TERAPEUTUL TAU: Autoresponsabilitatea (II) – Libertate versus sclavie

7 septembrie 2013 | 0 comentarii |

E vremea sa scapam de lanturile grele, invizibile, dar extrem de impovaratoare ale lipsei de educatie, sa credem in lucrurile care conteaza cu adevarat in viata.Tu spre ce te indrepti?

 

Tu spre ce te indrepti?

Tu spre ce te indrepti?

Libertatea cu toate sensurile ei este, pentru mine, cel mai important lucru in viata. Sa fii o persoana libera nu este un ideal, ci un scop obligatoriu pentru fiecare fiinta umana, desi multi oameni, azi, nu sunt liberi si traiesc cu lanturi invizibile.

Traim intr-o lume in care 95% din populatie, spre sfarsitul vietii, este ori foarte saraca, ori total dependenta de ajutor din partea guvernului, a familiei etc.

In Statele Unite, intr-un sondaj de opinie, 93% din adolescente au raspus ca activitatea care le provoaca cea mai mare satisfactie emotionala este sa mearga la cumparaturi.

Traim intr-o lume in care parintii si societatea insista si impun tinerilor sa urmeze sistemul educational pentru ca astfel succesul in viata este asigurat.

Ceea ce nu discuta nimeni este faptul ca traim vremuri in care transformarile sunt rapide. Daca incepi azi o facultate, dupa 3, 4, 5 ani cunostiintele pe care le-ai acumulat nu mai sunt aplicabile, pentru ca tehnologia si sistemul sunt schimbate.

 

Propriile noastre lanturi?!

Propriile noastre lanturi?!

Traim intr-o lume in care ne simtim obligati sa satisfacem nevoile si pretentiile tuturor, numai ale noastre nu! Urmam scoli si ne intemeiem familii pentru ca asa ni se spune ca e bine. Traim intr-o lume cu parinti care tipa la copiii lor sa ia note mari la scoala si sa isi gaseasca o slujba pentru a avea stabilitate, in timp ce chiar acesti parinti se plang in fiecare zi de lipsurile pe care le indura DUPA ce au urmat aceeasi scoala pe care o recomanda si DUPA ce au muncit ani de zile la slujba care trebuia sa le aduca stabilitate.

Traim intr-o lume in care familia si nunta sunt accesorii obligatorii. Cu divorturile care ating o rata de 50% in unele tari din Europa, lipsa de educatie totala in ceea ce priveste o viata sanatoasa de cuplu isi pune amprenta puternic pe fericirea cuplurilor. Traim intr-o lume in care adulti de 50 de ani se comporta ca niste adolescenti de 14 ani. Fara sa isi asume responsabilitatea totala pentru existenta lor, continua sa faca pe victimele eterne.

E vremea sa scapam de lanturile grele, invizibile, dar extrem de impovaratoare ale lipsei de educatie in domeniul lucrurilor care conteaza cu adevarat in viata. Propriile noastre lanturi ?!

 

Mancatul compulsiv

Mancatul compulsiv

Cheltuiala compulsiva. Nevoia de a impresiona. Oamenii cheltuie bani asa cum mananca. Adica, compulsiv. Exista un mecanism psihologic care vine in ajutorul marilor corporatii si ne dauneaza noua, enorm: exprimarea personalitatii prin cumparaturi. In toata mass-media vedem cum oamenii sunt incurajati sa cumpere produse pentru a-si creste stima de sine si valoarea in ochii altor oameni.

Nu mai mancam pentru a ne simti bine, pentru a fi sanatosi si productivi. Mancam ca sa obtinem o clipa de placere si pentru a uita, in acea clipa, de durerile noastre emotionale profunde. Esti influentat sa crezi ca statutul tau social, ca respectul si stima de sine vor creste daca iti cumperi masina, haine, obiecte este cea mai mare prostie a secolului nostru de mari consumatori.

Si de naivitatea aceasta profita cei care vand aceste obiecte.

Stima si respectul de sine cresc doar cand lucram la adevaratele cauze ale problemelor noastre, care sunt IN INTERIORUL NOSTRU.

 

Capcana creditelor succesiva

Capcana creditelor succesiva

Credite si imprumuturi. Atunci cand ai genul de comportament pe care l-am descris mai sus si faci toate cumparaturile acestea EMOTIONALE pe CREDIT SI IMPRUMUT, in acest moment sapi o groapa din care, probabil, nu vei mai iesi toata viata. Te oferi voluntar ca sa devii sclav al datoriilor tale. Iti amanetezi viitorul.

Exista o serie de motive pentru care oamenii au ajuns in situatia asta:

Programarea negativa – consta in faptul ca oamenii au un creier care, emotional, ii indeamna sa accepte recompensa imediata, desi le dauneaza pentru viitor. Nu suntem pregatiti pentru aceste vremuri. Azi, totul se petrece in viteza. Oamenii nu sunt pregatiti sa traiasca in ritmul acesta.

Relatia emotionala proasta cu banii. Iubim si uram banii, in acelasi timp. Ii iubim pentru ca ne pot aduce ceea ce ne dorim, ii uram pentru ca au asa o putere asupra noastra.

Obiceiurile proaste: mancatul compulsiv, cumparaturi compulsive, datorii permanente. Acestea sunt lucruri care ne indeparteaza in fiecare zi de bogatia adevarata. Daca e sa fim sclavi, atunci sa fim sclavi doar ai pasiunilor noastre, ai viitorului nostru stralucit si al cauzelor pe care le sustinem, a valorilor noastre.

 

Investeste, nu cheltui!

Investeste, nu cheltui!

Solutii !!!!!!!!!!!!!!

Devino adult! S-a terminat. Acum e vremea sa iti asumi responsabilitatea. Nu te mai poti gandi ca altcineva va trebui sa iti rezolve problemele. Fii o persoana educata si informata, care se pregateste sa fructifice oportunitatile.

Invata diferenta intre valoare si bani. Valoarea aduce bani, nu invers. Cineva are de oferit ceva ceea ce altii percep valoros. Tu ce ai valoros de oferit?

Investeste, nu cheltui. O cheltuiala proasta nu produce bani. Cele mai importante trei lucruri in care sa investesti: bunuri ce produc bani, educatia ta,  relatii cu oameni valorosi si care pot produce valoare.

Intrebarea saptamanii: Te indrepti spre libertate sau spre sclavie?

 

*Taisia Trica este psihoterapeut, specialist in psihoterapie integrativa, consiliere psihologica, consiliere institutionala, consiliere cariera si management


Adaugati un comentariu


 

*