TERAPEUTUL TAU: Despre libertatea copilului

29 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

Pentru a se dezvolta armonios, orice copil are nevoie de un echilibru intre libertate si limite. Si nu uitati de traditii! Sunt importante in dezvoltarea noastra.

 

Taisia TRICA , psihoterapeut

Taisia TRICA, psihoterapeut

Fiecare copil este unic, are propria personalitate, iar adultii din jurul lui este necesar sa cunoasca, sa dea atentie si sa protejeze acest tip aparte de personalitate. Copilul trebuie sa se dezvolte liber, nu necontrolat, nu fara limite, dar liber. Sa se simta liber, sa expimenteze, sa traiasca – aceste sunt dezideratele !

Alaturi de parinti, copilul este responsabil sau ar trebui sa fie responsabil de propria evolutie. Ajungem ceea ce suntem in functie de mostenirea ereditara (nu suntem egali), de modelul de educatie la care suntem supusi, dar si in functie de ce alegem sa facem cu mostenirea noastra si cu oportunitatile pe care le avem.

Nu este cinstit ca atunci cand copilul nu se dezvolta si nu reactioneaza asa cum si-ar dori parintii sa-i spunem sec „Fa cum Vrei !”. Acest lucru suna ca un soi de abandon. Nu asa ii facem increzatori in ei insisi. Asa nu reusim decat sa le sporim neincrederea, nesiguranta.

 

formare copilCopilul mic sau adolescentul au nevoie de autoritatea si sprijinul parintilor. Parintii sunt datori sa organizeze viata copilului, mentinand un echilibru intre libertate si limite; copilul sa se simta liber, dar sa aiba constiinta faptului ca celalalt are mai multa experienta, ca-l iubeste si ca ii vrea binele. Copilul va intelege astfel ca organizarea, existenta unor reguli inseamna, de fapt, propria lui protectie si grija fata de cresterea si dezvoltarea lui.

Nu spunem „pentru ca asa am spus eu !”, ci ii explicam de ce acele lucruri/ programari sunt folositoare pentru el. Sunt parinti care exagereaza, fie prin neacordarea atentiei, fie prin iubire. In ambele cazuri copilul isi va crea propriile mecanisme de aparare pentru a putea trece peste suferinta pe care o va resimnti. Grija exagerata a parintilor pentru respectarea unor reguli (ore de masa, de culcare…) poate sa-i fure copilului momente unice, irepetabile de traire emotionala, de bucurie. Uneori 5, 10 minute peste ora stabilita inseamna mai mult in dezvoltarea copilului decat obsesia pentru regula. Copilul iubit in exces, ajunge sa fie un rebel, care va dori mereu ceva, care nu va fi nicioadata multumit cu cat are, cu cat primeste.

 

 

copil probleme scoalaUn model educational consecvent, coerent, echilibrat ii va ajuta pe micuti sa interiorizeze corect conceptul de autoritate si pe viitor se se raporteze corect la ea. Nimeni nu este perfect. Cu totii gresim. In fiecare moment invatam cate ceva. Imperfectiunea noastra nu trebuie sa ne sperie, ci din contra, sa ne motiveze spre a deveni mai buni pentru noi si pentru cei din jur.

Sa luam aminte la ceea ce ne transmite Dorothy Nolte:

Daca traiesc in critica si cicaleala, copiii invata sa condamne;

Daca traiesc in ostilitate, copiii invata sa fie agresivi;

Daca traiesc in teama, copiii invata sa fie anxiosi;

Daca traiesc inconjurati de mila, copiii invata autocompatimirea;

Daca traiesc inconjurati de ridicol, copiii invata sa fie timizi;

Daca traiesc in gelozie, copiii invata sa simta invidia;

Daca traiesc in rusine, copiii invata sa se simta vinovati.

 

Familie1Daca traiesc in incurajare, copiii invata sa fie increzatori;

Daca traiesc in toleranta, copiii invata rabdarea;

Daca traiesc in lauda, copiii invata pretuirea;

Daca traiesc in acceptare, copiii invata sa iubeasca;

Daca traiesc in aprobare, copiii invata sa se placa pe sine;

Daca traiesc inconjurati de recunoastere, copiii invata ca este bine sa ai un tel;

Daca traiesc impartind cu ceilalti, copiii invata sa fie generosi;

Daca traiesc in onestitate, copiii invata respectul pentru adevar;

Daca traiesc in corectitudine, copiii invata sa fie drepti;

Daca traiesc in bunavointa si consideratie, copiii invata respectul;

Daca traiesc in siguranta, copiii invata sa aiba incredere in ei si in ceilalti;

Daca traiesc in prietenie, copiii invata ca e placut sa traiesti pe lume.

(Poem, Dorothy Nolte)

Si… inca ceva: Nu uitati de traditii! Sunt importante in dezvoltarea noastra. Puneti grausor si crengi de visin de Sf Andrei ! Duceti copiii la festivitatile de 1 decembrie. Inseamna identitate.

 

*Taisia Trica este psihoterapeut, specialist in psihoterapie integrativa, consiliere psihologica, consiliere institutionala, consiliere cariera si management

 


Adaugati un comentariu


 

*