„Temerarii” Little People reprezintă România la evenimentele cheie de punere în aplicare a Planului European de Combatere a Cancerului

1 februarie 2023 | 0 comentarii |

Ana Amăriuței, Elena Arsenie Constantinescu, Ana Toțovîna și Victor Gîrbu pledează pentru o mai bună îngrijire a adolescenților și tinerilor adulți, pentru echitate, diversitate și incluziunea pacienților oncologici și pentru îmbunătățirea drepturilor pacienților și supraviețuitorilor de cancer.

 

Foto: Little People

În fiecare an, în luna februarie, sunt marcate două zile importante în calendarul mondial al sănătății copiilor, respectiv, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului (4 februarie) și Ziua Internațională a Copilului cu Cancer (15 februarie). În această perioadă, organizații din toată lumea organizează  manfestări prin care aduc în atenția publică nevoia de implicare în prevenirea și tratarea cancerului la copii. 

Asociația Little People întreprinde, în acest context, o serie de demersuri care să aducă în atenția opiniei publice provocările complexe ale pacienților oncologici identificate în cei 20 de ani de activitate dedicați serviciilor psiho-emoționale oferite copiilor în cele mai mari unități de tratament din țară și tinerilor supraviețuitori de cancer, membri în singura comunitate de sprijin reciproc, Comunitatea Temerarii.

De Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, România este reprezentată la evenimentele europene cheie în cadrul cărora se discută procesul de punere în aplicare a Planului European de Combatere a Cancerului, de supraviețuitori ai cancerului din cadrul Comunității Temerarii.

 

Ana Amariutei (Foto Little People)

Ana Amăriuței, o tânără româncă supraviețuitoare de cancer, doctorand în în cercetare biomedicală și patient advocate în Youth Cancer Europe, a vorbit astăzi, în deschiderea conferinței ,,Equity, excellence and innovation – modern cancer care for all (Echitate, excelență și inovație – Îngrijirea modernă a cancerului pentru toți), organizată la Stockholm, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului și a preluării președinției Consiliului Uniunii Europene de către Suedia, eveniment găzduit de Comisarul European pentru Sănătate și Siguranță Alimentară Stella Kyriakides și Acko Ankarberg Johansson, Ministrul Suedez al Sănătății.

Ana a vorbit despre echitatea, reducerea inegalităților, dar și diversitatea și incluziunea pacienților oncologici pe tot parcursul tratamentului și după finalizarea acestuia. „Este responsabilitatea noastră comună să nu punem etichete sau să îi transformăm în victime (bolnavii – n.r.). Iar acestea înseamnă mai mult decât orice etichetă ce le-ar putea fi pusă. Suntem foarte mândri că Asociația Little People și Youth Cancer Europe sunt atât de bine reprezente și că pacienții cu afecțiuni oncologice din Europa de Est au o voce la un eveniment european atât de înalt”, au transmis reprezentanții Little People.

 

Victor Girbu (Foto: Liitle People)

Pornind de la Planul European de Combatere a Cancerului, conferința a abordat trei tematici principale: prevenirea, depistarea precoce și condițiile de îngrijire a cancerului bazată pe date relevante.

Elena Arsenie Constantinescu, alături de Ana Toțovîna, ambele tinere supraviețuitoare de cancer din Comunitatea Temerarii și ambasadoare al Youth Cancer Europe, sunt responsabile de acțiunile programate în cadrul proiectului European Network of Youth Cancer Survivors (EU-CAYAS-NET) care vizează o mai bună îngrijire pentru adolescenții și tinerii adulți, și care adresează tematici precum echitate, diversitate și incluziune, concentrându-se pe îmbunătățirea drepturilor pacienților și supraviețuitorilor. În perioada 8-10 februarie – la Bruxelles va avea loc Peer Visit Training și Adunarea Generală în cadrul proiectului european EU-CAYAS-NET.

Victor Gîrbu, tânăr supraviețuitor de cancer, membru al Comunității de Tineri Supraviețuitori de Cancer Temerarii, ambasador al rețelei Youth Cancer Europe, participă zilele acestea la ședința noului Consiliu pentru tineret al World Health Organization (WHO)pledând pentru echitate și acces egal la îngrijire medicală și un viitor mai sănătos și mai bun pentru tinerii din lume.

 

În luna februarie, reprezentanții Asociației Little People România vor avea o serie de întâlniri strategice cu echipa Comisarului European pentru Sănătate și Siguranță Alimentară. Pe tot parcursul lunii, specialiștii Asociației vor întreprinde acțiuni, atât în secțiile de oncopediatrie, cât și în comunitățile locale (standuri cu produse personalizate) cu scopul de a promova mesajul supraviețuirii, solidarității și susținerii de care au nevoie cei atinși de această boală.

Pentru cei 20 de ani de activitate în sprijinul copiilor afectați de cancer, Asociația Little People România a primit premiul ,,Inspiring the Future” Champion oferit de Philippe Benoit, Ambasadorul Regatului Belgiei în România și Republica Moldova, și de către Alain Schodts, directorul executiv al Belgian Luxembourg Romanian Moldovan Chamber of Commerce, în cadrul galei de Anul Nou.

 


Adaugati un comentariu


 

*