TERAPEUTUL TAU: Parinti si copii

22 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

Educatia unui copilul nu tine prea mult de stiinta, ci mai degraba de arta, de daruire, de iubire. Iubirea este cheia care deschide usa spre o relatie de calitate.

 

Taisia TRICA , psihoterapeut

Taisia TRICA, psihoterapeut

Ne dorim ca lucrurile sa functioneze bine. Dorinta nu este insa, suficienta. Cei care reprezinta autoritatea, in spatiul public sau privat, sunt emanatia unei societati care, din pacate, mai are multe de facut pana sa se vindece. Lucrurile stau cam la fel si la nivel micro, la nivelul familiei. Si chiar la nivel de individ.

Ma intalnesc deseori cu situatii care evidentiaza disfunctionalitati intre parinti si copii. Si unii si altii ar avea nevoie de educatie. O relatie de calitate incepe cu grija si preocuparea pentru propria persoana.

Nu peste mult timp, ne vom intalni cu totii, iar, in lumea minunata a povestilor de iarna, intr-o lume magica a inceputurilor. Ma gasesc, de aceea, sa ne aplecam asupra educatiei celor mari si mici.

 

consult_gravidaSunt multe cupluri care se pregatesc sa aiba un copil sau asteapta deja sa li se nasca un copil. Relatia de calitate intre cei doi parteneri si viitorul copil incepe inca dinainte de a ramane mama insarcinata.

Este important ca viitorii parinti sa iubeasca si sa dezvolte o atitudine plina de bunavointa si respect fata de copilul nenascut inca.

Nu iubim un proiect, ci o persoana, un viitor om liber care nu ne va apartine (ca posesiune a noastra), un viitor om liber care nu trebuie sa ne indeplineasca visele noastre. Este necesar sa ne pregatim si mintea si trupul si sufletul tot pentru aceasta relatie, pentru aceasta intamplare si intalnire.

Iubirea reprezinta fundamentul unei copilarii lipsite de griji. Parintii sunt doar co-creatori, alaturi de o alta forta din Univers. Si tocmai de aceea, dezvoltarea personala, inclusiv la nivel spiritual, este necesara pentru oricine isi doreste sa aduca pe lume un copil. Educatia copilului nu tine prea mult de stiinta, ci mai degraba de arta, de daruire, de iubire.

 

familieExista un experiment psihologic in care un pui de maimuta este pus sa aleaga intre doua manechine-maimute. Un manechin are posibilitatea de a-l hrani, celalalt are posibilitatea de a-l mangaia si ii ofera caldura corpului. Alegerea ? Evident, puiul de maimuta s-a indreptat catre „mama” care il alina.

Iubirea se comunica prin vorbe, prin gesturi, prin satisfacerea nevoilor. Multe dintre frustrarile, nefericirile noastre provin tocmai din aceasta perioada embrionara sau a copilariei mici, cand nu am primit suficienta atentie si iubire.

Evident ca nici exagerarea nu este o solutie. Tandretea in exces si bunatatea in exces pot crea alte dificultati de adaptare pentru copil. Preferabil ar fi sa adoptam calea de mijloc intre doua extreme.

Deseori vad oameni penduland de la o extrema la alta, negasind masura corecta. Iubirea este cheia care deschide usa spre o relatie de calitate.

 

*Taisia Trica – psihoterapeut, specialist in psihoterapie integrativa, consiliere psihologica, consiliere institutionala, consiliere cariera si management

 


Adaugati un comentariu


 

*