TERAPEUTUL TAU: Psihologia barbatului versus psihologia femeii (II)

14 iunie 2014 | 0 comentarii |

Incercarile de a reduce diferentele dintre sexe a condus la una dintre cele mai mai confuze si mai nesatisfacatoare perceptii despre barbat si femeie si despre rolul lor in cuplu.

 

Psiholog Taisia TRICA

Psiholog Taisia TRICA

Asa cum spuneam si in articolul anterior, intelegerea aprofundata a diferentelor dintre cele doua sexe ajuta la eliminarea multora dintre frustrarile intampunate in relatiile cu sexul popus.

Continuam prezentarea diferentelor dintre barbat si femeie, asa cum  le-a identificat dr. John Gray, pentru a intelege mai bine cum ar trebui sa percepem diferentele dintre sexe, astfel incat sa putem preveni sau chiar spulbera neintelegerile, printr-o mai mare toleranta a partenerului de cuplu si o mai usoara acceptare a sa:

Barbatii si femeile vorbesc limbi diferite.

Barbatii pun accentul pe informatie. Ei transmit si preiau mesajele informationale cu rigoare si incearca sa-si subordoneze actiunile intocmai continutului mesajului.

Femeile isi exprima pe deplin sentimentele, utilizand tot felul de superlative, metafore si generalizari. Continutul informational al mesajelor transmise si receptionate de ele poate fi prea putin semnificativ comparativ cu incarcatura  emotionala.

 

armonie-cupluPrincipiile comunicarii nonviolente (CNV) ar putea rezolva problema de comunicare a acestora.

Cele patru componente ale modelului CNV sunt:

observatia-presupune a vedea ce se intampla efectiv intr-o situatie, fara a introduce in scenariul perceput nici un fel de judecata sau evaluare. Observatia inseamna asadar sa spunem pur si simplu ce fac oamenii, ce ne place sau nu ne place.

sentimentul – este componenta care exprima trairile pe care le avem ca urmare a implicarii noastre in tot felul de situatii. Formulam felul in care ne simtim cand observam situatia in care ne aflam: suntem jigniti, speriati, bucurosi, amuzati, iritati?

nevoile – identificam si verbalizam nevoile personale legate de starile afective pe care le-am identificat.

cererea – etapa in care exprimam intr-o maniera foarte concreta ceea ce ne dorim, ceea ce asteptam de la noi sau de la ceilalti pentru a ne imbogati viata, a ne-o face mai frumoasa

Exemplu: Sunt in fata ta, ma simt extrem de prost pentru ca am varsat cafeaua pe camasa ta cea noua, am nevoie sa fac ceva pentru a-mi repara greseala, iti propun sa intram in primul magazin pentru a-ti cumpara o camasa noua.

Procesul CNV presupune exprimarea onesta prin cele patru componente si primirea empatica prin cele patru componente.

 

izolare-revenire-cupluBarbatii au nevoie de un tip aparte de intimitate.

Cand un barbat iubeste o femeie, are nevoie periodic sa se indeparteze de ea, inainte de a se apropia din nou.

In tot acest rastimp o femeie se poate simti respinsa, abandonata si poate penaliza in orice moment barbatul de langa ea.

Avand viziunea felului cum sunt afectate femeile de ciclul intimitatii sale, un barbat poate recunoaste cat de important este sa asculte cu devotament cand ii vorbeste o femeie. El intelege si respecta nevoia ei de a fi asigurata ca este interesat de ea si ca o iubeste.

Concluzie:

Atunci cand nu este cuprins de nevoia de a se indeparta, un barbat intelept isi gaseste timp sa-si intrebe partenera ce a mai facut, cum se simte astazi etc. El ajunge sa-si inteleaga propriul ciclu si o va asigura, la retragere, ca va veni. Ar putea spune: „Am nevoie de un timp ca sa ma gandesc la ceea ce mi-ai spus si apoi vom sta din nou de vorba”

Femeia inteleapta e constienta de faptul ca sentimentele ei intime pot fi uneori prea coplesitoare pentru barbat si il pot determina uneori sa se retraga, in timp ce alteori el este capabil sa-i asculte destainuirile.

 

creier-inima-balantaCapacitatea femeilor de a se iubi pe sine si pe altii creste si descreste.

Femeile pot fi sustinatoare/ hranitoare in intimitate, in conformitate cu respectul de sine pe care si-l acorda si starea de bine pe care o traiesc. Nu acelasi lucru se intampla cand acestea descresc, deoarece starea ei emotionala este oscilanta, iar atunci cand aceasta atinge limita de jos are nevoie sa vorbeasca despre problemele ei, sa fie ascultata si inteleasa.

Barbatul presupune ca schimbarile bruste de dispozitie ale femeii sunt datorate exclusiv purtarii lui. Daca ea este fericita considera ca meritul ii apartine, dar se simte raspunzator si cand ea este nefericita si atunci poate fi extrem de frustrat daca nu stie cum sa indrepte lucrurile. Tot ceea ce poate face el este sa o asculte si sa-i accepte sentimentele nu tocmai bune si sa-si spuna „asa sunt femeile”.

Concluzie:

Pe taramul relatiilor de cuplu barbatii isi pot disputa dreptul de a fi liberi, iar femeile cel de a fi suparate. Barbatii vor spatiu, in timp ce femeile vor intelegere. Satisfacandu-i-se nevoia de a fi ascultata, femeia poate satisface nevoia de libertate a barbatului.

 

*Taisia Trica este psihoterapeut, specialist in psihoterapie integrativa, consiliere psihologica, consiliere institutionala, consiliere cariera si management

 

 


Adaugati un comentariu


 

*