TERAPEUTUL TAU : Autoresponsabilitatea (IV) – Inteligenta emotionala si responsabilitatea

21 septembrie 2013 | 0 comentarii |

Paradoxal, persoanele care au un IQ ridicat se descurca mai putin bine  in viata de zi cu zi, in timp ce acelea care au un IQ mai redus au rezultate mai bune in practica. Afla tu cum esti… (test)

 

creier- inteligentaMulti psihologi inca mai considera ca IQ-ul este singurul care poate garanta succesul. Daca esti o persoana desteapta, daca ai un inalt coeficient de inteligenta, daca ai absolvit o universitate recunoscuta, sau ai o calificare superioara, poti sa nu-ti mai faci griji…

IQ este foarte important. Insa, pentru a-ti creste competitivitatea, trebuie sa iti construiesti planurile de dezvoltare ulterioara, cuprinzand si propria dezvoltare emotionala.

Plecand de la rolul adaptiv al afectivitatii s-a constatat ca persoanele care au un coeficient intelectual (IQ – indice al nivelului de dezvoltare a inteligentei, stabilit prin raportarea varstei mentale la varsta cronologica) inalt sau o inteligenta academica foarte bine dezvoltata se descurca mult mai putin in viata de zi cu zi, in timp ce alta categorie de subiecti, desi au un IQ mai redus in comparatie cu primii, au rezultate deosebite in practica.

 

De aici a aparut intrebarea: Cum reusesc acestia sa aiba succese in situatii critice, sa faca fata oricand, in anumite imprejurari de viata?” Sternberg (1988) a rugat oamenii de pe strada sa arate ce inteleg ei printr-o persoana inteligenta. In urma analizei raspunsurilor la acest sondaj a ajuns la concluzia ca ei dispun de o alta abilitate decat inteligenta academica, datorita careia reusesc sa depaseasca obstacolele vietii de zi cu zi. Aceasta abilitatea a fost raportata initial la inteligenta sociala, care desemneaza capacitatea de a intelege si de a stabili relatii cu oamenii. Spre deosebire de IQ, care se schimba destul de putin dupa adolescenta, inteligenta emotionala pare sa fie, in mare parte, invatata, ea continuamd sa se dezvolte pe masura ce trecem prin viata si invatam din experienta. Competenta noastra in acest domeniu poate continua sa creasca, iar pentru aceasta exista un cuvant popular: maturizare.

 

TEST: Inteligenta Emotionala – doar pentru domnisoare si doamne

in grupul tau de prietene esti1. O prietena cu care stabilisesi o iesire in oras tocmai s-a despartit de iubitul ei si nu mai poate sa ti se alature. Cum reactionezi:

a. te duci imediat la ea ca sa o imbarbatezi

b. te superi pentru ca ar fi trebuit sa-si tina promisiunea fata de tine

c. o intelegi, dar iesi cu altcineva

2. In grupul tau de prieteni esti:

a. confidenta

b. liderul

c. timida

3. Din greseala, incercand sa ii calci iubitului o camasa, o arzi. Cum reactionezi:

a. data viitoare sa si-o calce singur

b. ii ceri scuze, ridicand din umeri

c. profiti de prima ocazie pentru a-i cumpara alta

4. Colegii spun despre tine ca ai fi:

a. extrovertita

b. echilibrata

c. introvertita

5. Ai uitat de ziua celui mai bun prieten:

a. stie ca-s uituca, deci nu se va supara prea tare

b. ii pun la cale o petrecere surpriza si ii spun ca „am uitat” intentionat, ca sa nu stric surpriza

c. am avut multa treaba in ultima vreme, asa ca ma revansez spunandu-i „la multi ani” imediat ce imi aduc aminte – mai bine mai tarziu decat niciodata!

6. Daca iubitul ajunge acasa suparat:

a. il intrebi ce s-a intamplat ascultandu-l si sfatuindu-l

b. il  lasi sa se linisteasca

c. ii povestesti despre ce ti s-a mai intamplat tie in speranta ca asa o sa uite de problemele lui

7. Seful te anunta ca tocmai ai fost promovata. Cum reactionezi:

a. incepi sa plangi de fericire

b. te bucuri si sarbatoresti dupa serviciu

c. la cat ai lucrat in ultima vreme, era si normal sa te avanseze

test_IQ28. Cel/ cea cu care faci echipa pentru realizarea unui proiect s-a imbolnavit brusc si trebuie sa termini singura toata treaba. Ce faci:

a. o sa am grija sa afle toti ca m-a abandonat

b. te impaci cu situatia pentru ca nici el/ea nu se putea opune neplacutei situatii

c. esti suparata ca o sa ai mai mult de lucru,  dar te resemnezi

9. Mergi pe strada si vezi o femeie care isi cearta prea „vehement” copilul. Cum reactionezi:

a. ii atragi atentia ca un copil nu se educa astfel, ci cu blandete si rabdare

b. probabil ca acel copil a facut ceva rau si nu ii strica o mustruluiala

c. esti neplacut surprinsa de ceea ce vezi, dar fiecare isi educa propriul copil cum crede ca e mai bine

10. Sarbatorile sunt pentru tine:

a. perioade in care toata lumea se distreaza

b. ocazii bune de a face sau a primi cadouri

c. clipe minunate petrecute alaturi de cei dragi

11. Intr-un magazin, vanzatoarea iti spune ca nu are marimea ta. Ce iti spui:

a. ar trebui sa mai slabesc

b. nu trebuia sa astept perioada reducerilor

c. de ce nu-si suplimenteaza stocul?

 

Acum calculeaza-ti punctajul folosind urmatorul tabel:

tabel

Intre 11 – 20 de puncte: Trebuie sa inveti sa iti cunosti si gestionezi propriile emotii fiindca la acest capitol stai destul de prost. Repete-ti permanent in minte ceea ce doresti sa obtii si sa nu te abati de la acest scop. Invata sa ajuti, dar si sa te lasi ajutata, sa iti acorzi timp suficient de lucru, dar si de relaxare. Accepta-ti propriile greseli si invata sa ii intelegi si pe ceilalti. Nimeni nu este perfect!

Intre 21 si 34 de puncte: La majoritatea testelor de acest gen esti tipul din mijloc: echilibrat, nici prea-prea, nici foarte-foarte. Ai abilitatea de a empatiza cu cei din jur, iti cunosti limitele si ii intelegi pe cei din jur. Mai ai insa de lucrat la capitolul „motivatie” fiindca de multe ori realizezi ca nu ai un scop precis in actiunile pe care le desfasori. Acesta este motivul pentru care de cele mai multe ori nu esti multumita de rezultat!

Intre 35 si 55 de puncte: Stii exact cine esti si care iti sunt reactiile in aproape orice situatie. Esti o persoana foarte calculata si nu lasi la iveala niciodata o emotie nedorita. Cei din jur te apreciaza fiindca stii sa ii asculti si dai cele mai bune sfaturi. Chiar daca ai atributele omului ideal, uneori ti-ai dori sa pierzi controlul si sa te lasi purtata de val. Incearca si vei vedea ca nu este chiar atat de rau!

 

*Taisia Trica este psihoterapeut, specialist in psihoterapie integrativa, consiliere psihologica, consiliere institutionala, consiliere cariera si management

 


Adaugati un comentariu


 

*