Telina, medicamentul miraculos din natura

9 august 2015 | 0 comentarii |

Afectiunile cardiace, colesterolul, astenia, bolile de rinichi, psoriazisul, obezitatea si multe alte afectiuni sunt rezolvate cu aceasta planta legumicola ale carei frunze, tulpina si radacina fac adevarate minuni pentru sanatatea organismului.

 

telina, tratamentSe apropie toamna, iar pietele de legume sunt, in aceasta perioada, adevarate farmacii. Absolut toate legumele, zarzavaturile si fructele contin nutrienti benefici pentru sanatate, iar pentru a ne pregati organismul sa reziste bine peste iarna, este bine sa profitam de ceea ce acum ne ofera cu generozitate natura.

Unul dintre cele mai eficiente „tratamente naturale” este telina (Apium graveolens din Familia Umbeliferae), binecunoscuta planta legumicola, puternic aromata, de la care folosim atat frunzele, cat si tulpina si radacina. Se stie ca atat frunzele, cat si tulpinile si radacinile telinei au virtuti vindecatoare exceptionale, prin bogatia de vitamine, enzime, hormoni vegetali si substante aromatice complexe, usor asimilabile, care exercita efecte echilibrante asupra organismului uman, detoxifiante, reglatoare hormonal si de reintinerire generala.

Telina contine apa, glucide, protide, potasiu, sodiu, calciu, fosfor, fier, vitaminele A, B1, B2, C si o esenta numita anhidrida sedanonica. Salatele, sucurile si maceratele din frunze si radacini crude ajuta la dezintoxicarea organismului si in lupta cu reumatismul, in afectiunile cardiovasculare, reglarea tensiunii arteriale si colesterolului, in combaterea bolilor renale.

 

suc de telinaSucul din frunze si tulpini proaspete de telina este chiar mai activ decat telina consumata in diverse preparate culinare si salate. Sucul din frunze si tulpini de telina, prin proprietatile sale exceptionale, este deosebit de eficient impotriva bolilor cardiovasculare.

Capacitatea telinei de a reduce tensiunea arteriala a fost confirmata de studii medicale recente, in urma carora s-a observat ca o cura terapeutica de sapte zile cu suc din frunze si tulpina de telina poate scade semnificativ nivelul tensiunii arteriale. 3-n-butil ftalida, un compus activ din telina, ajuta muschii din jurul arterelor sa se relaxeze, permitand sangelui sa circule mai usor prin vasele dilatate. Cercetatorii au injectat acest compus in animale de laborator si au observat, la finalul studiului,  ca se redusese colesterolul cu 7%, iar tensiunea arteriala scazuse cu 12 pana la 14 procente. Pentru a determina eficienta acestui compus asupra oamenilor, tatal unuia dintre cercetatori a consumat 100 de grame de telina in fiecare zi, timp de 7 zile, la sfarsitul carora tensiunea sa arteriala scazuse de la 158/96 la 128/82.

 

suc verdeMark Houston, specialist cardiolog la Hypertension Institute of Nashville sustine ca telina are o actiune asemanatoare medicamentelor care scad tensiunea. Pentru efecte pe termen lung, se recomanda consumul a 3 tulpini de telina pe zi, in serii de o saptamana, urmate de o pauza de 3 saptamani. Un lucru uimitor este insa ca telina nu produce acest efect hipotensor la persoanele care nu sufera de hipertensiune.

Potrivit acelorasi cercetatori, consumul a 100g de frunze si tulpina de telina scade si nivelului colesterolului cu 7-8 procente. In cadrul studiului s-a constatat ca, pentru a obtine acest efect benefic remarcabil, sunt suficiente 2-3 tulpini verzi de telina pe zi. In plus, studiul a reconfirmat concluzia unui studiu anterior facut in Londra, conform caruia telina stimuleaza secretia de acizi biliari, ce contribuie decisiv la eliminarea colesterolului din corp.

 

telina-lamai-castravetiSucul de telina este benefic si pentru optimizarea activitatii rinichilor. Stephen Harrod Buhner, expert in plante medicinale si autor al „The Natural Testosterone Plan” spune ca nivelul ridicat de electroliti primari (Calciu, Magneziu si Potasiu) din sucul de telina mentine echilibrul de electroliti al corpului, iar proprietatile diuretice ale sucului faciliteaza transportul urinei prin rinichi, imbunatatind capacitatea de filtrare a acestora.

Sucul, obtinut din frunze sau radacini se poate consuma cate 300 ml pe zi. Este preferabil sa se consume cu 15 minute inainte de mesele principale si sa nu se consume niciun aliment timp de 1-2 ore dupa aceea. Combinat cu suc de castraveti si zeama de lamaie (4-5 tulpini de telina cu frunze, o jumatate de lamaie fara coaja si un castravete mediu) este recomandat in tratarea bolilor cardiovasculare, reglarea colesterolului, trigliceridelor si tensiunii.

Este un excelent detoxifiant, este eficient in curatarea sangelui, reglarea hormonala, febra, intoxicatii, climax, dismenoree, sterilitate masculina si feminina sau menopauza. Aplicat extern da rezultate uimitoare in tratarea acneei juvenila rebele, psoriazisului, eczemelor alergice, vitiligo, sclerodermie si afectiuni oftalmice.

 

salata-telinaFrecventa folosire a telinei la prepararea salatelor previne aparitia psoriazisului si atacurile vasculare (prin reducerea colesterolului). Consumata in stare proaspata, telina este recomandata in astenie (psihica, fizica si sexuala), surmenaj, convalescenta, nervozitate (ca tonic al sistemului nervos), lipsa apetitului, digestie greoaie, dispepsie (prin efectele aperitive si stomahice), tuberculoza (remineralizant), hipertensiune si febre intermitente (pentru calitatile racoritoare). Telina este un remediu antiscorbutic, depurativ si regenerator sangvin.

Telina este deosebit de eficace in reumatism, guta, litiaza urinara, colici nefritice, edeme cardio-renale, albuminurie, insuficienta secretorie a suprarenalelor, impotenta, afectiuni pulmonare, bronsite cronice, icter (drenor pulmonar si hepatic), hipoglicemiant, antiseptic si viermifug, contribuie la reglarea fluxului menstrual. Pentru valorificarea maxima a tuturor acestor proprietati se consuma zilnic, inainte de masa, o salata pregatita din una-doua radacini sau cantitatea echivalenta de suc din frunze si tije de telina, care ajuta si la reglarea greutatii corporale, combatand obezitatea.

 

telina, morcov si sfecla rosieFrunzele si tulpinile de telina se pot prelucra si sub forma de macerat, avand insusiri diuretice, stimulatoare, afrodisiace, depurative, digestive si antireumatismale. Este bine de stiut ca sucul de telina este si un excelent energizant, intrucat reface echilibrul electrolitic din organism si indeparteaza starea de oboseala de dupa zilele aglomerate. Frunzele de telina au proprietati terapeutice mult mai puternice decat radacina, asa ca la aproximativ 30 de minute dupa ce a fost baut, organismul se simte deja inviorat.

Maceratul in vin se obtine din 100 g frunze proaspete si maruntite, puse intr-un litru de vin si tinute timp de 8 zile, agitand des sticla sau borcanul in care s-au pus. Se strecoara si apoi se iau cate 50 ml pe zi, dimineata la trezire. Pentru bolile renale si in senilitate se administreaza 50 ml, de 3 ori pe zi. Acest macerat ajuta si la marirea fortei fizice si la procreere, iar la copii este util pentru accelerarea cresterii.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*