TERAPEUTUL TAU: Anxietatea sociala (II)

19 iulie 2014 | 0 comentarii |

Rezultata din interactiunea complexa intre factori sociali, biologici si psihologici, anxietatea sociala poate fi invinsa prin confruntarea gradata si repetata a persoanei, cu situatiile problematice identificate, pe un fond de relaxare controlata.

 

Psiholog Taisia TRICA

Psiholog Taisia TRICA

Oricine are emotii intr-un context social dat, cand merge la prima intalnire, cand face o prezentare in fata unei sali pline, dar pentru anumite persoane, situatiile sociale zilnice pot deveni aproape de nesuportat. Vorbim in acest caz despre anxietatea sociala, care se caracterizeaza printr-o frica persistenta de situatiile sociale in care persoana se simte expusa evaluarilor celorlalti. Apare teama unor comportamente jenante sau a unor manifestari evidente ale anxietatii. Cu toate ca asemenea temeri pot fi recunoscute drept irationale, ele sunt intrusive si au o mare influenta asupra starii subiective si asupra comportamentelor manifeste. Apare frecvent si anxietatea anticipatorie (teama care apare inainte de evenimentul in care persoana se simte evaluata).

 

anxietate-socialaSituatii care pot fi percepute, in mod curent, drept amenintatoare de catre astfel de persoane, cu anxietate sociala, includ:

  • a vorbi in public;
  • a lua masa in public (restaurant);
  • folosirea toaletelor publice;
  • scrierea in fata altor persoane;
  • situatii de interactiune sociala in care ar putea sa spuna sau sa faca lucruri jenante;
  • sa fie intr-o situatie in care ar putea sa roseasca sau sa apara ca anxiosi.

 

cum-sa-invingi-anxietatea-socialaUn rol important in anxietatea sociala il joaca comportamentele sau strategiile de evitare. Se poate observa ca persoana functioneaza in functie de niste ipoteze, niste asumptii pe care le face cu privire la sine si la ceilalti. Aceste ipoteze determina persoana sa evite implicarea in situatii sociale. Datorita faptului ca evita situatiile sociale, in care aceste ipoteze ar putea fi supuse testului realitatii, nu exista un feed-back obiectiv cu privire la veridicitatea lor. Fiindca prefera sa evite situatiile stresante, persoana respectiva nu poate sti daca ipotezele, scenariile pe care le construieste (de ex. „ma voi simti ingrozitor la petrecere, fiindca nu voi sti cum sa ma port, iar ceilalti vor avea o parere proasta despre mine”) sunt valide sau nu. O alta forma de comportament evitativ este cautarea suportului unei persoane apropiate. Comportamentele de evitare au ca efect o scadere a anxietatii pe termen scurt, insa ajuta la mentinerea asumpltiilor si teoriilor dezadaptative.

 

anxietateaModalitate de interventie terapeutica – Experimentul comportamental

Un experiment comportamental consta in a face ceva ce pana acum a fost evitat si a nota gradul de anxietate resimtit (ex. 0 – 100). Are avantajul ca se pot evalua separat anxietatea anticipatorie, anxietatea in timpul exercitiului si durata totala a simptomelor. Voi da un exemplu de experiment comportamental in interventia in cazul fobiei sociale: clientul are o viziune foarte negativa asupra propriilor abilitati sociale si a capacitatii sale de a se relationa cu ceilalti, in cele mai simple situatii – „Nu pot nici macar sa intreb pe cineva cat e ceasul!”. Pentru a testa validitatea acestor afirmatii, se pune in practica comportamentul in cauza. Clientul va iesi pe hol si va intreba o persoana cat e ceasul. Desigur, nu se trece direct la experimentul comportamental, imediat ce clientul face afirmatia respectiva. Terapeutul discuta anumite aspecte legate de tendinta de a face interpretari exagerat de negative, ii explica clientului motivul pentru care se face experimentul comportamental.

Pe langa insusirea propriu-zisa a abilitatilor de relationare sociala, acest antrenament are meritul de a creste sentimentul de control  in situatiile sociale.

 

*Taisia Trica este psihoterapeut, specialist in psihoterapie integrativa, consiliere psihologica, consiliere institutionala, consiliere cariera si management

 


Adaugati un comentariu


 

*