TERAPEUTUL TAU: Divortul parintilor nu inseamna divortul de copil !

10 august 2013 | 0 comentarii |

Multi parinti care divorteaza nu se mai ocupa de emotionalul copilului sau il folosesc drept „moneda de schimb, desi acesta are nevoie sa se simta protejat si iubit, in egala masura, de catre cei doi. Haideti sa vedem impreuna ce-i de facut, pentru a nu afecta dezvoltarea copilului.

 

Taisia 76Indiferent de varsta copiilor, divortul dintre parinti nu este o situatie de dorit. Copiii o vor resimti ca o afectare a nevoilor lor de siguranta si apartenenta. Scenariul proriu de viata al copilului va fi influentat, deoarece din dorinta de a-si pastra ambii parinti, el va dezvolta sentimente de vina si isi va construi o strategie pentru mentinerea relatiei. Copilul va tinde sa fie un „copil adaptat”, deci nefericit, tocmai din dorinta de a fi cu ambii parinti. Multi copii aleg sa-si spuna „Este ceva rau in legatura cu mine”. Este o afirmatie mai sigura, decat daca ar spune „Este ceva in neregula cu situatia, cu mediul”. Copilul accepta cu greu ca parintii, care simbolizeaza linistea si siguranta psihologica, ar putea avea probleme.

 

Copilul manifesta dorinta de a fi iubit, protejat, de a avea parinti, de a-i avea impreuna. Aceasta dorinta nu dispare nici macar la varsta adulta, ci se va cuibari in copilul din noi.

Din pacate, multi parinti care divorteaza nu se mai ocupa de emotionalul copilului, considerand ca problema este doar a lor. In alte cazuri, copiii ajung o moneda de schimb, situatie in care copilului i se suspenda dreptul la autodeterminare. Indiferent ce se intampla intre parinti, copilul va trebui sa se simta iubit in egala masura de catre cei doi si sa aiba parte de stabilitate.

Modificarile majore din viata copilului ii afecteaza acestuia dezvoltarea. Sa nu uitam ca un copil trebuie pregatit pentru un astfel de eveniment, iar parintii ar putea sa apeleze si la un ajutor specializat. Atat inainte de divort, cat si dupa finalizare, copilului este important sa i se acorde toata atentia necesara dezvoltarii, fara a-l rasfata excesiv, ca o compensatie la lipsa unuia dintre parinti. Lipsa de disciplina lasa copilul in deruta. Va trebui sa isi gaseasca propriile limite, intr-un moment in care simte ca toata casa se da peste cap. Disciplina respectuasa devine, astfel, sursa de securizare.

 

cearta parintilor afecteaza  copiiDestramarea familiei nu este usor suportata de catre copii. Familiile reorganizate nu sunt nici ele facile, nici pentru copii, nici pentru parinti. Dar nici familiile „intacte” in care parintii sunt nefericiti sau in conflict permanent nu sunt mai bune, uneori putand fi chiar mai rele.

Adultii ale caror mariaje esueaza au obligatia majora de a-si proteja cat mai mult copiii.  Studiile longitudinale efectuate de psihologul Mavis Hetherington asupra divortului au aratat ca la sase ani de la divort, 75% dintre copii au depasit conflictele si tristetea din primii ani si functioneaza normal. Restul de 25% insa prezentau probleme majore. Hetherington concluzioneaza ca divortul este o situatie de mare risc, dar nu neaparat intotdeauna afecteaza rau copilul.

 

Ceea ce afecteaza cel mai tare copilul este faptul de a fi pus la mijloc in cadrul animozitatilor dintre parinti, fiind folosit ca o minge de fotbal   Parintele care a parasit domiciliul are o responsabilitate paralela. Vizitele trebuie sa fie clar stabilite si sa fie respectate cu punctualitate si consecventa. Vizitele din partea parintelui absent securizeaza copilul in ceea ce se teme cel mai mult: sentimentul de a fi parasit.

Parintele divortat trebuie sa retina faptul ca demonstrarea oricarei animozitati fata de fostul partener, in prezenta copilului, il va inspaimanta pe acesta. „Daca mama si tata se pot cearta unul cu celalalt, atunci inseamna ca ar putea sa ma urasca si pe mine. Trebuie sa fiu un copil perfect, altfel o sa patesc si eu acelasi lucru!”. Cei mai multi copii, din cauza traumei divortului, regreseaza. Cei mai multi regreseaza in domeniul ultimelor achizitii. Este nevoie de mult tact si intelegere din partea parintilor, pentru depasirea acestor momente.

 

*Taisia Trica este psihoterapeut, specialist in psihoterapie integrativa, consiliere psihologica, consiliere institutionala, consiliere cariera si management


Adaugati un comentariu


 

*