TERAPEUTUL TAU: Semnificatia culorilor (II)

26 septembrie 2015 | 2 comentarii |

Tot toamna, tot culori, tot emotii… Langa rosu, sa aducem un pic de galben. Este pe deplin in jurul nostru, in acest ceas.

 

toamna galbenGalbenul este cea mai calda, cea mai expansiva, cea mai insufletita culoare. Este o culoare care se revarsa mereu, noi, oamenii fiind incapabili sa o inchidem intr-un cadru. Fie ca este intens, violent, strident sau amplu si orbitor ca un metal topit, galbenul, asemenea razelor de soare, are puterea divinitatii din lumea cealalta.

Galbenul este mobilul tineretii, al fortei, al nemuririi divine. Lumina de aur este o cale de comunicare dintre doua lumi, un mijlocitor intre zei si oameni. Fiind de esenta divina, galbenul auriu a devenit pe pamant un atribut al puterii regilor.

Verdele de pe pamant (vezi crengutele de spini de pe capul lui Isus) se transforma intr-o aureola, la intoarcerea in ceruri. Auriul din vesmintele preotesti, de pe obiectele de cult spun despre puterea acestei culori, despre puterea transformatoare. Galbenul este simbolul vietii vesnice, al credintei, al pamantului roditor, al coacerii.

 

galbenIn absenta stralucirii, galbenul devine un substitut al negrului, prevestind sfarsitul, incheirea unui ciclu de existenta. Remarcam si aici caracterul ambivalent ca si in cazul culorii rosu. Galbenul poate simboliza prea-inaltul, adica virtutile sau, din contra, prea-josul, adica pervertirea acestor virtuti. Sa nu uitam ca si Lucifer este stralucitor. In Evul mediu usa tradatorilor era vopsita cu galben.

Semnificatiile pozitive ale galbenului sunt, asadar, spiritualitatea, indrumarea, luminozitatea, voiosia, intuitia, agerimea mintii.

Cele negative vizeaza lasitatea, gelozia, inselaciunea, lipsa de credinta, riscul.

 

floarea soareluiDin punct de vedere terapeutic putem folosi culoarea galben pentru imbunatatirea memoriei si ameliorarea starilor depresive.

In testul culorilor, apartinand lui M. Luscher, intr-o interpretare generala alegerea culorii galbene in prima pozitie, culoare ce reprezinta spontaneitatea, putem afirma ca respectiva persoana este excentrica (interesata de mediu si oameni) – activa – proiectiva – heteronoma – expansiva – investigatoare.  Aspectele afective evidentiate sunt: variabilitatea, expectanta, originalitatea si veselia.

Situarea culorii in pozitii inferioare ne spune despre persoana ca cel putin in momentele respective este dezamagita si resimte de stare de excludere, respingere.

 

*Taisia TRICA este psihoterapeut, specialist in psihoterapie integrativa, consiliere psihologica, consiliere institutionala, consiliere cariera si management

 



Comentarii (2)

  1. Viorica Radut spune:

    Foarte interesant articolul, multumim frumos .

  2. Gheorghe Stefanoiu spune:

    De regula nu ne dam seama cat de mult ne influenteaza viata culorile naturii sau de la locul de munca, din habitatul nostru, din orice loc. Culorile fac parte integranta din viata noastra si ne influienteaza starea psihica si mentala in permanenta, chiar si cand dormim, prin intermediul viselor. Alegeti culorile care va plac cel mai mult in orice imprejurare si va veti simti mult mai bine.

Adaugati un comentariu


 

*