TERAPEUTUL TAU: Dezvoltarea personala si afirmarea de sine (II)

20 iunie 2016 | 2 comentarii |
Taisia TRICA , psihoterapeut

Taisia TRICA , psihoterapeut

Asa cum am spus in articolul precedent, a te accepta pe tine inseamna ca ai facut un prim pas in afirmarea de sine. Asadar, esential este sa devii constient de tine, de cine esti, de ce poti si de ce vrei, de ceea ce iti place si de ceea ce nu iti place.

Ca sa te poti dezvolta inseamna sa privesti cu mai multa atentie catre interiorul tau, sa te intelegi, sa te accepti, sa te ierti, sa-i intelegi si sa-i accepti pe ceilalti si nu in ultimul rand sa ierti.

Una dintre tehnicile eficiente in acest proces si pe care toti ar fi bine sa o invatam este RELAXAREA RAPIDA. In situatii relationale care provoaca reactii emotionale, precum furia, critica, ne este greu sa ramanem calmi. Daca emotiile sunt prea intense, riscam sa pierdem controlul.

In vederea unui proces al afirmarii de sine este necesar sa invatam sa ne relaxam. Nu putem face acest lucru de la sine, avem nevoie sa-l invatam, sa-l exersam si sa-l accesam atunci cand situatia impune.

 

respiratie constientaEmotiile sunt insotite de manifestari biologice, in special de un ritm respirator rapid (hiperventilatie). Desi respiram mai profund si mai repede, avem impresia de sufocare.

Cand sunt anxios, speriat, ritmul meu respirator se accelereaza, simt ca nu am aer, respir din ce in ce mai repede. In realitate, desi exista aceeasi oxigenare in singele arterial, din cauza vasocostrictiei induse de dioxidul de carbon scazut se reduce eliberarea eficienta a oxigenului la organele vitale.

Este un mit ca respirand mai profund salvez situatia, din contra. Conform efectului Bohr, prin care unul dintre rolurile vitale ale dioxidului de carbon consta in eliberarea oxigenului in celulele tesuturilor, atunci cand nivelul de dioxid de carbon este scazut, hemoglobina retine mai mult oxigen, prin urmare cantitatea de oxigen eliberata in tesuturi este considerabil mai mica. Nivelul scazut de dioxid de carbon provoaca numeroase alte reactii cum ar fi: contractia musculaturii netede a organismului (bronhoconstrictia), se produce histamina in exces, tahicardie, excitabilitatea Sistemului Nervos Central, alcaloza respiratorie. Situatia poate degenera pana la producerea unui atac de panica.

 

exercitiu de respiratieIn consecinta, pentru a contracara aceste efecte este bine sa incercam hipoventilatia, adica incetinirea ritmului respirator, astfel incat sa se diminueze volumul de aer care ventileaza plamanii. Acest ritm respirator lent atrage incetinirea ritmului cardiac si a tuturor manifestarilor fiziologice.

Invatarea se va face progresiv, incepand de la un nivel scazut de performanta si numai atunci cand suntem calmi. Ar fi imposibil sa ne relaxam de la bun inceput atunci cand emotiile sunt mari.

Este necesar sa ne luam pulsul spre a sti exact eficacitatea hipoventilatiei. Putem face urmatorul exercitiu, monitorizand pulsul :

– Inspirati o cantitate mica de aer

– Pastrati cateva secunde aerul in plamani (exercitiul trebuie sa fie placut)

– Expirati aerul fara sa-l retineti, ca un balon care se dezumfla.

Observati daca pulsul scade. Nu reluati exercitiul imediat, focusati-va ca sa percepeti incetinirea ritmului cardiac. (Daca intervalele sunt prea scurte putem ajunge la hiperventilatie).

Ar fi de dorit sa exersam de peste 100 de ori pe zi. Repetam exercitiul in mai multe conditii: stand, lucrand, mergand.

 

relaxare rapidaAsadar, ca sa obtin efectele scontate, mai intai ma calmez si abia apoi gandesc”.  Pentru mentinerea sanatatii emotionale, psihice si fizice trebuie deopotriva sa invatam arta relaxarii si regenerarii resurselor de energie. Controlul respiratiei, impreuna cu corectarea posturii corporale, construirea unor afirmatii pozitive pe care sa le folosim ca autosugestii contribuie la detensionare a muschilor si regenerarea energiei vitale.

 Dupa ce mi-am insusit tehnica hipoventilatiei, pot incerca relaxarea rapida, in trei pasi :

– Ma asez confortabil si inchid ochii

– Practic hipoventilatia

– Cu ohii inchisi, ma concentrez asupra respiratiei, urmarind fiecare inspiratie si expiratie

Daca nu ne este confortabil putem deschide ochii. Exercitiul nu trebuie sa dureze mai mult de 2-3 minute. Avem nevoie de repetitii pentru a ajunge la relaxare. Vom folosi tehnica invatata in viata reala, incepand cu situatii simple. Cu cat veti avansa mai lent, cu atat veti invata mai bine aceasta tehnica de respiratie care ne ajuta la dazamorsarea furiei, revoltei, anxietatii si ne pregateste pentru afirmarea de sine.

Un om eficient este un om echilibrat!

 

*Taisia TRICA este psihoterapeut, specialist in psihoterapie integrativa, consiliere psihologica, consiliere institutionala, consiliere cariera si management

 



Comentarii (2)

  1. Catinca Cutz spune:

    O femeie minunata si o profesionista desavarsita si nu in ultimul rand o prietena de nadejde.

  2. Ionut Dinu spune:

    Intetesant si de luat in seama!!!

Adaugati un comentariu


 

*