TERAPEUTUL TAU : Autoresponsabilitatea (III) – Plasarea responsabilitatii

14 septembrie 2013 | 0 comentarii |

Cand devii responsabil si incepi sa cauti solutii, iti dai seama ca ai libertatea alegerii si o lume de posibilitati se deschide inaintea ta. Cand „tii haturile” in propriile-ti maini, poti sa mergi unde vrei tu.

 

Altii sunt intotdeauna de vina?

Altii sunt intotdeauna de vina?

Cei mai multi oameni care nu au facut nimic pe lumea asta si a caror viata e un lant de esecuri se pare ca au doua obiceiuri extrem de proaste: vaicareala si plasarea responsabilitatii in exterior. Vaicareala a ajuns fenomen national si international. Daca ii spui cuiva ca faci bine si nu te plangi de nimic, se socheaza. In ceea ce priveste plasarea vinei in exterior, la fel. Invinuim politicienii, sistemul social, planeta s.a.m.d…. Oricine altcineva e responsabil pentru situatia noastra mizerabila, in afara de noi insine. „Ei” (statul, UE, E-urile, Politia, Dumnezeu, Secolul XXI, globalizarea) nu ne dau voie sa ne dezvoltam, sa crestem, sa fim cineva, sa avem o viata buna. Noi suntem absolut perfecti, avem tot ce ne trebuie ca sa facem treaba pe lumea asta si ne straduim din rasputeri – dar circumstantele ne ingradesc. Vaicareala si plasarea vinei in exterior sunt doua modalitati de a te eschiva de partea ta de responsabilitate. Cand spui ca altii sunt de vina pentru necazul tau, practic le plasezi lor in brate controlul situatiei. Cand spui ca celalalt te face nefericit, practic i-ai dat lui toata puterea asupra fericirii tale.

 

Oamenii responsabili sunt fericiti si frumosi

Oamenii responsabili sunt fericiti si frumosi

In momentul in care te ridici si iei responsabilitatea in mana, devii mult mai liber si ai mult mai multa putere. Cand devii responsabil si incepi sa cauti solutii, iti dai seama ca ai libertatea alegerii si o lume de posibilitati se deschide inaintea ta. Cand „tii haturile” om prpriile-ti maini, poti sa mergi unde vrei tu. Cand i le dai altcuiva, nu ai garantia directiei.

Ati intalnit vreodata acei oameni care par sa o duca din succes in succes, bucurosi, fericiti, frumosi? Priviti din exterior, par sa nu aiba niciun fel de probleme. Si ei au probleme! Doar ca ei au o atitudine total diferita. Nu au obiceiul sa se lamenteze. Ei nu le eticheteaza pe toate ca fiind „probleme” si „necazuri”. Ei folosesc exprimari de tipul: „avem o situatie delicata”, „avem un obstacol de trecut”, „a mai aparut o provocare”…

 

Nu exiista probleme, exista solutii

Nu exiista probleme, exista solutii

Nu exista probleme, exista solutii. Sa ne amintim de cuvintele a doi importanti filosofi ai antichitatii: Epictetus – „Oamenii nu sunt afectati de dificultati, pe cat sunt afectati de opiniile pe care le au asupra acestor dificultati” – si Seneca – „Reactia noastra este ceea ce determina semnificatia faptelor”. Plecand de la aceste afirmatii, consecinta logica este ca primul obiectiv pe care ar trebui sa-l urmarim este acela de a impiedica posibilitatea ca problemele sa fie abordate cu o stare mentala negativa.

Atunci cand se confrunta cu o problema, majoritatea oamenilor sunt tentati sa isi puna intrebari de genul: „Cum de mi se intampla tocmai mie?”; „Oare de ce sunt asa de ghinionist?”. Evident, oricare ar fi raspunsurile la aceste intrebari, ele nu pot determina decat cel mult o consolare momentana.

In schimb, cei care par a depasi cu usurinta orice dificultate isi pun intrebari cu o structura diferita, de genul: „Cum pot folosi mai bine ceea ce am la dispozitie pentru a imbunatati situatia?”.

 

Asumarea raspunderii iti ofera solutii

Asumarea raspunderii iti ofera solutii

A formula intrebari constructive in momentele de criza, reprezinta o abilitate determinanta pentru viata noastra personala si profesionala.

Majoritate oamenilor de succes isi pun anumite intrebari, pe care le-am putea numi „tipice”: „Ce putem gasi pozitiv in aceasta problema?” (raspunsul nu este nicioadata „nimic”); „Ce anume poate fi imbunatatit?” (raspunsul permite izolarea aspectelor cu adevarat importante); „Ce anume sunt dispus sa realizez (sau refuz sa realizez) pentru ca situatia sa evolueze in conformitate cu dorintele mele?” (raspunsul ne va motiva); „Cum trebuie sa actionez pentru ca eforturile necesare imbunatatirii situatiei sa nu fie percepute ca obligatie, corvoada, ci sa-mi mobilizeze cu adevarat interesul, devenind poate chiar placute?” (raspunsul implica constientizarea faptului ca doar prin munca si actiuni inteligente putem reusi).

 

Asumarea raspunderii,  succes personal

Succes personal sta in mainile tale

Asumarea responsabilitatii asigura succesul personal. Fiecare dintre noi ar fi de dorit sa practicam un „ritual al succesului”, care ne va permite schimbarea atitudinilor, concentrarea pe aspectele pozitive ale existentei individuale.

Pentru o perioada de timp, incercati ca, la inceputul fiecarei zile, sa va adresati urmatorul set de intrebari: Ce m-ar interesa in mod special sa realizez astazi?; Care este aspectul ce m-ar putea motiva in mod deosebit astazi?; Care sunt conditiile despre care astazi pot spune ca imi sunt favorabile?; Ce anume m-ar putea bucura in cursul acestei zile?; Care este principala problema in rezolvarea careia astazi trebuie sa ma angajez?; Cine ma apreciaza? Pe cine apreciez?;  Cine ma iubeste? Pe cine iubesc?.

Ideal ar fi sa gasiti cel putin doua, trei raspunsuri pentru fiecare. Daca  nu va vine in minte nimic, este bine sa recurgeti la o constructie de tipul „ar putea”.

Seara, repetati aceste intrebari, la care sa adaugati, ca o consecinta logica, interogatiile urmatoare: Ce anume am oferit astazi celorlalti?; Ce anume am invatat astazi?; Ce am intreprins astazi pentru a-mi imbunatati calitatea vietii?.

 

Intrebarea saptamanii: Cum putem proceda pentru a nu permite starilor negative sa isi instaureze controlul asupra psihicului nostru?

 

*Taisia Trica este psihoterapeut, specialist in psihoterapie integrativa, consiliere psihologica, consiliere institutionala, consiliere cariera si management


Adaugati un comentariu


 

*