prin acest sistem se obtin beneficii evidente. Pacientii vor beneficia de un consult de specialitate, nu este nevoie de trimiterea nejustificata a acestor pacienti la spitale sau ambulatorii de specialitate,  trimitere care este uneori foarte dificila in aceasta zona geografica a tarii. Totodata, acest instrument permite si o evolutie a nivelului profesional al medicilor de familie”, a spus Sandesc.

Cei aproape 200 de medici de familie au primit deja echipamentele portabile care includ scaner cu ultrasunete, electrocardiograf, monitor pentru functii vitale, spirometru si analizor. In prealabil, ei au fost instruiti pentru folosirea acestora. Echipamentele medico-informatice permit efectuarea analizelor la nivelul cabinetelor medicilor de familie si transmiterea rezultatelor in format electronic, la care se pot atasa si alte informatii, de ordin medical.

Valoarea totala initiala a proiectului a fost de 82 de milioane de lei, insa in urma licitatiei electronice suma de implementare a fost redusa la 63 de milioane de lei.

 



Comentarii (2)

  1. Medic buzoian spune:

    Solutia este incompleta atata timp cat nu ai medici suficienti nici in zonele rurale si nici suficienti cardiologi.
    Pe de alta parte medicina stiu ca nu se face prin telefon: pacientul trebuie efectiv consultat si apreciate si alte afectiuni coexistente, trebuie apreciat tratamentul, adaptat daca nu da rezultate, etc.
    Cand ai personal calificat un asemenea program este bun, dar in situatia existenta la noi nu va fi decat o mare amagire.

    • DOBRE ALEXANDRU spune:

      Nu e medicina “prin telefon”. Daca studiati mai atent veti vedea ca tocmai pentru situatia in care NU ai personal medical calificat (cum este in zonele rurale) un astfel de sistem se preteaza!

Adaugati un comentariu


 

*