TERAPEUTUL TAU: Metafora … verbala sau grafica

3 mai 2014 | 1 comentariu |

Mesajul metaforei duce la schimbare, iar mintea creeaza realitati paralele care vor duce la solutionari atat la nivel constient, cat si la nivel inconstient.

 

Psiholog Taisia TRICA

Psiholog Taisia TRICA

Spuneam si alta data ca metafora este un lucru fascinant. Lucrez de multi ani cu copiii si parintii acestora si am vazut cum o metafora este cheia spre interventia propriu-zisa. Metafora face ca inconstientul sa devina constient, ca adancul sa se reverse si sa iasa la iveala, ca ceva de neinteles sa capete sens. Ceea ce nu putem explica sau spune – pentru ca nu stim sau nu vrem – apare dintr-o data in campul constientei noastre cu ajutorul metaforei.

Metafora incita, sondeaza, uimeste si solutioneaza. Am auzit deseori ca adultii nu se joaca. Fals. Dintre toti parintii care mi-au intrat in cabinet, putini au fost cei care nu au reactionat pozitiv la tehnica metaforei. Ne este usor sa aducem in prim plan imagini si apoi sa le decodificam, constient de aceasta data. In sfera afectiva, omul rareori isi gaseste cu usurinta cuvintele sau poate descrie tot ce sufletul si mintea lui cuprinde, dar folosindu-ne de simboluri facilitam procesul introspectiei si pe cel al interventiei.

 

Copii_coloreaza_viata_ca-n_povestiConform cu Erikson, metafora detine un rol crucial in comunicarea si experienta umana. Mesajul metaforei duce la schimbare, iar mintea creeaza realitati paralele care vor duce la solutionari atat la nivel constient, cat si la nivel inconstient. Metafora nu este altceva decat crearea de paralele cu situatia reala de viata sau accesarea posibilitatii de identificare cu continutul metaforic ivit sau prezentat.

Harta metaforelor nu este un algoritm matematic; ea se bazeaza mai degraba pe corespondenta experientelor noastre decat pe similitudine. Este o modalitate compacta de reprezentare a unui subset de trasaturi cognitive si perceptive care permite unui numar mare de informatii sa fie transferate.

Prin imagerie, metafora asigura o reprezentare vie si astfel memorabila a experientei percepute. Metafora este mai mult decat un altfel de mod de a vorbi despre tine si despre experientele tale. Ea este chiar experienta noastra.

 

matafora in  terapieTestul bazat pe metafora stabileste filtrele prin care percepem relatiile. Un astfel de test foloseste ca parghie puternica capabila sa schimbe perceptia, este un instrument ideal pentru constientizari, pentru schimbari evidente sau tainice.

Prin desen, subiectul dezvaluie intreaga constelatie de relatii existente in viata sa sau isi prezinta preferintele si antipatiile, fie ele constiente sau inconstiente. Desenul devine modalitate de exteriorizare a continutului intrapsihic al personalitatii si respectiv, reprezentare a starilor sufletesti pe care subiectul nu le cunoaste, nu le intelege sau pur si simplu le evita. Desenul realizat are o functie de diagnosticare, dar si rol de facilitarea a actiunii in vederea schimbarii. Forma, culoarea, obiectul ales in desen – toate spun o poveste despre subiectul in cauza si despre relatiile pe care le are in domeniile sale existentiale.

Metafora este, asadar, un instrument simplu si extrem de util prin complexitatea sa integrativa.

*Taisia Trica este psihoterapeut, specialist in psihoterapie integrativa, consiliere psihologica, consiliere institutionala, consiliere cariera si management

 



Comentarii (1)

  1. Stefan Teodor Cabel spune:

    Metafora este usa spre transcendere. Degeaba o deschizi daca nu intri. Si daca ai intrat trebuie sa mergi… nu te opri!

Adaugati un comentariu


 

*