TERAPEUTUL TAU: De la copii pentru parinti

13 decembrie 2014 | 0 comentarii |

Un copil are, in general, mai putine nevoi si dorinte decat credem noi, adultii. Trebuie doar sa-l intelegem, dincolo de cuvinte…

 

Taisia TRICA , psihoterapeut

Taisia TRICA , psihoterapeut

Am vorbit, la ultimele intalniri cu voi, despre parinti si copii, despre libertatea copilului si despre comunicarea dintre parinti si copii. Am inteles, impreuna, ca un copil trebuie sa fie un om liber, nu o proprietate a parintilor, dar ca are in acelasi timp nevoie sa fie indrumat, inteles si ajutat sa se dezvolte, sa-si formeze propria personalitate.

Astazi, sa incercam sa privim toate acestea din perspectiva copilului, pentru ca si noi, parintii, avem de invatat de la fii si fiicele noastre, pentru ca relatiile dintre noi sa fie armonioase si sa nu ne reprosam mai tarziu ca nu am actionat asa cum ar fi fost mai bine pentru copilul nostru.

Sintetizand, iata ce ar trebui sa avem in vedere, pentru ca relatia parinte-copil sa duca la dezvoltarea armonioasa a copilului nostru si sa devina un adult sigur pe sine, capabil sa se descurce onorabil in societate si sa stie cum sa-si creasca, la randul lui, copilul.

 

Jack Andraka-copil genialAr fi bine, poate, sa plecam de la aceste dorinte simple pe care copilul poate le exprima, poate nu, dar sigur le are:

Eu sunt copilul.

Tu tii in mainile tale destinul meu.

Tu determini in cea mai mare masura daca voi reusi.

Da-mi te rog acele lucruri care sa ma indrepte spre fericire!

Educa-ma, te rog, ca sa pot fi o binecuvantare pentru lume!

Vedeti? Un copil are, in general, mai putine nevoi si dorinte decat credem noi, adultii. In plus, desi poate parea greu de crezut, putem invata cum sa-l crestem, chiar de la el. Indiferent de varsta pe care o are, copilul este un izvor nesecat de lectii de viata si ne poate ajuta sa devenim parinti mai buni. Chiar daca prichindelul nostru nu poate exprima sfaturile in cuvinte pompoase si fraze complexe, comportamentele lui transmit cele mai sincere si inspirationale mesaje! Trebuie doar sa stim sa-l intelegem dincolo de cuvinte…

 

parinti si copiiCateva explicatii simple ne arata de ce parintele ar trebui sa nu faca ceea ce face uneori si de ce ar trebui sa se gandeasca mai mult la consecintele reactiilor lui, pe termen lung, asupra copilului:

Nu ma rasfata. Stiu foarte bine ca nu mi se cuvine tot ceea ce cer. Dar te incerc totusi.

Nu-ti fie teama sa fii ferm cu mine. Eu prefer asa. Asta ma aseaza la locul meu.

Nu folosi forta cu mine. Asta ma obisnuieste cu ideea ca numai puterea conteaza. Voi raspunde mult mai bine daca sunt convins cu binele.

Nu fi inconsecvent. Asta ma pune in incurcatura si ma face sa incerc sa scap nepedepsit, indiferent ce fac.

Nu-mi face promisiuni. S-ar putea sa nu le poti tine. Asta ma va face sa-mi pierd increderea in tine.

Nu raspunde provocarilor mele atunci cand spun sau fac lucruri care te supara. Voi incerca sa capat atunci si mai multe „victorii”.

Nu te supara prea tare cand iti spun „te urasc”. Nu cred ce spun, dar vreau sa te fac sa-ti para rau pentru ceea ce mi-ai facut.

 

parinti-copii-relatieInvata sa citesti printre randuri reactiile copilului si sa extragi cele mai importante sfaturi de parenting din ele!

Nu ma face sa ma simt mai mic decat sunt. Voi incerca sa-ti demonstrez contrariul, purtandu-ma ca o „persoana importanta”.

Nu face in locul meu nimic din ceea ce as putea face singur. Asta ma face sa ma simt ca un copil si voi continua sa te folosesc in serviciul meu.

Nu-mi menaja „relele obiceiuri”, acorda-mi cat mai multa atentie. Altfel nu faci decat sa ma incurajezi sa le continui.

Nu ma corecta in public. Voi fi mult mai sensibil daca imi vei vorbi bland intre patru ochi.

Nu ma face sa simt ca greselile mele sunt pacate. Trebuie sa invat sa fac greseli fara a avea sentimentul ca nu sunt bun de nimic.

Nu incerca sa-mi  tii predici. Vei fi surprins cat de bine stiu ce e bine si ce-i rau.

Nu ma cicali. Daca o faci, va trebui sa ma protejez prin a parea surd.

Asadar, invata-l pe copilul tau sa fie el insusi, nu cel care esti tu sau cel care ai dori tu sa fie! Pentru a putea face asta fara prea mare efort, nu uita niciodata de copilul din tine, fara sa uiti insa, vreo clipa, ca esti si parinte!

 

*Taisia Trica este psihoterapeut, specialist in psihoterapie integrativa, consiliere psihologica, consiliere institutionala, consiliere cariera si management

 


Adaugati un comentariu


 

*