TERAPEUTUL TAU: Este stresul dusman sau prieten?

9 mai 2015 | 1 comentariu |

Cercetarile ne arata ca stresul in exces poate afecta sanatatea si capacitatea de functionare a organismului, dar bine gestionat este o forta pozitiva, o energie necesara mentinerii vitalitatii.

 

Taisia TRICA , psihoterapeut

Taisia TRICA , psihoterapeut

Spunem, din ce in ce mai des in ultimul timp, ca suntem stresati si din acest motiv nu mai avem randament in viata sociala si nici in cea personala, ba chiar ca uneori este necesar sa apelam la medic.

Inainte de orice insa, cred ca o definire a stresului este utila. Ei bine, stresul reprezinta impactul zilnic, asupra organismului, pe care il are modul in care raspunzi oamenilor, locurilor si lucrurilor din viata ta.

Adesea, oamenii considera ca stresul este un lucru negativ. Intr-adevar, stresul in exces poate afecta sanatatea si capacitatea organismului de a functiona. Afectiunile legate de stres sunt considerate responsabile pentru aproape 90% dintre vizitele la doctor.

Cercetari recente efectuate de oamenii de stiinta asupra populatiei Americii de Nord ne arata insa ca doua treimi dintre cazurile de imbolnavire si deces inregistrate inainte de implinirea varstei de 65 de ani pot fi prevenite printr-un stil de viata mai bun si un management adecvat al stresului.

 

Stresul poate fi benefic

Stresul poate fi benefic

Stresul este, de fapt, o realitate. In anumite conditii, el poate fi o forta pozitiva, o energie a vietii.Stresul bun” sau „eustresul” ne ajuta sa crestem. Daca, spre exemplu, tetemi ca nu termini la timp un proiect care are un termen limita apropiat, te „dai peste cap”, esti mai atent si gasesti rezolvarea.

Cercetari desfasurate de multi oameni de stiinta asupra stresului au aratat ca o anumita cantitate de stres este necesara pentru a mentine vitalitatea, creativitatea si setea de viata. Stimulii si provocarea pe care le incumba stresul dinamizeaza dezvoltarea noastra, ca indivizi.

Este, de asemenea, important sa constientizam faptul ca stresul nu ne afecteaza pe toti in acelasi fel. Toate lucrurile cu care ne confruntam in viata de zi cu zi ne afecteaza, pozitiv sau negativ, in functie de modul in care percepem si facem fata fiecarei provocari potentiale sau situatii stresante.

 

Stress bun vs stress rau

Stress bun vs stress rau

Perceptia este un lucru extrem de personal. Modul in care privesti lumea, opiniile, judecatile si convingerile tale despre un anumit subiect vor influenta serios deciziile pe care le vei lua intr-o situatie data. Raspunsurile tale, bazate pe ceea ce percepi tu ca intamplandu-se, fie te vor ajuta, fie te vor bloca in situatia respectiva.

Pentru ca fiecare persoana percepe si reactioneaza, intr-un mod unic, propriu, la o situatie data, indivizii reactioneaza la factorii stresanti in mod diferit si inregistreaza nivele diferite de stres.

Iti poti ameliora insa starea de sanatate si performanta:

a) devenind constient de perceptiile proprii, unice, si de raspunsurile la factorii stresori din viata ta;

b) identificand care factori stresori te stimuleaza si te ajuta in dezvoltare;

c) identificand care factori stresori te deranjeaza;

d) operand orice ajustari pe care le considerati necesare intr-un anumit moment la nivelul perceptiilor si factorilor stresori obisnuiti.

 

Keep calmLegea echilibrului. In anii 1970 exista opinia generala potrivit careia starea de bine fizic furnizeaza o protectie adecvata in fata bolii. Astazi stim ca trupul, mintea, emotiile si spiritul sunt inseparabile si ca, impreuna, joaca roluri esentiale, interconectate in pastrarea unei stari bune de sanatate. Prea multa suferinta intr-una sau alta dintre zone poate produce dezechilibru, se transfera si asupra organismului. In timp, reactiile fata de emotiile prin care trecem se suprapun si se acumuleaza la nivelul musculaturii organismului. Daca le lasam sa se adune, pot aparea tulburari psihosomatice. Apare oboseala, apatia, dispare pofta de mancare, se poate instala iritabilitatea. Tensiunea arteriala, astmul bronsic sau unele boli de piele pot fi, de asemenea, manifestari ale stresului prost gestionat.

Partea plina a paharului este insa ca putem controla stresul si-l putem folosi in avantajul nostru. Mentinerea unei stari de echilibru poate aduce, astfel, armonie si genereaza productivitate, conducand spre o stare de bine si spre performanta.

 

http://www.dreamstime.com/stock-image-young-beautiful-woman-hiding-her-good-mood-under-masks-image31499301Echilibrul se instaleaza atunci cand incepi sa constientizezi ca ceva nu merge bine si esti capabil sa faci fata, eficient, mediului in care traiesti.

Trebuie sa stii ca poti actiona in directia mentinerii stilului propriu, sanatos, de abordare a factorilor stresori si a atingerii unui flux optim in activitatile cotidiene. Acest management eficient al nivelului personal de echilibru si actiune depinde de patru factori:

1. cat de bine te ingrijesti de sanatatea propriului trup;

2. cat de multi sunt si cat te solicita factorii stresori din mediul tau;

3. cum interpretezi factorii stresori – modul tau de evidentiere a gandurilor si sentimentelor;

4. cum reactionezi in fata factorilor stresori – cum alegi sa te adaptezi.

Saptamana viitoare vom invata impreuna cum sa controlam stresul. Pana atunci, incercati sa nu mai priviti stresul ca pe un dusman, ganditi-va ca poate fi transformat intr-un prieten de mare ajutor!

 

*Taisia TRICA este psihoterapeut, specialist in psihoterapie integrativa, consiliere psihologica, consiliere institutionala, consiliere cariera si management

 



Comentarii (1)

  1. Viorica Radut spune:

    Foarte bun articolul!

Adaugati un comentariu


 

*